A morális felállásokról

2020. augusztus 3. 10:20

Jámbor András
Facebook
A nagy morális gesztusoknak úgy van értelmük, ha azok nem halálugrások a semmibe.

„Nyilván nem állok ott minden morális indokból elkövetett felmondás mögött, nem tudom megítélni mindegyiket, de pont amikor az Indexesek felálltak volt bennem egy kis rossz érzés, hogy félreértheti ezt a magyar nyilvánosság, és rossz irányba mutató precedenst is teremthet a Távozó Indexesek kőkemény lépése.

Nem tudom ez történik-e, és senki jó szándékát sem akarom kétségbe vonni, de szerintem érdemes arról is beszélni, hogy még egy borzasztó nehéz helyzetben is van felelőssége a hatalommal rendelkezőknek és a hatalommal a közösség által felruházottaknak, még akkor is ha a hatalmuk a buldózer megállítására nem is elég..

A hétvégén felállt Szigliget vezetése, akik nem mondták el, de sejtették, hogy nem tudtak már mit tenni az oligarchák helyi nyomulása ellen. Illetve a Nemzeti Színházat és még sok "nemzeti" intézményt vezető Vidnyánszky Attila az Színművészeti élére való kinevezése után mondtak fel, az intézmény híres tanárai.

Nem tudom pontosan milyen nyomás vezetett ezekhez a morális gesztorokhoz, de egy különbséget mégis érzek. Az Indexesek úgy ugrottak, hogy volt bennük szándék az intézmények és a hagyományok tovább vitelére, a láng, a fáklya továbbvitelére, ami nekem a másik két esetben kérdéses.

Szerintem akkor is értékelhető egy felállás egy morálisan nehéz helyzetben, ha az tényleg a semmibe vezet, szándék nélkül, de sokkal inkább értékelhető, ha nincs hátrahagyva senki, vagy minél kevesebb dolog, és valami új felé mutat egy ilyen gesztus.

Én csak remélni tudom, hogy a hétvégi morális felállások is valami új felé mutatnak és a korábban megválasztott képviselők és polgármester ezzel csak a tiltakozást akarja erősíteni, és továbbviszi amit vállalt a megbízatással a lakosság képviseletét, illetve remélem az SZFE felmondott, híres, biztos megélhetéssel és nagy presztízzsel rendelkező tanárai is azért mondtak fel, hogy ezzel segítség konkrétumokban is az SZFE mostani és jövőbeni hallgatóit is akik Vidnyánszky kinevezésének valódi vesztesei lehetnek hatalomnélküliségükkel.

Mert igazából a nagy morális gesztusoknak úgy van értelmül, ha azok nem halálugrások a semmibe, hanem sarjad belölük valami, ha nem csak félreállások a rendszer buldózere elől, hanem távolabb felépített új kis bunkerek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ok szolgakra varnak, olyanokra, akiket ok iranyitanak, akik isszak az o szavaikat, a kedvukbe jarnak es foleg a kedvukre tesznek.
Azert az jo, hogy ahogyan Munk nevezte “a sztori” kijotte kicsit meg a balgardistakat is elbizonytalanitja: vajon olyan jo nekik ez a kezdetben nyeronek tuno huzasuk? Nem-e sul el veletlenul visszafele?
Repul a nagy ko, ki tudja, hol all meg, ugye?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés