Garázskormány

2020. augusztus 1. 19:10

Törő András
Népszava
A mostani válságot is sajátos módon kezeli a kormány.

„A kormány következetes. 2010-től kezdve érvényt szerez a miniszterelnök nagyívű tézisének: segély helyett munka elvén kell szervezni eztán a munkaalapú társadalmat. Az így verbuválódott közmunkások külön kasztot képeztek a munkavállalók között. A modern kori kényszermunka a valóditól abban különbözött, hogy valamicske pénzt is adtak érte. A  koronavírus-válság kezdetére, mert a kormánynak is kezdett terhes lenni a közpénzből finanszírozott értelmetlen foglalkoztatás, minimálisra csökkent a létszámuk.

Mindig lesznek azonban akik rákényszerülnek a kormány kegyére, mert máskülönben nem juthatnak a megélhetést jelentő forintokhoz. E tekintetben a mostani válságot is sajátos módon kezeli a kormány. Általános elv volt külhonban, hogy a vásárlóerőt fenn kell tartani, ezért a kormányok a munkáltatók által fizetett csökkentett bért kiegészítették úgy, hogy az majdnem elérte a válság előttit, tehát a korábbi életszínvonal közel tartható volt. Nálunk ettől elzárkózott a kormány, a vállalkozásoknak ad pénzt, az embereknek nem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Munkahelyvédelmi bértámogatás
https://www.portfolio.hu/gazda..

Munkahelyvédelmi bértámogatás
Bodó Sándor, az ITM államtitkára kezdte a sajtótájékoztatót. Az államtitkár a koronavírus-járvány miatti gazdaságpolitikai lépések eredményéről beszélt. Eddig 10 500 vállalkozás pályázott munkahelyvédelmi bértámogatásra, az elért dolgozók száma 137 ezer fő. A programot augusztus 31-ig meghosszabbítják, eddig adhatók be pályázatok. Módosítás: a dolgozók különböző csoportjaira, különböző időszakokban is igényelhető támogatás. 98 százalékban pozitív támogató nyilatkozatokat hoznak, a pályázatok hiányosságai nagyrészt adminisztrációsak, ezeket lehet korrigálni lehet. K+F támogatásra 750 cég pályázott, az ezeknél a cégeknél dolgozó alkalmazottak száma 12 ezer fő. A bértámogatási programmal közel 70 ezer munkahely létrehozását tudják finanszírozni, a rendelkezésre álló összeg 84 milliárd forint. 9 hónap alatt összesen 1 millió forintot tudnak a munkavállalók számára biztosítani. 3200 munkavállalóra adtak be igényt a cégek, ez több mint 4 milliárd forint igényt jelent, a pályázók 90 százaléka mikro- és kisvállalkozás.
https://www.portfolio.hu/uzlet..

A cikkíró egy propagandista.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés