Úgy döntöttünk, hogy elhisszük a történetet a vírusról

2020. augusztus 12. 13:09

Mérő László
24.hu
Müller Cecília telitalálat volt: hol ezt mondta, hol azt, mint egy kedves, szenilis nagymama, és mikor eljutott a nyunyókáig, az maga volt a tökély. Interjú.

Még ha csak vaklárma is a magyarországi koronavírus-járvány, akkor is rengeteg haszna van a védekezésnek, állítja Mérő László matematikus, pszichológus. Az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora a 24.hu-nak arról is beszélt, hogy Orbán szélkakas, és 2022-ben megbukik, de szó volt a távozó indexesek előtt álló lehetőségekről is.

Ha kitör egy járvány, az látszik a legfontosabb közös érdeknek, hogy minél kevesebb áldozattal, minél hamarabb lecsengjen. Az ember azt gondolná, hogy ez lehetőség a társadalom különféle csoportjai közti együttműködésre. Ehelyett március óta egy percre sem csitult, sőt erősödött a közéleti csatazaj. Ilyen helyzetben is képtelenek vagyunk a kooperációra?

Szerintem nem vagyunk képtelenek, viszont kérdéses volt, mennyire van helyzet. Az árvíz idején mindenki ment gátat építeni. Az árvíz ugyanis jól látható, de a koronavírusról máig nem tudjuk azt sem, hogy mekkora. És végül is nagyon kevés áldozatot szedett nálunk, legalábbis ahhoz képest, hogy milyen rossz volt a híre. Az ország ennek ellenére nagyjából egységesen úgy döntött, elhiszi ezt az egészet. Miközben valójában nem hittük el, hiszen ellentmondásos információkkal bombáztak: reggel még nem volt szabad bezárni az iskolákat, este már be kellett zárni. A szabályok is olyanok voltak, hogy nem mehetsz ki, kivéve, hogyha dolgod van, – de azt te döntöd el, mikor van dolgod; nem találkozhatsz emberekkel, kivéve, ha már nagyon hiányoznak. Müller Cecília e szempontból telitalálat volt: hol ezt mondta, hol azt, mint egy kedves, szenilis nagymama, és mikor eljutott a nyunyókáig, az maga volt a tökély.

Politika és kommunikáció volt az egész?

Nagyrészt igen, de hát mi nem az? A lényeg, hogy belementünk a játékba ilyen szabályok mellett is. Elmondok egy megtörtént esetet. Egy házaspárról van szó: a férfi hazamegy, és az asszony tudja, hogy egy másik nőnél járt. Találj ki valamit, hogy hol voltál – mondja az asszony –, és majd meglátom, mi legyen. A férfi visszavonul gondolkozni, aztán előáll valami fedősztorival. Most a nő gondolkodik egy kicsit, majd így szól: tudod mit? Úgy döntöttem, elhiszem. Ismerem ezt a párt, azóta is együtt vannak. Mi is úgy döntöttünk: elhisszük, hogy nagy veszély van, ezért a szabályokat nagyjából betartottuk, de csak annyira, amennyire el tudtuk viselni.

Egyetért azokkal, akik szerint »vizsgázott« az ország?

Nem. Ki lett volna a tanár, ki a vizsgáztató? És mi lenne az eredmény? Az árvíz esetében vizsgáztunk, mert egyértelmű, hogy sikerült bizonyos területeket megvédeni a víz betörésétől. Itt nincs eredmény.

Akkor beszéljünk a politikai és kommunikációs játszmákról. Hiszen a miniszterelnök eredményt hirdetett májusban: Magyarország, vagyis a kormány legyőzte a vírust.

Orbán mindig győz, legalábbis ezt kommunikálja. Brüsszelben is mindig győz. Ha a tényleges politikai sikereit nézzük, már nem olyan fényes a helyzet: egyelőre 4:3-ra vezet, amennyiben négyszer meg lett választva, háromszor viszont megbukott.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 178 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, hát itt egy miniszterelnök-jelölt az ellenzéknek. Nem fekete ugyan, de úgy néz ki, mint egy megvénült marxkarcsi.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. augusztus 12. 15:43
hátakkor | 2020. augusztus 12. 16:00

A korát tekintve jobban teszi, ha vigyáz magára a második hullámban,

Álljon ez előtte példaként:
,Orbán-gyűlölő Károly azt terjesztette, hogy a covid kamu, erre belehalt a covidba

2020-08-09 11:44
128

“Én voltam az egyik szószólója annak, hogy a coviddal kapcsolatos hírek kamu! Hát nem az! Elkaptam! Borzasztó érzés! Vigyàzzatok magatokra, tartsátok be szabàlyokat, higgyétek el nekem, hogy nagyon megéri!“

Ez állt egy járműszereléssel foglalkozó magyar férfi július 25-én írt facebookos bejegyzésében. A családja tíz nappal később már arról volt kénytelen posztolni a férdi falára, hogy

“Legyengült teste nem volt képes tovább harcolni a betegséggel. Fájdalommal búcsúzunk tőle. Emléke szívünkben örökké él.”

Ha ez nem lenne elég szomorú, még ezek után is akadtak olyan ismerősei, akik a kommentjeik szerint kételkedtek a halála okában.,

,,hvg.hu: Nemrég volt az első szabad parlamenti választások 25. évfordulója. Önt annak idején nem környékezték meg valamelyik párttól? Voltak politikai ambíciói?

M. L.: Azt hiszem, én a természetemnél fogva alkalmatlan vagyok a politikai pályára. Rólam valahogy lepereg az ilyesmi.

A környezetemben lévők közül sokan SZDSZ-esek lettek, de én már akkor sem értettem egyet sok mindenben a céljaikkal. Az ellenzéki, szamizdat-létben volt egyfajta kényelmes akolmeleg. Ugyanazokkal a nőkkel feküdtünk le, ugyanazokat a könyveket olvastuk el.,,
https://hvg.hu/kultura/2015040..

Hát, a jegesvizes vödrös volt tisztifőorvos a DK szineiben március vége felé még több százezres betegszámot vizionált, és ami azt illeti, Brazíliát meg a Zusát elnézve nem is alaptalanul. Csak nálunk másképp alakult többek között Müller Cecília munkája eredményeképp.

OFF: Emberek, én x-eltem ezt a Tehetetlen Dodó nevét ellopó nicktolvajt. Kérlek, hogy ezt ti is tegyétek meg.
Hsz-ei a béka segge alatti színvolnalon vannak, voltak. Amúgy pedig szar tolvaj.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. augusztus 12. 14:30

"Ha a tényleges politikai sikereit nézzük, már nem olyan fényes a helyzet: egyelőre 4:3-ra vezet, amennyiben négyszer meg lett választva, háromszor viszont megbukott."

Magyarországon a miniszterelnököt az Országgyűlés választja és nem a szavazók. A választáson győztes párt alakíthat kormányt, ha rendelkezik a szükséges mandátum mennyiséggel. Amennyiben nem rendelkezik kisebbségi kormányt is alakíthat. Ennek azonban nincs értelme. Így bukásról nem beszélhetünk.

Bukásról akkor beszélhetünk, ha az Országgyűlés által megválasztott miniszterelnök nem tölti ki a ciklus időt. Ilyen eset a 30 év alatt kettő volt. Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc. Így az Ő esetükben jogos a bukás szó, ahogy azok esetében is, akik a választások során kibuktak az országgyűlésből.
A rendszerváltó pártokból ma már mindössze három párt létezik és az 1990 évi legkisebb ma a legnagyobb párt.

,,M. L.: Azt hiszem, én a természetemnél fogva alkalmatlan vagyok a politikai pályára.,,

Na ja!
Aki alkalmas az csinálja, aki alkalmatlan az magyarázza.

"Az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora a 24.hu-nak arról is beszélt, hogy Orbán szélkakas, és 2022-ben megbukik, ..."

2022-ben erre még visszatérünk. Akkor majd kiderül, ki is a szenilis, vén hülye.

"Még ha csak vaklárma is a magyarországi koronavírus-járvány, akkor is rengeteg haszna van a védekezésnek,"

Na, ki is a szenilis vén hülye?

Válaszok:
hátakkor | 2020. augusztus 12. 16:51

Ne spammeld már tele a topikokat arról, hogy kiket tiltasz le, mert téged is kénytelen leszek tiltani.

Nemrég láttam egy podcastet a youtube-on, ahol két meghívott vendég volt, az egyik Mérő László barátunk. Olyan elképesztően leereszkedő, beképzelt hangnemben beszélt a műsorvezetővel, hogy az bicskanyitogató volt. Semmi közéleti téma nem volt. Nagyképű fasz.

A libsi értelmiség a tipikus féltudású értelmiségi prototípus.

"Orbán" naponta bukik meg háromszor.

Ezt a Mérőt meghőmérőzte valaki?

De akkor minek néz ki a 24-hu?
Orbán: " Magyarország, vagyis a kormány legyőzte a vírust."
Orbán véletlenül sem említette a kormányt, mint amely legyőzte a vírust.

Azért, hogy az olvasó jól érezze magát. A törpe is örül, ha nálánál kisebbet lát.

A baloldal csak hullák milliói alkalmával happy. A kommunisták is 148 milliónál lassítottak egy kicsit.

Volt már hasonló figura ME jelölt, aki oroszul tanulta a leninizmust..

a legrapidabb még mindig a Lengyel Laci. Nála 2010 tavaszán a két forduló között bukott meg OV.

az ellenzékek ráleltek a csodafegyverre: balatoni strandok!

Döbbenetes poszt terjed a neten a hétvégén. Elkapta a koronavírust és bele is halt egy magyar férfi, aki korábban mindig azt mondta, a koronavírus kamu, nem hiszi el, hogy létezik.

https://www.blikk.hu/aktualis/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés