Ingerlékenyek és kialvatlanok a mai fiatalok

II. évfolyam 33. szám | Meta - Tudomány
2020. augusztus 13.
Új tanulmányok és kísérletek mutatnak rá a kamaszok romló egészségi és mentális állapotára.

Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban.

Az ifjúság: egészség. Ezt mondogatta gyakran a jóval nyolcvan év felett járó nagymamám. De vajon tényleg ilyen egyértelmű a megfelelés? A koronavírus-helyzet árnyékában a kelleténél jóval kevesebb figyelmet kapott idén nyár elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentése a 11 és 15 év közötti európai fiatalok egészség-magatartásáról. Pedig jó lenne időben reagálni a belőle és a hasonló témájú egyéb vizsgálatokból kiolvasható figyelmeztető jelekre.

A negyvenöt országban több mint kétszázezer 11, 13 és 15 éves iskolás részvételével készült, magyar adatokat is elemző WHO-kutatás azt mutatja, hogy a négy évvel ezelőtti méréshez képest több serdülő számol be mentális egészséggel kapcsolatos problémáról, s általános fizikai állapotuk és életmódjuk is hagy kívánnivalót maga után. Az iskoláskorú gyermekek egészség-magatartása című, négyévenként elvégzett nemzetközi kutatás magyar partnere az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán működő, e témára szakosodott kutatócsoport.A magyar iskolások étkezési szokásai az utóbbi év­tizedben több biztató változást mutattak, most ennek a kedvező tendenciának a megtorpanását olvashatjuk ki az adatokból: jóval kevesebben reggeliznek rendszeresen, és jelentősen csökkent a gyümölcsöt és zöldséget naponta fogyasztók száma. Növekedett a fiatalon túlsúlyosak aránya is. Pozitívum viszont, hogy csökkent az édesség- és üdítőital-­fogyasztás gyakorisága és mennyisége. A tudatmódosító szerek fogyasztási mutatói 2010 óta határozottan javulnak Európában, ám a magyar serdülők ezen a téren még mindig rosszabb képet mutatnak, mint az átlag. Bár igaz az is, hogy csökkent a körükben az alkoholt kipróbálók és a részegség előfordulásának aránya – mondta Németh Ágnes, a magyar kutatócsoport vezetője.

A jelentés rámutat, hogy az általános mentális jóllét rosszabbodik a tizenévesek idősebb korosztályaiban, és a lányoknál különösen fennáll annak a veszélye, hogy rossz mentális egészségbeli jellemzőket mutassanak. A negyvenöt ország átlagát tekintve minden negyedik serdülő beszámolt arról, hogy legalább hetente egyszer idegesnek, ingerlékenynek érzi magát, vagy nehezen tud elaludni.

„Az általános mentális jóllét rosszabbodik a tizenévesek idősebb korosztályaiban”

Címlapkép: Shutterstock

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés