Sziget a sötét erők fogságában

2020. augusztus 6.
„Bárhova nézel, mindenhol gazemberek vannak. A helyzet reménytelen.” Ez volt a két utolsó mondat, amelyet a 2017-ben meggyilkolt máltai újságíró, Daphne Caruana Galizia közzétett a blogján. Szűk három évvel később, lemondások és kihallgatások sora után minden jel arra utal, hogy a nő végzetét kívánó erők továbbra is munkálnak a legkisebb uniós tagállamban.

Kohán Mátyás írása a Mandiner hetilapban.

Július végén futott be a hír, hogy Melvin Theuma uzsorást és taxisofőrt, Caruana Galizia ügyének koronatanúját, 
a gyilkosság megrendelője és a bérgyilkosok közötti közvetítőt egyik bírósági tárgyalásának napján vértócsában, nyakán, felsőtestén és csuklóján késnyomokkal, életveszélyes állapotban találták meg otthonában, ahol egyébként huszonnégy órás rendőri védelem alatt áll. Theuma aznap hangfelvételeket adott volna át a bíróságnak, azonban sérülései miatt egyelőre nem tudott beszélni, így a máltai és európai közvélemény továbbra is várhat az újságíró elleni merénylet részleteire.

Yorgen Fenech (jobbra) távozik a bíróságról 2019 novemberében.<br>Fotó: MTI / EPA / Domenic Aquilina

Daphne Caruana Galizia legendás alakja volt a máltai közéletnek. A The Sunday Times of Malta, valamint a The Malta Independent publicistájaként személyes blogján, a Running Commentaryn tette közzé oknyomozói tevékenységének eredményeit, rengeteg borsot törve az ország két nagy politikai formációja, a Munkapárt és a Nacionalista Párt vezetőinek orra alá. Munkája többek között a politikával összefonódó helyi üzleti köröket, az olasz maffia Máltán tevékenykedő tagjait, valamint – végzetére – a sziget­országgal 2017-ben zsíros gázüzletet kötő Azerbajdzsánt is bosszantotta. A 2016-ban kiszivárgó, Panama-iratok néven elhíresült, panamai offshore-cégek ügyeiről 1970 óta gyűlő dokumentumcsomag alapján Caruana Galizia derített fényt arra, hogy Joseph Muscat munkapárti kormányfő turisztikai minisztere, Konrad Mizzi, valamint kabinetfőnöke, Keith Schembri is haszonélvezője volt panamai társaságoknak. Ezek a cégek kapcsolatban álltak egy Yorgen Fenech nevű, ingatlan- és szerencsejáték-bizniszben tevékenykedő mil­liárdos üzletember dubaji vagyonkezelőjével.

„Daphne Caruana Galizia legendás alakja volt a máltai közéletnek”

Yorgen Fenech felbukkan Caruana Galizia másik nagy oknyomozó projektje, a máltai–azeri gázüzlet körül is: 2018-ban került nyilvánosságra, hogy a szigetország 2017-ben tíz évre szóló exkluzív gázbeszerzési megállapodást kötött Azerbajdzsán állami energetikai cégével, a SOCAR-ral. Ez alapján 2027-ig kizárólag az azeri vállalattól tíz évre előre rögzített áron vásárolt földgázzal fűtik az erőműveket, amelyek rendkívül fontosak Joseph Muscat kormánya számára, mert a máltai áramfejlesztés olajról gázra való átállítása a környezetvédelmi előnyök mellett negyedével vágta vissza a fogyasztók áramszámláit is. Volt azonban egy bökkenő: Máltát az európai gázszállítási hálózattal nem köti össze vezeték, az országba csak hajóval lehet cseppfolyósított földgázt (liquefied natural gas – lng) szállítani. Azerbajdzsán pedig hiába gáz- és kőolaj-nagyhatalom, lng-előállításban történetesen nem utazik, így a SOCAR egyenesen a Shelltől vette azt a gázt, amelyet aztán bő egyharmados felárral, a hasonló jellegű görög, olasz és török szerződéseknél jóval magasabb áron adott tovább a szigetország áramellátásáért felelős Enemaltának az ElectroGas Malta gázkereskedőn keresztül. S hogy, hogy nem, az Electrogas vezérigazgatója, valamint az egyik erőmű tulajdonosa ebben az időszakban épp Yorgen Fenech volt.

„Joseph Muscat, véres a kezed” – áll egy transzparensen.<br>Fotó: MTI / EPA / Domenic Aquilina

Kétes összefonódások

Nem nehéz tehát belátni, hogy Fenechnek igencsak szúrhatta a szemét Caruana Galizia ténykedése, ezért meglepő, hogy az üzletember közvetlenül csak 2019 novemberében, bő két évvel a merénylet után került a hatóságok látókörébe. Két évig a nyomozás igencsak kényelmes tempóban haladt. Először is kézre kerítették a három férfit, akik feltehetőleg a gyilkosság közvetlen elkövetői. Egyikük, Vincent Muscat vallomása szerint ő, valamint Alfred és George Degiorgio voltak azok, akik 2017. október 15-én bombát szereltek az újságíró Peugeot 108-asának vezetőülése alá, bár eredetileg bidnijai otthona dolgozószobájának ablakán keresztül tervezték agyonlőni. A feltehetőleg az olasz maffián keresztül megszerzett bomba Caruana Galizia elleni bevetésére Muscat vallomása szerint a tengerparti Busy Bee kávézóban bérelték fel őket 150 ezer eurós (ötvenmillió forintos) jutalomért cserébe.

Címlapkép: Shutterstock

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés