Nem titkolózhat az EMMI!

2020. augusztus 1. 12:14

Lehet Más a Politika
MTI-OS
Ideje lenne Kásler miniszter úrnak felfognia, hogy ő a szociális szektorért is felel.

„Nem titkolózhat az EMMI a szociális intézményrendszer tervezett átalakításáról! Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állítása szerint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) átalakítás előtt áll, ezért a kormányzat főigazgatót cserél. A kormányzat ennek ellenére a mai napig semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra a tervezett átalakítás, illetve személycsere okairól és pontos tartalmáról.

Az SZGYF a szociális ellátórendszer egyik legfontosabb intézménye, ezért az azt fenntartó adófizetőknek előre tudniuk kell, miért alakítják át és ez az átalakítás pontosan mit jelent. Ugyanakkor ki kell jelenteni: semmilyen szervezeti átalakítás nem fogja a szociális ellátórendszerben a szinte minden problémát okozó pénzhiányt elfedni, nem fogja betölteni a bérszínvonal miatti tizenötezer üres állást, nem fogja megadni a szociális dolgozóknak is az egyszeri bérkiegészítést és nem fogja csökkenteni az átlagosan két évnyi várólistát az idősotthonokban.

Ideje lenne Kásler miniszter úrnak felfognia, hogy ő a szociális szektorért is felel, és ha már tisztázta, hogy az állam is intézményfenntartó a szociális ellátórendszerben, akkor beszámolhatna arról is, hogy a dolgozók megbecsülése helyett milyen átalakításra készül.”

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy biztos, ami most van, az nem életszerű és minden részletében átalakításra szorul. A gyermek védelemmel is rendszer szintű bajok lehetnek, ha olyan gyakoriak a nyilvánosságra jutó kirívó szörnyűségek. Ez NEM okvetlenül az ott foglalkoztatottak sara, talán inkább a feladatok, felelősségek, lehetőségek köre tisztázatlan és nincs ellenőrzés.

Az idősek ellátásával kapcsolatban is először elveket kéne tisztázni. Van abban valami abszurd, h. ha valaki a valamilyen minőséget, legalább saját szobát akar, akkor teljesen önerőre van utalva. Valahogy el kéne jutni legalább a non-profit-ig. Tudomásom szerint az árak jelenleg közember számára nagyon luxushoz közelítenek, bár hiába, ez van, ha más takarít, főz, mos és így tovább. Minden minimum a duplájába kerül, mintha az ember maga csinálná, a minőség pedig könnyen lehet, h. gyengébb.

Valahogy számomra az látszik reálisnak, h. családokat kell, díjazással, esetenként megfizethető külső segítség közvetítésével alkalmassá tenni az idős, beteg hozzátartozó ellátására. Még mindig sokkal olcsóbb lenne, mint sokszintes, nagy "otthonokat" megélhetést biztosító mértékben fizetett alkalmazottakkal működtetni, ellenőrizetetni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés