Várhelyi Olivér is elítélte a minszki tüntetőkkel szembeni erőszakot

2020. augusztus 10. 14:02

A fehérorosz hatóságoknak gondoskodniuk kell a békés gyülekezés alapvető jogának tiszteletben tartásáról – fogalmazott az Unió szomszédságpolitikai és bővítési biztosa.

2020. augusztus 10. 14:02

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos közös közleményt adtak ki a minszki tüntetésekkel kapcsolatban, melyben aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezték a „békés tüntetők ellen alkalmazott állami erőszakot”. „Elítéljük az erőszakot, és minden fogva tartott azonnali szabadon bocsátására szólítunk fel. A fehérorosz hatóságoknak gondoskodniuk kell a békés gyülekezés alapvető jogának tiszteletben tartásáról” – fogalmaztak.

Aláhúzták: alapvető fontosságú a szavazatok pontos számlálása, valamint az, hogy a választási bizottság közzé tegye az eredményeket. Csak az emberi jogok, a demokrácia és a szabad választások tisztasága biztosíthatja Fehéroroszország stabilitását és önállóságát. Az Európai Unió figyelemmel kíséri a fejleményeket, és azok értékelése alapján ad választ, illetve a kialakult helyzetre tekintettel alakítja Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatait – tették hozzá.

A minszki választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,23 százalékával. A fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 9,9 százalékot szerzett. Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát. Az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült, sok embert őrizetbe vettek.

(Mandiner, MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. augusztus 10. 19:30
a tüntetők támadtak a rendőrökre....bazmeg
Rasdi
2020. augusztus 10. 17:44
A Majdan után minden "spontán" megmozdulás mögött felsejlenek a külföldről szervezett és pénzelt "emberjogi szervezetek".
Rasdi
2020. augusztus 10. 17:41
Ez a biztosi megbizatás egy kissé olyan Beckettes. (Anouilh: Becket avagy az Isten becsülete) Biztosként nem hazájának a képviselője, hanem az EU tisztségviselője elsődlegesen.
Rasdi
2020. augusztus 10. 17:33
Nagyon kétséges ez minden tüntetésnél, hogy hogyan csap át egy kezdetben békésnek induló vagy annak szándékozott demonstráció vandalizmusba, amelyet a rendőrség ténylegeen már csak erőszak alkalmazásával tud megfékezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik