Főtér: Elveszik a Kendeffyektől a Retyezátban visszakapott területeiket

2020. augusztus 11. 12:13
Tízezer hektárnyi erdő és kaszáló. Romániában nem nézik jó szemmel az ekkora birtokokat – írta meg a Főtér.ro.

Véget ért hétfőn egy tizenegy évvel ezelőtt indított gigaper a hátszegi bíróságon: az alapfokú ítélet lényege az, hogy az egyik tekintélyes erdélyi nemesi család, a Kendeffyek leszármazottai tizennégy évvel ezelőtt illegálisan kapták vissza hajdani földtulajdonukat a Déli-Kárpátokban, a Retyezát-hegység térségében. Vagyis: a hatalmas területek nagy részét ismét elveszik tőlük.

A 18. század közepén Kendeffy Elek Hunyad vármegye főispánja, majd erdélyi főkormányzói tanácsos volt, és grófi címet kapott Mária Teréziától. A Kendeffyeknek kiterjedt birtokaik voltak a Retyezát és Hátszeg térségében. A család ma is élő ágát képviselő, Bécsben élő Kendeffy Mária és lánya, Pongrácz Erzsébet 2005 őszén nyújtott be visszaigénylési kérelmet. Kérésüket jóváhagyták, a Hunyad megyei prefektúra illetékes testülete pedig egy év múlva ki is bocsátotta a tulajdonleveleket.

A per

Nem sokkal a visszaszolgáltatás után azonban a Román Tudományos Akadémia beperelte az örökösöket, a per 2009-ben kezdődött a hátszegi bíróságon. Azért az akadémia indított pert, mivel a második világháború lezárulta és a kommunisták hatalomra kerülése után a tudományos intézmény kapta meg a birtokot, amelyet a Kendeffy-testvérpártól, Lajostól és Gábortól vettek el. Kendeffy Mária és Pongrácz Erzsébet mellett beperelték a Hunyad megyei prefektúrát, a visszaszolgáltató bizottságot és egy magáncéget is, a perbe beszállt a román állam, két település önkormányzata, egy közbirtokosság és egy magánszemély is.

Az ítélet

Az ítélet szerint az időközben, 2016-ban elhunyt Kendeffy Mária és Pongrácz Erzsébet illegális körülmények között kapták vissza a területeket, mivel nem román állampolgárként igényelték vissza a hajdani birtokot és lettek annak a tulajdonosai. Az alpereseknek ráadásul 8 250 lej értékben perköltséget is fizetniük kell – írta meg a Főtér.ro.

Fotó: A 2482 méter magas Retyezát csúcs a 2509 méter magas Peleaga csúcsról fotózva 2016. szeptember 3-án. MTI Fotó: Gazda Árpád

 

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lölőzés román módra.

A románok nyeregben érzik magukat: az amerikaiaknak is kell a katonai bázis, és az európai liberálisok összes kívánságát is teljesítik. Mondjuk erre hosszútávon rámegy a gazdaságuk, de ez most még nem zavarja őket.
Nálunk annyiban rosszabb a helyzet, hogy a mi baloldalijaink utálják a magyarokat, szóval ők, ha bármilyen kedvezményt is tesznek Brüsszelnek-USA-nak, akkor szemhunyást kérnek a nemzeti politikájuk fölött, hanem kézzelfogható vagyont az offshore számlájukra. Jobboldali, nemzeti kormány meg nem igazán tesz olyan engedményt a nemzetellenes liberálisoknak, amiért cserébe kérni lehetne valamit.
Pedig tényleg jó lenne felépíteni egy erős diplomáciát, amit ilyen eseteknél lehetne élesíteni - viszont a baj pont az, hogy külföldön ezeknek csak akkor van visszhangja, ha az valakinek az érdekében áll. Szóval hosszú távon csak az lehet a megoldás, ha a Kárpátokon belül létszámban és gazdaságilag, kulturálisan is meg tudunk erősödni annyira, hogy onnantól már mi diktálhassunk. Ez pont jó egy hosszú távú tervnek.

Perelni őket minden fronton, ha nem is lesz eredménye, legalább érzik a törődést.

Ahol én lakom - nem Erdély - nagyon sok a három, vagy több gyerek, nálunk is.
Igen, tenni kell érte, tudatosítani az emberekben, hogy gyerekeket vállalni jó dolog, még a baloldali ellenkampány ellenére is.
(azt érdekes megfigyelni, hogy a baloldal mindig arról papol, hogy hülyeség a gyerektámogatás, a sok gyerek káros a környezetre, de azért nekik van 3-4-5 gyerekük...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés