Irán: Az amerikai atomfegyverek fenyegetik a Közel-Keletet

2020. augusztus 6. 16:46
Teherán és Washington 1980 óta semmilyen diplomáciai kapcsolatban nem áll egymással.

Az amerikai atomfegyverek fenyegetést jelentenek a Közel-Kelet térségére – jelentette ki csütörtökön Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a hirosimai atomtámadás 75. évfordulója alkalmából. „Manapság az amerikai és izraeli nukleáris fegyverek a mi térségünket fenyegetik” – írta az iráni diplomácia vezetője a Twitteren, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok 75 évvel ezelőtt magára vállalta azt a szégyenyt, hogy elsőként és egyetlenként atomfegyvert vetett be, méghozzá civilek ellen. Izrael szakértők szerint a Közel-Kelet egyetlen atomhatalma, de a zsidó állam soha nem ismerte el, hogy atomfegyverekkel rendelkezne.

Az iráni külügyminiszter szerint ideje lenne véget vetni a „nukleáris rémálomnak” és a kölcsönösen garantált megsemmisítés doktrínájának, amely szerinte hidegháborús örökség. Az Egyesült Államok és Izrael is aggódva figyeli Irán térségbeli térnyerését, és azzal vádolják az iszlám köztársaságot, hogy atomprogramja valójában nem békés célokat szolgál, hanem nukleáris fegyverre akar szert tenni, amit Teherán következetesen visszautasít.

Teherán és Washington 1980 óta semmilyen diplomáciai kapcsolatban nem áll egymással, és a két ország viszonya különösen megromlott azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kilépett az Irán atomprogramjáról 2015-ben kötött, többhatalmi megállapodásból.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kell a fenyegetéshez atomfegyver.
A demokrácia az USA fegyvere. Megpakolják vele a repülőiket és szétszórják, ahol az érdekük úgy kívánja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés