Ellenzék, vagy amit akartok

2020. augusztus 10. 15:19
Maczkó Ú. Róbert
Mozgástér blog
Némi mazochizmustól áthatva elolvastam az ÉS című libsi tébolyda cikkét, melyet Magyar Bálint és valami Kozák nevezetű szociológus jegyez.

„Némi mazochizmustól áthatva elolvastam az ÉS című libsi tébolyda cikkét, melyet »A rendszerkritikai alapállás stratégiája« címmel Magyar Bálint és valami Kozák nevezetű szociológus jegyez. Borzasztó élmény volt.

Az iromány, mely hosszú, lapos és rettentően unalmas nem más, mint – elnézést a vulgáris kifejezésért, de nem tudok másképpen fogalmazni – értelmiségi szellemi onánia. Az első néhány tízezer karaktert arra szánják a szerzők, hogy benevezzenek a haladó értelmiség által 1998-ban, az első Fidesz kormány ideje alatt meghirdetett, »Ki tud illően kétségbeejtőbb jelzőt találni a magyar államberendezkedésre« című versenybe. Ez igen unalmas elfoglaltság, lévén a verseny szabályai, bár igen egyszerűek, nem adnak tág teret a fantáziának.

Az első szabály, hogy az elnevezés minél lesújtóbb legyen, és ebből fakad a második, mely szerint mindenképpen szerepelnie kell benne a »diktatúra« (értelmiségi eleganciával »autokrácia«) szónak. Ezek a szabályok aztán különböző, bár egymástól alig eltérő megoldásokat eredményeztek eddig. Egy darabig úgy tűnt a »hibrid rezsim« lesz a nyerő, de most a két nagyeszű szerző előállt a »patronális autokrácia« jelzős szerkezettel, megmutatván, hogy ők sem akárkik. A későbbiekben aztán, mikor az alkotókat magával ragadja a forradalmi hév, már csak »maffiaállamnak« nevezik a honi államberendezkedést, hogy a kevésbé vájt fülű olvasó is tudja, miről van szó.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valaki, akinek a cipőjét nem köthetnéd meg, így írta le a prolit:

https://www.youtube.com/watch?..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés