Nem furcsák ők, csak mongolok

2020. július 30.
Északról az orosz medve, délről a kínai sárkány fogja körül. Nyugatra tőle, a valaha Dzsingisz kán uralta sztyeppén rendőrállamok, puha posztszovjet diktatúrák és forradalomról forradalomra bukdácsoló kényszerköztársaságok sorakoznak. Politikai tudatában a nomád szabadság keveredik a hidegháborús tojástánccal a kínai és a szovjet blokkok között. Ez Mongólia.

Kohán Mátyás írása a Mandiner hetilapban.

Kétszáznyolcvanhét fertőzött, nulla halott, a világszerte „szabványosított” kéthetes helyett huszonegy napos karantén a határátlépőknek, egy teljes fővárosi kerületet érintő „lockdownszimuláció”, harmincezer ajándék bárány a vírustól szenvedő Kínának, kasmírkecskénként hétdollárnyi tugrik a hazai gyapjúipar károsult kistermelőinek – ennyivel tudta le Mongólia az év politikai slágertémáját, a korona­vírus-járványt. Míg a világ karanténban ült, Mongólia a maga játszmáit vívta a szomszédságban: június 24-én tartották a parlamenti választást, az ugyanazon a napon mongol katonák részvételével zajló győzelem napi moszkvai díszszemle élő közvetítését pedig – a választást befolyásolni képes, szimbolikus volta okán – a köztévé levette a műsorról. Erre az ulánbátori orosz nagykövetség hevesen reagált, és felkérdezte a közmédia igazgatótanácsát, hogy vajon beállt-e abba a globális kampányba, amely választások meghekkelésével vádolja az oroszokat. Ezt a sértést a tévéelnökön kívül persze még sokan kikérték maguknak, nem kis részben azért, mert mongol politikai csúcsvezetők generációi szenvedték már meg azt, hogy a két nagy szomszéd mindig szimbolikus győzelmeket próbál aratni.

Dzsingisz kán szobra Ulánbátorban.<br>Fotó: Shutterstock

A mongol Trump

Egy tévéműsorból keveredő diplomáciai csetepaté persze jelentős előrelépés azokhoz a „szimbolikus győzelmekhez” képest, amelyeket a szovjetek a harmincas években arattak – emlékezetes, hogy Peldzsidín Genden mongol miniszterelnök 1935-ben egy politikai vita alkalmával darabokra törte Sztálin pipáját, ezért később a Szovjetunióba rendelték, és 1937-ben kivégezték. Horlógín Csojbalszan regnálása alatt a Mongol Népköztársaság a japánok ellen szovjet szövetséges volt, félmillió lóval segítette a Vörös Hadsereget. Jumdzságín Cedenbal 1974 és 1984 között regnáló államfő pedig talán a legnagyobb szívességet tette a szovjet vezetésnek, amikor egy elmérgesedett kínai–mongol tárgyalássorozat után nyíltan felajánlotta országát annexióra a Szovjetuniónak, amit az kegyesen visszautasított – de katonákat azért küldött, és 1991-ig ott is tartotta őket.

„Az egymástól nagy távolságokra élő, nomád hagyományaira büszke népben nem épült ki igazi államtudat”

Jumdzságín Cedenbal Csou En-laj kínai miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai adták a kezdő lökést a mongol–­kínai geopolitikai csipkelődéseknek is. Amikor 1962-ben a gazdasági segélyért és több vendégmunkásért folyamodó Cedenbalt Csou igen udvariatlanul – és sikertelenül – próbálta kimozdítani a kínai–indiai háború kapcsán tanúsított semlegességéből, a mongol a sokadik fenyegetés és válaszcsapás után a szovjetekhez futott. 1979-ben aztán – részben az ilyesmire érzékeny Kínát provokálandó – első alkalommal meghívta Mongóliába az ottani buddhista lakosság körében nagy tiszteletnek örvendő dalai lámát. A Kínából elmenekülő, főhadiszállását Indiában tartó buddhista tanító vörös posztó a Tibetet megszálló nagyhatalom számára, Mongólia pedig ezt a posztót rendszeresen be is lengeti. A dalai láma legutóbbi, 2016-os mongóliai látogatása, amely után Peking felfüggesztette a mongol–kínai bilaterális tárgyalásokat, a sarokba szorított mongolok pedig deklarálták, hogy a továbbiakban vallási célú látogatásra sem látják szívesen a tanítót, már a kilencedik volt. Az persze nem segített a látogatás vetette hullámok elsimításában, hogy a láma ulánbátori sajtótájékoztatókon szidta Kínát, és kihirdette a mongol buddhizmus vezetője, a dzsepcundamba kutuktu reinkarnációját, ennek jogát ugyanis Kína magának tartja fenn.

Címlapkép: Shutterstock

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés