Aki az előző rendszer kedvezményezettje volt, legalább most fogja be!

2020. augusztus 8. 10:49

Schuster Lóránt
Magyar Nemzet
A Kádár-rendszer nagyobb kárt okozott, mint a két világháború.

– Pró és kontra hangzanak el vélemények. Önök túlélik?

– Azt mondta egy híres cigányprímás, hogy abban a pillanatban, amikor beteszi a hegedűt a tokjába, már elkezd romlani a tudása. A rockzene nem úgy működik, hogy a gyantát beteszed a zsebedbe, a dorombot meg a szádba, és elmész a buliba. A közönség csak azt látja, és nincs is ezzel gond, hogy fölmegyünk a színpadra, jókedv, hangulat s a többi, de hogy mi megy a háttérben, arról nincs fogalmuk. De túléljük ezt is, hisz túléltük a Kádár-rendszert, és túléltük a diszkóhullámot is.

– Melyik volt pusztítóbb?

– A diszkóhullám. Az nagyon betett. Többek között azért rühelltem azt a rendszert, mert nem tudtam egy nyolcas körmös anyát venni csak Bécsben, meg jackdugót, meg kábelt a gitárhoz. Volt olyan is, hogy le voltunk tiltva. Grósz Károly, amikor borsodi körzetvezető volt, kitiltott minket Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. Azt mondta: ha valaki rockzenét akar, menjen más megyébe. Egy gyökér volt, aki a halála előtt azért csak mondott egy érdekes dolgot: »még okozni fogunk meglepetéseket«. Sikerült is nekik az összes pártba beépített komcsival. Volt, hogy egy város határában várt minket két rendőrautó, mintha Amerikában lettünk volna, mondtuk ide jöttünk játszani, itt nem lesz buli, közölték.

– Koncz Zsuzsa szerint most mégis keményebb diktatúra van, mint akkoriban, pedig ő annyi lemezt jelentetett meg, ahányat csak akart, míg a P. Mobil tíz évig nem adhatott ki lemezt.

– Az apósa Kádár szövegírója volt. Egy technikus egyszer azzal poénkodott, hogy Koncz Zsuzsának két mikrofont kell felrakni, mert, mint mondta: »hang helyett csak meleg levegő jön belőle«. Életemben egyszer találkoztam vele, akkor is csak futólag, és azt üzenném neki, ahogy az összes többinek is, aki az előző rendszer kedvezményezettje volt, hogy legalább most fogják be a szájukat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te egy kaptafára szabod minden írásodat, és megmaradsz mellette.

Valamikor a úgy 75 körül kapunyitáskor úgy mentem be a színházterembe, ahol játszottak, hogy a lábam nem érte a földet, a tömeg bevitt magával.
Az első részben Bad Companyt toltak, lemezminőségben.
Vikidálnak akkor még volt hangja.
P.Mobilos blokk alatt mindenki a székeken állt.
Ez meg két összezsanérozott méteres deszkát csapkodott össze a mikrofon előtt. Na ez volt a tapsgép.
Akkoriban az volt a gitárosuk, akiről utca van ma elnevezve Debrecenben.( bár ne lenne és még élne!)
Nagyon szóltak. Tudtak. Volt valami izzó kirobbanó őserő az egészben. A P. Mobil az egy fogalom.

Mások akkoriban évente adtak ki lemezt...

Ez az összehasonlítás több szempontból hülyeség. Egyrészt a Citromízű banánt ne hasonlítsuk a Honfoglaláshoz, másrészt a '60-as évek elején a hazai popzenei hanglemezkiadása lényegében 67-től, a Táncdalfesztiválokkal indult meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés