Az idősek szakápolása is súlyosan hiányos a Pesti úti idősotthonban

2020. augusztus 03. 14:55

Az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben.

2020. augusztus 03. 14:55
Budapest Főváros Kormányhivatala
MTI-OS

„Budapest Főváros Kormányhivatala lezárta a gondozottak szakellátását vizsgáló rendkívüli ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban, ahol eddig 55 idős ember halt meg, 313 gondozott, és 26 dolgozó fertőződött meg. A kormányhivatal megállapítása szerint az orvosi jelenlét hiányossága mellett súlyosan hiányos a gondozottak ápolása is, a törvényben előírt ápolói-gondozói létszám kevesebb, mint fele áll rendelkezésre. A lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott az idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és fertőzéshez.

Az idős gondozottak védelme és megfelelő egészségügyi ellátása érdekében a folyamatos orvosi felügyelet mellett fontos a megfelelő létszámban és képzettséggel biztosított szakápolás is. A most zárult új ellenőrzés célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata volt. Az ellenőrzésen azt vizsgáljuk, hogy az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű és munkaképes személyzet, és megfelelő-e a gondozottak ellátása.

Az ellenőrzésen megállapítottuk, hogy a törvényben előírt és a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápoló-gondozó létszám súlyosan hiányos, az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben. A kormányhivatal ezért határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül gondoskodjon az ellátottak életét, testi épségét, egészségét súlyosan veszélyeztető ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről, valamint a megfelelő ellátás hiánya miatt – ellenkező döntésig – új ellátott nem vehető fel az intézménybe.

A kormányhivatal emellett kötelezte az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljes körűen dokumentálja.

Az ellenőrzéseinken szerzett tapasztalatokat és hiányosságokat a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal is megosztottuk. Az erről szóló hivatalos feljegyzést az országos tisztifőorvoshoz is eljuttattuk. Megállapításainkat a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatnak is lehetősége volt hivatalosan véleményezni.

Budapest Főváros Kormányhivatala”

(MTI-OS)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amarkod
2020. augusztus 04. 08:31
Gondolom a hiányzó 50 ember bérét, szétdobta a maradék 60 között, ha már úgyis nekik kell dolgozniuk a hiányzók helyett. Ja , hogy ez nem így történt. Akkor azt is kijelenthetjük, hogy kamugerinek érdekében áll , a dolgozói létszám fel nem töltése, mert így havonta csak minimálbérrel számolva kb. 15 millát spórol meg.
Nori70
2020. augusztus 03. 22:11
Még szerencse, hogy csak a Pesti úti otthonban van áppolóhiány, a kórházakban minden rendben van.
olajfa1
2020. augusztus 03. 19:10
Vágó Gábor: "Tessék mondani: ezek után Karácsony Gergely még mindig a helyén van?"
Senior
2020. augusztus 03. 17:43
Biztos igaz a megállapítás, de... Minden egészségügyi és szociális intézményben teljes az orvos, ápoló, stb. feltöltöttség? Kórházból miért küldtek vissza teszt nélkül elhelyezetteket? Semmi közöm Karácsonyhoz, de ezek is kérdések.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik