Le Monde: Fehéroroszországban a nők forradalma zajlik

2020. július 31. 18:13
„Lukasenka tisztában van az elfogadottságával, és fél, hogy veszíthet a választásokon” – jelentette ki egy ellenzéki politikus.

„A nők forradalma zajlik Fehéroroszországban” – írta pénteken a Le Monde francia napilap az előző esti, minden korábbinál népesebb ellenzéki tüntetésről beszámolva, míg a Reuters brit hírügynökség Jeanne d'Arc-hoz hasonlította a legnépszerűbb ellenzéki elnökjelöltet, Szvjatlana Cihanouszkaját.

Lukasenka fél

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartják az elnökválasztást, amelyen az országot 1994 óta vaskézzel irányító egykori kolhozelnök, Aljakszandr Lukasenka a hatodik mandátumáért indul. Csütörtök esti kampánygyűlésén, amelyen a Vjaszna emberjogi szervezet szerint 63 ezren vettek részt, a 37 éves Cihanouszkaja az oldalán Veranika Cepkalával és Marija Kalesznyikavával jelent meg.

Mindhárman a férjük nevében beszéltek.

A népszerű vlogger, Szjarhij Cihanouszki, aki a kampányok során feltárta  az államfő túlkapásait, illetve a  kisembereknek a koronavírus-járvány tragikus kezelése miatt Lukasenkával szemben érzett elégedetlenségét, május vége óta őrizetben van.  Veranika Cepkala, a július 14-én a központi választási bizottság által elutasított jelölt, Valerij Cepkala felesége. Valerij Cepkala gyermekeivel együtt elmenekült Fehéroroszországból.

A jelenleg Moszkvában tartózkodó Cepkala az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy az elnök fél, hogy elveszíti a 25 éve megtartott hatalmát. „Lukasenka tisztában van az elfogadottságával, és fél, hogy veszíthet a választásokon” – mondta az ellenzéki politikus, országa volt egyesült államokbeli és mexikói nagykövete. Úgy véli, hogy az elnök annak ellenére fél, hogy korlátlan költségvetés áll a rendelkezésére, adminisztratív eszközökkel gyakorol nyomást (az ellenfeleire), az ellenőrzése alatt áll a központi választási bizottság, és kész a választások meghamisítására.

A tét: a negyedszázados uralom

„Marija Kalesznyikava Viktar Babarika volt bankár felesége, akit állítólagos adócsalás miatt került a rács mögé, így nem tudott indulni a választásokon. Cihanouszkaja nem elvenni, hanem vissza akarja adni a hatalmat” – írta a francia lap. Megígérte, ha megválasztják, demokratikus és átlátható választásokat ír ki, hogy a nép végre megválaszthassa az elnökét. Választási gyűlésein nincs szó ideológiáról, jobb- vagy baloldaliságról, liberalizmusról vagy szocializmusról. „A tét: véget vetni Lukasenka több mint negyedszázados uralmának” – emlékeztetett a francia napilap. Valerij Cepkala egy interjúban elmondta, hogy Szvjatlanának a fehérorosz Jeanne d'Arc szerepét kell játszania. Bár hivatalos közvélemény-kutatás nem készült, félhivatalos kutatások szerint Lukasenka népszerűsége 25-35 százalék között mozog, ami jóval alatta marad a választásokon rendszerint elért több mint 80 százalékos szavazatarányának. Cihanouszkaja népszerűsége a biztos választók körében valamivel több mint 35 százalékos.

„Az előrejelzések szerint Lukasenka is így győzni fog, Cihanouszkaja gyorsan a Washington által egykor Európa utolsó diktátorának nevezett Lukasenka elleni tiltakozó mozgalom vezetőjévé vált” – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Nyugati megfigyelők rendszerint megállapítják, hogy a fehérorosz választások nem szabadok és igazságosak, az egykori tanárnő hosszú évek óta a legkomolyabb kihívója a 65 éves államfőnek.

Elemzők szerint a koronavírus-járvány ingatta meg Lukasenka hagyományos szavazóbázisát. Tadeusz Giczan Londonban élő fehérorosz kutató szerint – akit a Le Monde idézett – egyfajta társadalmi szerződés volt Lukasenka és fehéroroszok között, amelynek értelmében a szabadságjogokról való lemondást az orosz szomszéddal szembeni védelem kárpótolta. A Covid-19-járvány veszélyeit semmibe véve azonban a „nép atyja” árulóvá vált. A fehéroroszok elvesztették politikai érdeklődésüket és rezignálttá váltak. Látták a hatalom megtorlásait, de ez csak kismértékben érinti őket, a koronavírus közvetlen fenyegetést jelent - vélte Aleszja Rudnik, az Új Gondolatok Központja fehérorosz agytröszt politikai elemzője.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ezek is csak valaki ellen tudnak politizalni, nem pedig valamiert.
a tet hogy ne a Lukasenka, aztan meglatjuk...
pont mint a mi zorbanfobiasaink

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés