Se szolga, se szent

2020. július 30. 11:56

Molnár Richárd
168 Óra
Az Index szerkesztősége megmutatta, hogy a sajtószabadság nem alku tárgya.

„Az igazság az, hogy a magát függetlennek tekintő sajtó maradék részével nemcsak a NER háborúzik tíz éve, hanem ez a sajtó önmaga ellen is hadat visel, a hullámzó frontvonalak egyik vagy másik oldaláról pedig gyakori a maró vád: »Ti már a Fideszé vagytok!« Egy szabadságpárti, választott szakmáját változó szenvedéllyel szerető, hivatását keserű csalódásokkal, olykor megalkuvásokkal, vagy éppen állandó egzisztenciális félelemben gyakorló újságíró szívébe minden egyes alkalommal kést döf ez a mondat. Mert piszkos gazemberekkel teszik őt közös platformra, olyanokkal, akik szemében az újságíró a szolgánál is kevesebb, csak egy tologatható bábu, egy füttyszóra uszítható kutya.

És amikor az ember ezt olyan kollégáitól kapja meg, akikre felnéz (mert jobbak nála, vagy mert olyan szerkesztőségben dolgozhatnak, ahol egy grammnyi kompromisszumot sem kell kötni azért, hogy legalább az igazságot leírhassák, és ne kelljen hazudniuk), akkor nehéz nem elbizonytalanodni. Mert a sajtószabadság nem jelentheti azt, hogy megtámadjátok azokat a kollégáitokat, akik legalább a leírt szavak, a megjelent cikkek szintjén független, őszinte és szavahihető média utolsó szigetein dolgoznak. És itt nem csak a 168 Óráról van szó. Vagyunk még páran ebben a helyzetben.

Az Index szerkesztősége sosem volt a Fideszé. Az Index mint vállalkozás viszont már hosszú ideje az volt. De soha eszembe nem jutott volna, hogy az ott dolgozó újságírókat a tulajdonosi kör alapján vagy annak fényében ítéljem meg, hogy mennyi állami hirdetést kapott a kiadójuk. A tevékenységük mércéje kizárólag a leírt szó lehet. És most, hogy azt mondták, nem alkusznak a NER sötétben bujkáló ítélet-végrehajtóival, hanem inkább megsemmisítik az Indexet, a szememben még inkább nőtt az ázsiójuk. Annak ellenére, hogy én magam nem ezt utat akarom járni.

Mert nem vagyok szent. Folytatni akarom, amit eddig csináltam. Én azt mondom, hogy mi, akik megmaradtunk, fordítsuk el a puskáink csövét egymás mellkasáról. És ne egymásra pazaroljuk az utolsó töltényeinket, hanem a NER-re lőjjük. A hazugságot és a cinizmust célozzuk. Ne legyünk se szolgák, se szentek, »csak« újságírók, és tegyük a dolgunkat. Küzdjünk meg a ránk nehezedő nyomással, akár hátulról jön, akár szemből.

Az Index szerkesztősége megmutatta, hogy a sajtószabadság nem alku tárgya. Hogy minden sértettségen, belterjességen, karriervágyon, emberi gyarlóságon kollektíve felül tud emelkedni egy újságíró-közösség. Hogy az újságíró attól újságíró, hogy nem engedi magát dróton rángatni, hanem ha kell, a kollégáival együtt száll szembe a meggyőződését semmibe vevő hatalommal. Talán nem vagyunk mindannyian erre képesek, és úgy érezzük, nem is mindannyiunknak van szüksége ekkora bátorságra. De ne adjuk fel előre! Mert már példa is van előttünk, hogy lehet így is cselekedni.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van az a pénz....

Elkésett ezzel a cikkel. Baloldali cikkek rendre ismerik el, hogy a fidesz és a kormány semmilyen módon nem avatkozott bele az index életébe.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. július 30. 14:34

A ballib médiamunkások nem függetlenek. Ballib propagandistak.

Jól van, már csak ti hiányoztatok az index seggnyalók kórusából. Ez is le van tudva.

Mandiner, lehet kérni, ezt a marhára unalmas témát vegyétek már le a képernyőről, a kutyát sem érdekli a szűk sivalkodó körön kívül. Foglalkozzatok már az embereket valóban érintő és érdeklő témákkal.......

Csak én látom úgy, hogy nem sikerült elég nagy botrányt kavarni ebből az egészből? Megszólalt valami EU-s libsi, beszámolt a különféle Baráti Times arról, hogy a sajtószabadság már megint megszűnt Magyarországon. Ez lófasz, ez csak a papírforma, eljátszották ezt már százszor.

Vagy csak majd most fog kezdődni a kampány a Fidesz ellen? Netán ősszel kezdik? Akkor már mindenki az Usa elnökválasztással lesz elfoglalva.

Válaszok:
pollip | 2020. július 30. 16:03
Google | 2020. július 30. 17:05

Akkor vegyetek példát róluk és álljatok fel ti is. Most ért a hír, hogy a 444 döbbenten hallotta, hogy Soroshoz köthető pénzek vannak a lapnál, és holnap feláll az egész szerkesztőség.

Szerintem külföldön félig elérték a céljaikat. Itthon csak pár napig élt a propagandajuk.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. július 30. 17:11

De hatha legalabb vagy ketto darab Indexet letre tudnak hozni es az egyik a DK, a masik a Nomentum szineiben lesz fuggetlen. Fuggetlen a valosagtol, hat persze. Hogy az tunjon hulyenek, aki a szemenek hisz, nem a demokrata- gardamellenyes ellenzeknek!

Nem nagyon látom annak jelét, hogy bármit is elértek volna. Talán csak amiatt, mert jelenleg a Covid újratöltve, meg a Béelem terroristái lefoglalják a médiateret.

Válaszok:
pollip | 2020. július 30. 21:34

A nemzetközi baloldal teljesen elhitte a magyar ballib tájékoztatását. Nem értem, meddig hagyják magukat becsapni, hiszen már kínos, amilyen sokszor megvették őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés