Szó sem lehet Európai Egyesült Államokról!

2020. július 30. 7:23

Thürmer Gyula
Vasárnap.hu
Az Európai Unió a gazdag államok akaratát érvényesíti. Interjú.

„A keleti nyitás nagyrészt azért megtörtént az elmúlt évtizedben.

Hála a Jóistennek! Amikor a legtöbb magyar politikai erő és vezető lenézte Kínát, a Munkáspárt már akkor is sokra tartotta. 1990 novemberében ott jártam, és az akkori főtitkárral, Csiang Cö-min elnökkel is találkoztam. Később sokan mások is elmentek, mert rájöttek, hogy ez egy járható út. Azért imádkozom, hogy az Orbán-kormány ne csatlakozzon az Amerika által szorgalmazott Kína-ellenes koalícióhoz. A Kínával és Oroszországgal kialakított együttműködés nélkül nem képzelhető el Magyarország jövője.

Mi jellemzi Európa és Kína kapcsolatát, gazdasági érdekeit?

Ma a világ válságban van, amit nemcsak az mutat, hogy Európa lassabban növekszik, mint az ázsiai országok, hanem az is, hogy a koronavírus-járvány alatt az országok nem voltak képesek a saját állampolgáraikat megvédeni. Ha az Európai Uniónak ilyen óriási nagyságú összeget kell felvennie a járvány okozta válság legyűrésére, akkor legbelül valami nagyon komoly baj van. A megoldásra az európai vezetők két utat látnak maguk előtt: az egyik, hogy megpróbálják megerősíteni a nemzetállamokat, mert ennek van történelmi gyökere. Ezt lehet alátámasztani a hithez való viszonnyal, a vallások és egyházak támogatásával, valamint a nemzeti értékek és a nyelv erősítésével.

A másik pedig egy liberális elgondolás, mely szerint a sok kicsi nemzetállam nem jó semmire, legyen helyettük egy Európai Egyesült Államok. Mi azt gondoljuk, hogy ez nem járható út, mert ebben a forgatókönyvben minden csak a pénzről szólna. Az Európai Egyesült Államok csak a nagytőke, a bankok uralmát jelentené, ami ellen küzdenünk kell. Szó sem lehet Európai Egyesült Államokról, a népek érdekeit kifejező szövetségre van szükség! Ma még vannak más szempontok is, mint a pénz – vannak még nemzeti határok. Ez pedig zavarja a nagytőkét, ezért akarja megszüntetni azokat. Ennek érdekében destabilizálja a mostani helyzetet, engedi az erőszakot, az embereket egymás ellen uszítja. Mivel a pénzeszközök jelentős része nála van, ezért a médiát a maga céljai alá rendeli és arra neveli az embereket, amire csak akarja. Innen jön az individualizmus, a közösségi értékek semmibevétele, az egyház, a vallás meggyalázása, a történelem szemétdombra történő kidobása.

Hasonló események történnek most az Amerikai Egyesült Államokban. Mi okozza ön szerint a szélsőbaloldalinak titulált tüntetők által elkövetett erőszakos cselekményeket?

Sokféle folyamat zajlik egyszerre Amerikában. Meglátásom szerint az USA már régóta válságban van, melynek egyik oka, hogy túl sok a szegény, a vagyon pedig nagyon kevés ember kezében összpontosul. Magyarország sokkal szociálisabb, ha valaki itt beteg, akkor előbb-utóbb ellátják, a szükséges beavatkozásokat elvégzik rajta. Amerikában azonban, ha valakinek nincs biztosítása, akkor nem jogosult semmire sem. Érződik a rendszer hiányossága – és az amerikai emberek is egyre tisztábban érzékelik, hogy a szociális problémák begyűrűznek. Már jó ideje várható, hogy az amerikai munkás, a kisember felteszi majd a kérdést, hogy ez az egész rendszer jó-e egyáltalán neki.

A tőke urai a felmerülő kérdéseket kétféleképpen próbálják megmagyarázni az amerikaiaknak. Az egyik oldal magyarázata egy erős Kína-ellenességben testesül meg – ennek alapján azt híresztelik, hogy a kínaiak hozták létre az új koronavírust és ez az oka minden rossznak. A másik oldal pedig igyekszik az emberek figyelmét elterelni a valós társadalmi, szociális problémákról. Ehhez pedig a faji különbözőségekre terelik a „közbeszédet”. Az uszító szólamok eredményeként pedig összetűzésbe kerülnek egymással a társadalom különböző csoportjai. A trumpi és a liberális politika között van még egy jelentős különbség: Trump annak idején azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy rendet tesz Amerikában, és helyére teszi a kapitalizmust. Ehhez viszont fegyelemre, következetességre van szükség, melyet nem akar a globális pénztőke, mert az önmaga abszolút szabadságában érdekelt. Ezért nem akarja, hogy Trump, Putyin, Erdogan vagy bárki az ő mozgásterét korlátozza. Ebből eredeztethetőek a problémák, az erőszak elterjedése.

A Black Lives Matter mozgalom egyebek mellett az életvédelem fontosságát is hangsúlyozza, mégpedig nem ok nélkül, hiszen évente több tízezer abortuszt hajtanak végre az USA-ban. A Munkáspárt hogyan viszonyul a magzati élet védelméhez?
 
Azt gondolom, a világ akkor fejlődik, ha egy férfi és egy nő egymásra talál, aztán gyermekeket vállalnak. Ez a világ rendje. Ezen nem lenne szabad senkinek sem változtatni. A társadalomnak a lehető legjobb feltételeket kell megteremtenie ahhoz, hogy tagjai gyermekeket tudjanak vállalni. Legyen biztos jövő, ez a legfontosabb. A liberális abortuszpolitikával a Munkáspárt sohasem tudott egyetérteni, valamint azzal az elképzeléssel sem, hogy bárki meghatározhatja a saját nemét…A liberálisoknak is meg kell értenie, hogy a természet rendjétől eltérő dolgokat nem lehet a természet rendjeként beállítani.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az öreg marxista pontosan felismeri az EU működési mechanizmusát, amit ugyanúgy öreg marxisták irányítanak, csak ezek menet közben "európaiakká" váltak...

Mondom, az EU-t irányító öreg marxisták mostanra "európaivá" váltak. Azaz áttértek a tőkefelhalmozásra. De ideológiailag továbbra is elég képzettek... De azért a húsosfazékból a zsíros cupákokat maguknak szedegetik ki. Ahogy az régen is volt...

Pont azért nem lesz egybesült Európa , mert a luxemburgi melós nem akarja a fizujának, nyugdíjak a felét Bulgáriába utalni. Meg nincs közös kommunikációs tér, eltérő nyelvekkel, minden tagállam más történelmet visz a puttonyában. Európai Szövetségi Államok néz ki max. Ha az Euro be nem csődöl. Illetve válságban van, de még kenegetik a sarat. Most épp közös kötvénykibocsátással, amiből vagy nem lesz semmi, vagy más lesz belőle. Az EP pár napon belül leszavazta az ET egyezséget.

o meg igazi kommunista, nem az az ujbaloldali, liberalis anarchokommunista trockista zagyvalek ami most divat.

"Egy közös államnyelv, egy közös közigazgatás, egy közös..." - Az 'ein reich' és az 'ein führer' még csak meglenne, de honnan lenne az 'ein volk'?

Az itt kommentelő, egykori lelkes kommunistákból szocialistává vedlettek torkán hogy megakad az utolsó baloldali politikus.....aki az egyetlen következetes, s nem buta ember azon a térfélen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés