Egy észak-olasz kormányzó a Szlovéniával közös határátkelők lezárását sürgette

2020. augusztus 5. 18:00
Az olasz belügyminiszter nemmel válaszolt.

A balkáni migrációs útvonalon érkezők azonnali feltartóztatását sürgette az Olaszország és Szlovénia közötti határátkelők lezárásával Massimiliano Fedriga, az Olaszország északkeleti részén fekvő Friuli-Venezia Giulia tartomány elnöke szerdán a római parlamentben, az olasz belügyminiszter azonban nemmel válaszolt.

Massimiliano Fedriga kijelentette, hogy a tartomány „megtelt”. Adatai szerint havonta mintegy ezer illegális bevándorló érkezik a balkáni útvonalon és Szlovénián keresztül az 1,2 millió lakosú Friuli-Venezia Giuliába. Azokat, akiket az olasz hatóságok fel tudnak tartóztatni, kéthetes időszakra karanténba helyezik egykori kaszárnyaépületekben. A határmenti régiót 2018 óta vezető Fedriga, az ellenzéki Liga párt politikusa hangsúlyozta, hogy az Olaszország és  Szlovénia közötti valamivel több mint kétszázharminc kilométer hosszú határszakasz ellenőrzésére legalább további hatszáz-hétszáz katona kell. A belügyminisztérium az utóbbi héten a fegyveres erők száz katonájával erősítette meg a határtérség ellenőrzését.

A Szlovéniával közös határátkelők lezárása szükségszerűvé vált a belépők tényleges ellenőrzésére, azonnal le kell állítani az illegális bevándorlók érkezését” – jelentette ki Massimiliano Fedriga a római parlament úgynevezett schengeni bizottságában tartott meghallgatásán.

Javasolta, hogy az olasz és szlovén hatóságok közösen döntsenek, mely határátkelőket zárják le teljesen, miközben a többi esetében szigorítják az ellenőrzéseket.

A kormányzó hozzátette, hogy Olaszországhoz képest jelenleg Szerbiában tízszer jobban terjed a koronavírus fertőzés, Boszniában pedig hússzor magasabb a járvány ereje. Az Il Gazzettino helyi napilap értesülései szerint Luciana Lamorgese belügyminiszter máris nemet mondott a határátkelők lezárására. Megoldásként további katonákat ígért a területellenőrzéshez. A belügyi tárca bejelentése szerint felgyorsítják az illegális bevándorlók Szlovéniába való visszatoloncolását is. Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap adatai szerint január elseje és május 18. között 885 migráns érkezett a balkáni útvonalon Friuli-Venezia Giuliába, május 19. és július 31. között további 1463. Eddig valamivel több mint hatszáz személyt fordítottak vissza Szlovéniába.

A kitoloncolás azonban a két ország közötti 1996-os megállapodás értelmében csak a határtól tíz kilométeres körzetben feltartóztatottakra vonatkozik, ezért az utóbbi időben a bevándorlók már nem csak a határig, hanem Udine városáig fizetik az őket szállító embercsempészeket. Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter többek között a migrációról egyeztetett ukrán kollegájával, Arszen Avakovval szerdán. A felek a két ország közötti biztonsági együttműködés keretében a fegyver-, kábítószer- és emberkereskedelemmel szembeni fellépés erősítését szorgalmazták. Az olasz hatóságok szerint a Földközi-tenger keleti feléből Olaszországba vezető migrációs útvonalat többek között ukrán bűnszervezetek tartják kézben. Ezzel egy időben a római belügyi tárca bejelentette, hogy augusztus 10-től hetente két repülővel negyven-negyven tunéziait toloncolnak vissza az észak-afrikai országba. A Lampedusa partjainál felállított Azzurra hajón kívül pedig egy további hajót horgonyoznak le a déli Calabria partjainál a bevándorlók elhelyezésére.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés