Aki változást hozna Marosvásárhelyre

2020. augusztus 6.
Soós Zoltán négy éve is elindult Marosvásárhely polgármesteri címéért, azonban vereséget szenvedett a húsz éve hivatalban lévő Dorin Floreától. Állítja: ezúttal nemcsak a magyarok, hanem a városvezetőtől elpártoló románok jelöltje is, és együtt megdöntik a Florea-rendszert.

Ádám Rebeka Nóra írása a Mandiner hetilapban.

Marosvásárhely napjainkra az egész erdélyi-partiumi magyarság küzdelmeinek frontvárosa lett. Tisztán mutatja meg azt a szomorú folyamatot, amelyen a nagyvárosok az elmúlt száz év során keresztülmentek. Kolozsvár etnikai arányai az ötvenes években, Nagyváradéi a hatvanas években fordultak meg, Szatmárnémeti a hetvenes években lett román többségű, Marosvásárhely pedig a kétezres évek elején. A magyarok aránya továbbra is negyven százalék felett van, ezzel az erdélyi nagyvárosok sorában az első helyet foglalja el.

Arra a kérdésünkre, vajon elkerülhető-e, hogy Vásárhely a kolozsvári utat járja be, Soós Zoltán így felel: „Elképzelhető, hogy a folyamatot nem lehet megállítani, de fékezni igen. A jelenséggel nem az a fő gond, hogy megváltoznak az etnikai arányok, hanem az, hogy konfliktusossá válik a két közösség viszonya. Ha úgy tetszik, Kolozsváron Funar rendszere volt, Marosvásárhelyen pedig ma Florea rendszere az igazi probléma. Normális körülmények között lehet békés egymás mellett élés egy közösségben, még akkor is, ha esetleg az országos politikai klíma nem kedvez ennek. Marosvásárhely is lehet normális hely, ha húsz év után sikerül az, amit rendszerváltásnak nevezünk. A politikának van erre elsődlegesen hatása, meg arra is, hogy élhető várost teremtsen, ahonnan nem akarnak elvándorolni. Ez a feladat, ez a cél.”

„Négy éve az elégedetlen magyarok jelöltje voltam, ma pedig minden elégedetlen vásárhelyié”

Vásárhelyet közel húsz éve próbálják visszaszerezni a magyarok a jelenlegi polgármestertől. Soós Zoltán négy éve ringbe szállt a városvezetői székért, azonban nem sikerült a győzelem. „Ami nem öl meg, az megerősít, szokták mondani. Sokat tanultam a négy évvel ezelőtti próbálkozásból – hangsúlyozza. – A hangulat is változott közben: négy éve a románok többsége még Florea mellett állt, akkor inkább az elégedetlen magyarok jelöltje voltam, ma pedig minden elégedetlen vásárhelyié. És ma mi vagyunk többségben. Felkészültem, kész a programom, amely mindenki programja, aki változást akar. Mondok három számot: száz intézkedés, tízéves távlat, tízezer szerző. A program az én nevemet viseli, de az egész vásárhelyi közösség munkája benne van.”

Címlapkép: Shutterstock

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés