A szakmaiság bolsevista trükk

2020. augusztus 12. 13:30

Szánthó Miklós
Magyar Nemzet
A prekoncepció, a történelemből jól ismert kommunista tempó már ott dörömböl az ajtajukon.

„A közéleti viták dinamikájáról

»Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés« – fenyegette meg Gyurcsány Ferenc a tőle egyáltalán nem szokatlan blőd stílusban úgy másfél héttel ezelőtt a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kuratóriumának tagjait. Hogy miért lesz földönfutó Vidnyánszky Attila, Lajos Tamás, Rátóti Zoltán, Világi Oszkár vagy éppen Bacsa György? Hát mert »pártkatonák«, orbánisták. Mit sem ér a Kossuth- vagy Jászai Mari-díj, a magyar filmtörténet során először elhozott Emmy-díj vagy a közép-európai szintet átfogó üzleti karrier – ha egyszer orbánisták, nincs helyük »A kultúrában«. Gyurcsány politikai füveskönyve szerint sorsuk a »levegőtlen világ« lesz – gondolom, a börtönre célzott –, miután »higgadtan, racionálisan, szárazon« leszámoltak velük. Meg a hasonlókkal – ezt is csak gondolom.

De a riasztó ábrándokból térjünk vissza a nem kevésbé rideg valóságba! A demokratikus hevületében békés tüntetők ellen brutális rendőrattakot vezénylő volt miniszterelnök verbális támadását követte még sok hasonló: balliberális politikusok, ismert vagy kevéssé ismert »művészek«, megmondóemberek estek neki a kuratóriumnak, kiátkozva azt, ahonnan csak lehet – és hivatkozva arra, hogy sokan már a nyáron tüntettek azért, mert a kormány »értékes, autonóm közösség ellen indított támadást« (igen, ez volt az a tüntike, ahol a Budapest Pride feliratú megafonnal igyekeztek forradalomra bírni a »tömeget«). Történt és történik mindez úgy, hogy a testület éppen csak felállt, jóformán semmit nem mondott, senkit nem rúgott ki, nem zárt be osztályokat, nem rendezett vérengzést.

De a prekoncepció, a történelemből jól ismert kommunista tempó már ott dörömböl az ajtajukon. Ugyanis – mint érzékelhetjük – aki nem tagja a liberális »klubnak«, az értelemszerűen nem lehet része a kulturális elitnek sem, effektíve nincs joga döntéshozói pozíciót vállalni. Sőt. El fogják vinni, ha »bukik a rendszer«, mert morális értelemben nem eléggé beavatott, politikailag velük nem egyívású, és – főleg – ideológiailag nem eléggé képzett, nem legitimálták a »klubtagok«. Az úgynevezett szakma. Függetlenék. (És most nem is térünk ki olyasmire, hogy a jogállamiságot persze sokra tartó Gyurcsány rögtönítélő politikai bíróságokkal ítélkezne a neki nem imponálók felett.)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fidel és Csauseszku irigykedve nézi föntről, akarom mondani lentről a mi kis pufinkat.

OFF: Emberek, én x-eltem ezt a Tehetetlen Dodó nevét ellopó nicktolvajt. Kérlek, hogy ezt ti is tegyétek meg.
Hsz-ei a béka segge alatti színvolnalon vannak, voltak. Amúgy pedig szar tolvaj.

Szóval, "hírlik"... Neked meg elég egy hír lik, hogy Orbán-ellenes marhaságot írjál.

Nem kell a duma. Ahol nem ismerik el a liberális felsőbbrendűséget, ott megjelennek a Gyurcsányéhoz hasonló fenyegetések. De ha már kommunista tempót emlegetsz, a liberalizmus nem úgy árulja a portékáját, hogy az szabadon választható a többivel együtt, hanem kötelező elfogadni, alávetni magunkat.

Mint egykor a kommunisták tették.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés