A polgármester jegyzetei

2020. július 30. 8:42

Cser-Palkovics András
Facebook
A helyi ügyeknek helyben kell eldőlnie. Nem államigazgatási szerveknél, nem hatóságoknál.

„Még erős gazdasági háttérrel rendelkező városok is brutális – Székesfehérvár esetében 18,5 milliárd forintnyi – adósságot halmoztak fel, felelősségi területeik közül több katasztrofális helyzetben volt, fejlesztésekre pedig elvétve jutott pénz, sok esetben ráadásul nem is arra, amire a település szíve szerint fordította volna. 2010-ben, a második Orbán-kormány joggal indította el tehát az önkormányzati szektor teljes újraértékelését, azonban mint minden áttervezés, ez is visszaállította a magyar önkormányzatiság óráját, vagyis az intézményrendszer, a működések és általában az önkormányzatok szerepének meghatározásával kellett újrakezdeni. Természetes, hogy filozófiai, politológiai és jogi viták sokasága előz meg, kísér, követ egy ilyen átalakítást, azt azonban érdemes tudatosítani: az elméleti diskurzus pont nem érdekli a polgárok többségét.

Ők feladatokat, problémákat látnak a környezetükben, amiket meg kell oldani, lényegtelen, hogy az az önkormányzat, a járási hivatal vagy a kormány hatáskörébe tartozik jogilag. Az azonban már lényeges, hogy a polgárok elsöprő többsége számára a kormány elérhetetlen távolságban van, a járási vagy kormányhivatalok elsősorban az személyes okmányok intézésének helyei, az egyedüli elérhető, hatalmat megtestesítő »problémamegoldó« az önkormányzat, az önkormányzati képviselő és a polgármester. Magyarul bármennyit lehet vitatkozni önkormányzati szerepen, finanszírozáson, autonómián és feladatokon, a polgárok rég eldöntötték ezt a kérdést: amit a településükön érzékelnek problémaként, az szerintük az önkormányzat feladata. Szerencsés esetben az önkormányzat hatáskörében van a gond és a polgármester vagy a képviselő dönteni tud és meg tudja azt oldani.

Amennyiben nem, a polgármesternek akkor is kötelessége közvetíteni a polgárai akaratát más szervezetek felé, de az önkormányzat szerepe – legalább közvetítőként – ekkor is kijelölésre került a demokrácia alfája és omegája, a polgár által. Ráadásul a helyben ügyet intéző szereplők közül közvetlenül az emberektől származó legitimitása csak az önkormányzati vezetőknek van. A demokráciát és az államot tehát egy cselekvőképes önkormányzati rendszer csak erősíteni tudja. Az erős állam elképzelést álláspontom szerint nem gyengíti, hanem kifejezetten szolgálja az erős önkormányzatiság. A települési élet megszervezésének legjobb terepe ugyanis az önkormányzat. A helyi ügyeknek helyben kell eldőlnie. Nem államigazgatási szerveknél, nem hatóságoknál, hanem az önkormányzatiságon belül. Meggyőződésem, hogy ez demokratikus, ez hatékony, és ez felel meg a keresztény szubszidiaritás elvének.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jól beszél. A politika szó eredeti jelentése a város dolgaival, a közösség ügyeivel való foglalkozás. Ahogy a szuverén nemzet szubszidiaritást és autonómiát vár el az Európai Unióban, ugyanúgy meg kell ezt adnia a helyi önkormányzatoknak.

Ahogy Brüsszel is hasonlóan képzeli az úgynevezett "Európával".

Ez az egész ország egy Augiász istállója.

Nekem kb ennyi az interjú lényegi üzenete.

Takarítsuk ki!

"...vagy a vaskefét is vidd az ősi magyar városba"

Nono.
A vaskeféhez kifejezetten RAGASZKODIK Baán László, a a Liget projekt miniszteri biztosa.

Nesze bizonyíték:
2015.10.26., Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén
BAÁN LÁSZLÓ:
"Az 56-os emlékmű, ezt szoktam sok helyen mondani, elmondom itt is most nyugodtan, szerintem az egyik legjobb köztéri emlékműve Magyarországnak.
...ÉN MINDIG ÉRVELTEM AMELLETT, HOGY MARADJON A HELYÉN, ez így is van, jelen pillanatban nem is nagyon hiszem, hogy meg fog változni, mert MÉLTÓ EMLÉK."

(Szóval, az a vaskefét
- NEM AZÉRT tartják meg a Városligetben, mert a Liget projekt ellenzői akarják,
- HANEM AZÉRT, mert a Liget projekt megvalósítói akarják.)

"Brüsszel" pont annyira van, mint a Zorbán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés