Az MSZP már csak egy zsugorodó amőba

2020. július 30. 12:04

Szanyi Tibor
Magyar Hírlap
Nem véletlen, hogy az MSZP mára elveszítette tagságának kilencven százalékát. Ennél is nagyobb baj, hogy a szavazóit is elveszítette. Interjú.

Hány évig volt az MSZP-ben?

Huszonegy.

Amikor tavaly a pártja számára csúfosan végződött európai parlamenti, majd önkormányzati választást követően kilépett, éppen fegyelmi eljárással fenyegették. Például azért, mert Ujhelyi Istvánra utalva azt mondta: »Aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása kampányfőnökét teszi európai arcává.«

Ellenem négyszer akartak fegyelmit indítani. Először Hagyó Miklós, aztán Horváth Csaba, Tüttő Kata, egyszer pedig Szekeres Imre kezdeményezte ezt. Ő már 2018-ban javasolta a kizárásomat.

Ennek mi volt az oka?

Imre ideológiai alapon akart kizáratni, mondván, én amolyan szélsőbalos elhajló vagyok. Tüttő Kata azért, mert nem értettem egyet a kerítéssel. Akkor még úgy tűnt, hogy az MSZP kerítéspárti. Horváth Csaba azért, mert 2010-ben megpendítettem, nem biztos, hogy ő lenne a legjobb főpolgármester-jelölt. Hagyó pedig azért, mert nemcsak mondtam, hanem tevőlegesen elintéztem Bajnainál, hogy a távhő áfája öt százalék legyen. Azóta is öt százalék a távfűtés áfája, úgyhogy én ezt sikerként éltem meg.

Mi volt a pártban a törésvonal?

Mesterházy Attilával konstruktív vitáim voltak, ő öntudatos, pragmatista elemekkel fűszerezett baloldali politikát képviselt. Ezzel szemben a Tóth Bertalan-féle vonal elvtelen, önfeladó, pénzhajhász, korrupt, amit semmi szín alatt nem tudtam támogatni. Emlékeztetnék, már 2018-ban azt kezdeményeztem, hogy számoljuk fel a pártot, s alakítsuk újjá. Az önkormányzati választások után úgy láttam, semmi hajlandóság nincs a balra fordulásra. Nem véletlen, hogy az MSZP mára elveszítette tagságának kilencven százalékát. Ennél is nagyobb baj, hogy a szavazóit is elveszítette. Az ember kihez legyen lojális? A kilencven százalékhoz, aki otthagyta a pártot, vagy a tízhez, aki maradt? Nekem ez dilemma volt, amit úgy oldottam fel, hogy otthagytam a pártot. Ez a párt most nyílegyenesen halad a semmibe. Ehhez nem kívántam asszisztálni és a nevemet adni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elővetted végső érvként a jégcsákányt, elvtárs?

Ettől függetlenül Szanyi annyira tudatlan, hogy legfeljebb nevetni lehet rajta. Azt hiszi például, hogy a "lakhatási válság" egy baloldali probléma, miközben legfeljebb az arra adott válasz lehetne baloldali - de a megoldásról természetesen nem beszél.

Szanyi!
Szűrös Mátyás amikor elhagyta az MSZP-t már kijelentette, hogy az távol áll a balolsaliságtól.
Miért ez a késedelem nálad?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés