Ki lesz a befutó?

2020. augusztus 05. 18:41

Megkezdődött a közös miniszterelnök-jelöltek válogatója az ellenzéki térfélen. Cikkünkben bemutatjuk a pozícióért legnagyobb valószínűséggel induló politikusokat, valamint az esélyeiket növelő és gyengítő tényezőket. Vajon ki lesz Orbán Viktor kihívója a 2022-es választáson?

2020. augusztus 05. 18:41
null

Pálfy Dániel Ábel írása a Mandiner hetilapban.

Bár épp a parlamenti ciklus felénél tartunk, az ellenzéki pártok elkezdték a 2022-es választási felkészülést. Valójában már tavaly ősszel, az önkormányzati választáson megtartották a főpróbáját a reményeik szerint kormányváltást hozó stratégiának. Az ellenzéki összefogás Budapest és néhány vidéki város vezetői pozícióinak megszerzéséhez vezetett. Ez – a korábbi eredményeikhez képest legalábbis – sikernek tekinthető, így várhatóan továbbra is az együttműködéssel próbálkoznak.

Azzal, hogy a Jobbik csatlakozott a baloldali és liberális pártok kooperációjához, a magyarországi politikai tér végképp kétosztatúvá vált. A kormányoldal és az ellenzéki pártok szavazótábora közel hasonló erőt képvisel, utóbbi azonban világnézetét, politikai preferenciáját tekintve heterogén csoport, amelyet leginkább a protesthangulat köt össze. Ez a nem lebecsülendő összetartó erő viszont önmagában nem biztos, hogy elegendő lesz a kormányváltáshoz. A Fidesz–KDNP ugyanis rendelkezik valamivel, amivel az ellenzék már régóta nem: Orbán Viktor személyében van egyértelmű vezetője.

Az ellenzéki oldalon szinte teljes az egyetértés arról, hogy szükség van közös kormányfőjelöltre. Őt a tavaly ősszel már alkalmazott előválasztáson választhatnák ki. Az amerikai politikai kultúrából importált módszer egyszerre segíthet aktivizálni a szavazókat, és adhat nagyobb legitimációt a győztes jelöltnek. Elemzésünkben arra keressük a választ, kik állnak majd a startvonalhoz, és kinek mekkora az esélye arra, hogy ő legyen a befutó, aki megmérkőzhet a kormányoldal jelöltjével.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Miniszterelnök-jelölti kasztingok a múltban

A baloldali és liberális pártok az előző néhány választáson is tartottak kormányfőjelölti kasztingot. Az első ilyen alkalom a 2010-es kampány volt. Ekkor a korábbi megkérdőjelezhetetlen vezető, Gyurcsány Ferenc bukása után nem rendeződtek az erőviszonyok, mindenki az utódot kereste. Egyetlen hét alatt felmerült többek közt Bokros Lajos, Kiss Péter, Simor András, Glatz Ferenc, Vértes András, Surányi György és Bajnai Gordon neve is, végül utóbbi lett a közös jelölt. Gyurcsány a válogató végére a pártelnökséget is elbukta. Az ellenzék pedig a választást, amivel máig be nem gyógyuló seb keletkezett a baloldali szakértői kormányzóképesség mítoszán. A következő, 2014-es választás előtt Mesterházy Attila és a korábbi jelölt, Bajnai Gordon állt egymással szemben. Előbbi a legerősebb ellenzéki párt, az MSZP elnöke és jelöltje volt, utóbbi viszont maga mögött tudhatta a teljes liberális elit támogatását. Nevető harmadikként ismét feltűnt Gyurcsány Ferenc, aki akkoriban kezdte öt százalék feletti párttá erősíteni a Demokratikus Koalíciót. A versenyt végül Mesterházy nyerte, a 2014-es voksoláson viszont nem sikerült győznie.

A 2018-as kampányban némileg más volt a forgatókönyv, mert viszonylag világos volt, hogy az akkor még az erősebb pártok közé tartozó MSZP jelöltje Botka László, majd Karácsony Gergely. Az azonban nem volt egyértelmű, hogy ő lenne Orbán Viktor kihívója, hiszen Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Szél Bernadett, az LMP társelnöke – még ha utóbbinak nem volt is reális esélye – szintén beszállt a versenybe. Kevés sikerrel. A kormányfőjelölt-jelöltek versengésére minden korábbi esetben árnyékot vetett Gyurcsány Ferenc személye. A DK elnöke, a baloldal legismertebb és legkarakteresebb politikusa nagymértékű elutasítottsága miatt nem lehet első számú jelölt, de ahhoz mindig elég erős, hogy a saját oldalon belül – a vele való összefogás „elrettentő lehetőségével” vagy épp annak kizárásával – meggyengítse az aktuális miniszterelnök-jelölteket. Az ellenzék épp ezért majdnem ugyanott tart, mint Gyurcsány távozása után.

Karácsony Gergely leadja szavazatát az előválasztás második fordulójában 2019 júniusában.<br>Fotó: MTI / Soós Lajos
Karácsony Gergely leadja szavazatát az előválasztás második fordulójában 2019 júniusában.
Fotó: MTI / Soós Lajos

A 2022-es jelöltjelöltek

A nem egész két év múlva esedékes választási kampányban a korábbi kasztingok számos szereplője versenybe szállhat, sőt új versenyzők és várhatóan meglepetésvendégek is megjelennek. Kik lesznek ezek? Szerintünk négy politikus pályázhat reális eséllyel az ellenzéki miniszterelnök-jelölt pozíciójára: Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Bajnai Gordon, akinek esetleges visszatérését többen is emlegetik. Nézzük, mi növeli és mi csökkenti az esélyeiket!

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mszjozsef
2020. augusztus 10. 11:54
Elvárnám, hogy KG adatai (36/50) mellé - csak érdekességképpen - odatennék Orbán Viktor támogatottságát és elutasítottságát. Nem kell semmilyen elemző, minden magyar választó tudja, hogy csak Kamugeri lehet az esélyes összellenzéki miniszterelnökjelölt. A polgári oldal is látja annak veszélyét, hogy a keresztény-polgári-értelmiségi elpártolt szavazókat valahogy meg kellene tartani. Ezért is engedték újra színre Navracsicsot.
Bihari Hunor
2020. augusztus 09. 15:22
Az ellenzék bizonyosan libernyákbolsevik politikust fog választani a jelöltjének. Gyurcsány és a DK még egyszer nem fogja elkövetni azt a hibát, hogy alulmaradjon az előválasztáson, és valamely más párt jelöltje mögé legyen kénytelen beállni. Ezért Dobrev a legesélyesebb aspiráns.
Bihari Hunor
2020. augusztus 09. 15:18
Bajnai már többször bukott. Ismét előszednék ezt a felsült csodafegyvert?
marabukok
2020. augusztus 07. 21:45
Azért ilyen tárgyi tévedések leírása picit gáz :( "Az első ilyen alkalom a 2010-es kampány volt. Ekkor a korábbi megkérdőjelezhetetlen vezető, Gyurcsány Ferenc bukása után nem rendeződtek az erőviszonyok, mindenki az utódot kereste. Egyetlen hét alatt felmerült többek közt Bokros Lajos, Kiss Péter, Simor András, Glatz Ferenc, Vértes András, Surányi György és Bajnai Gordon neve is, végül utóbbi lett a közös jelölt. Gyurcsány a válogató végére a pártelnökséget is elbukta. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik