Az idősek szakápolása is súlyosan hiányos a Pesti úti idősotthonban

2020. augusztus 3. 14:55

Budapest Főváros Kormányhivatala
MTI-OS
Az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben.

„Budapest Főváros Kormányhivatala lezárta a gondozottak szakellátását vizsgáló rendkívüli ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban, ahol eddig 55 idős ember halt meg, 313 gondozott, és 26 dolgozó fertőződött meg. A kormányhivatal megállapítása szerint az orvosi jelenlét hiányossága mellett súlyosan hiányos a gondozottak ápolása is, a törvényben előírt ápolói-gondozói létszám kevesebb, mint fele áll rendelkezésre. A lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott az idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és fertőzéshez.

Az idős gondozottak védelme és megfelelő egészségügyi ellátása érdekében a folyamatos orvosi felügyelet mellett fontos a megfelelő létszámban és képzettséggel biztosított szakápolás is. A most zárult új ellenőrzés célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata volt. Az ellenőrzésen azt vizsgáljuk, hogy az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű és munkaképes személyzet, és megfelelő-e a gondozottak ellátása.

Az ellenőrzésen megállapítottuk, hogy a törvényben előírt és a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápoló-gondozó létszám súlyosan hiányos, az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben. A kormányhivatal ezért határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül gondoskodjon az ellátottak életét, testi épségét, egészségét súlyosan veszélyeztető ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről, valamint a megfelelő ellátás hiánya miatt – ellenkező döntésig – új ellátott nem vehető fel az intézménybe.

A kormányhivatal emellett kötelezte az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljes körűen dokumentálja.

Az ellenőrzéseinken szerzett tapasztalatokat és hiányosságokat a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal is megosztottuk. Az erről szóló hivatalos feljegyzést az országos tisztifőorvoshoz is eljuttattuk. Megállapításainkat a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatnak is lehetősége volt hivatalosan véleményezni.

Budapest Főváros Kormányhivatala”

(MTI-OS)

 

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben. ,,

Akkor FeriGeri még a főnökénél is radikálisabban spórolós, mert Gyurcsány kormányzása alatt ,,csak,, 26 ezer főt épített le az egészségügyben.

És mégis az EU-s tagság mellett szavaztál? Országürítő egyén.

A baloldal történelmileg bizonyítottan a saját társadalma ellen vív háborút elsősorban. Lenin tanításait követve.

Karanténba kellett volna helyezni azt, akit visszavittek.
Ezt már a Kerpel is látja folyamatában:-))

Szerintem a fenntartó feladata megoldani a problémákat. Ha az állam beavatkozott volna, az lenne a baj. És tényleg baj lenne.
A ballib egyre többször mondja, hogy ilyen-olyan fővárosi feladatokat csináljon meg a kormány. Nem lehet!

Dolgozni szemmel láthatóan nem akarnak.
Ha nem csinálnak semmit, akkor nincs vele munka és megmarad a pénz. Ha megmarad:-)))))))))

Szocik..... Más pénzét hamar elverik.

Nem lesz időközi. A budapestiek ezt szeretik, amit kapnak. A selejtes tender kiírásáért is a kormányt tartják hibásnak.

Értem én, de nem bízom a budapestiek helyes értékítéletében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés