A vetokrácia a kormányzati működés rendszeres lefulladásához vezet

2020. augusztus 9. 10:06

Marosán György
Qubit
Ha elmarad az EU valóságos intézményi megújulása, akkor tovább folytatódik a régi demokráciák vetokrácia felé sodródása.

„A liberális demokrácia intézményes hatalommegosztása eredetileg olajozottan működő kormányzati döntéshozatalt, ugyanakkor az ellenőrzésnek való állandó kitettséget biztosított. A politikai pártok tisztában voltak azzal, hogy csak ideiglenesen birtokolhatják a döntéshozás, illetve az ellenőrzés intézményeit. Mindenki minden pillanatban ki van téve a kritikának, és a választók újra és újra ítéletet hirdetnek. Ez a modell feltételezte és sokáig biztosította is, hogy a nézetek sokféleségéből és a kritika szabadságából a kiegyensúlyozott feltételek mellett a közérdek érvényesüljön. Ám a 21. századi, szélsőségesen polarizálódó légkörben elindult a megállíthatatlan romlás folyamata. Az egyre erősödő előítélet, az abból következő  dehumanizáció, a szemben álló felekben kialakuló metapercepció, a távolságtartás és a politikai gyűlölet fokozatosan lebénította a demokrácia gépezetét. 

A liberális állam olyan autóra kezd hasonlítani, ahol egymással megegyezni képtelen személyek vagy csoportok egyike birtokolja a kormányt, egy másik adja a gázt, és egy harmadik ellenőrzi a féket, illetve működteti az irányjelzőt. Így a vetokrácia a kormányzati működés rendszeres lefulladásához vezet, hiszen amit az egyik akar, azt a másik meg tudja akadályozni. Miközben világunk egy olyan autópályára emlékeztet, amelyen hol hóvihar, hol özönvízszerű eső söpör végig, és a látási viszonyok egyre romlanak, a rajta haladó járműveket egyszerre többen vezetik, akik sem jogosítvánnyal, sem tapasztalattal nem rendelkeznek, gyakran hallucinálnak,  ráadásul még nem is beszélnek egymással, sőt egymást akadályozva hozzák meg döntéseiket. Ebben a helyzetben egyre élesebb küzdelem folyik a döntési és ellenőrzési pozíciók birtoklásáért. Választások közeledtével ezért nem egyszerűen felforrósodik a hangulat, hanem szabadfogású birkózás veszi kezdetét. 

És mivel a halmozódó megoldatlan problémákról folytatott kilátástalan viták farvízén egyre nagyobb teret nyernek a szélsőséges mozgalmak, a vetokrácia nem egyszerűen sodródásra ítéli a társadalmat, hanem egyre súlyosabb fenyegetést jelent a demokráciára. Ez a helyzet fokozottan sújtja az állandó átalakulásban levő Európai Uniót, amely így állandóan ki van téve a vetokrácia veszélyének. Ha pedig elmarad az EU valóságos intézményi megújulása, akkor tovább folytatódik a régi demokráciák vetokrácia felé sodródása, illetve az új demokráciák autokrácia felé tartó, fokozatos hanyatlása. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki lettem oktatva pár hete, hogy a Qubit az szigorúan a tudománynak van szentelve. Erre most nézem, hogy bucigyuri röfögve orbánozik a Qubiton. "A Fukuyama mondta, tehát akkor az meg van mondta, innentől todomány".

"Vén bolsevik tetű a libsik faszát szopja" tudomány. Nem új, de legalább régi.

Ez most vállon veregette a magyarokat, hogy Orbánra szavaztak?

Sokan vannak akik le akarják nullázni a szavazók többségének akaratát.

Sokaknak az Egyesült Államokban is a mély állam (DeepState) tetszik, az állam az államban megfelelője,
és azt az állapotot írja le,
AMIKOR A VÁLASZTOTT TISZTVISELŐK HELYETT A HATALMAT EGY SZŰK KÖR GYAKOROLJA,
mondjuk a hadiipari komplexum, a hírszerző közösség vagy éppen egy magát önállósító állami bürokrácia, a médiahatalom, a külföldi/belföldi nagytőkések, (a gazdagok anarchiája).

Milyen szavakat használsz!
Apádat jobban megértettük, mi magyar dolgozók, amikor azt mondta: Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy!

És még ha csak Marosán lenne ilyen, de nagyjából a komplett baloldal szoros szálakkal köthető a kommunista diktatúra működtetőihez, ráadásul "legjobb védekezés a támadás" alapon ők azok, akik kommunistáznak és diktatúráznak.

Ez a cikk is úgy készült, hogy előbb volt meg a tanulság ("az EU-ban el kell törölni vétójogot, hogy a renitens Közép-Európai tagállamok ne pattoghassanak"), majd ehhez keresett olyan tanulmányokat, amiknek a segítségével ki tudta hozni ezt az eredményt. Nyilvánvalóan ha jobboldali többség lenne, és az tovább nőne, akkor ennek a cikknek a helyén a "kisebbségek jogai, az őket védő szavazási mechanizmusok kiterjesztése lenne a téma".
Az igazi tudomány ott kezdődik, hogy a kutatás elején még nem tudják, hogy mi lesz a végeredmény...

Levettem a könyvespolcról apád könyvét, "Az úton végig kell menni" /Magvető 1972/. Ő azért nem futott ennyire előre, maradt egy kevés tartása. veled szemben.

Amikor ekkora az ellenoldallal szembeni gyűlölet, akkor bizony csődöt mondanak az intézmények:
https://www.youtube.com/watch?..
Pedig a liberális mantra szerint az egymást ellenőrző intézmények képezik a minden bajra alkalmazható egyetlen gyógymódot. Csak arról feledkeznek meg, hogy a közmegegyezés egy minimális szintje nélkül az intézmények sem érnek semmit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés