Ha akkor ellenállok, két év alatt kitrágyázhattuk volna az istállót

2020. július 29. 15:51

Németh Miklós
24.hu
Magyarország hosszú éveken keresztül hamis adatokat jelentett a költségvetés egyensúlyáról és számadatsorairól, de a brüsszeli bürokráciában akkor sem hülyegyerekek ültek. Mindenki tudta, a hazai közgazdászok is, hogy amit Medgyessy meg Gyurcsány jelentett, az nem volt igaz. Interjú.

Gyurcsány Ferenc őszödi beszédénél szakítottuk meg a beszélgetést.

Emlékszem, hogy amikor kitört a botrány, a BBC Budapestre küldte azt a riporterét, aki szinte kizárólag csak a királyi családot, az elnököket interjúzza, de itt most kivételt tettek. Élő adásban láttam, hallottam, hogy a riporter azt mondja: Ígérem, többször nem kérdezem meg a miniszterelnök urat, de hadd kérdezzem meg utoljára, ha ön demokrata, ha ön hisz a demokrácia értékében, nem gondolja, hogy ez után a beszéd után önnek le kellene mondania?

És Gyurcsány Ferenc nem gondolta, és a mögötte álló párt sem. Tehát ez a fajta demokráciadeficit, amit pártok, személyek testesítettek meg, ágyazott meg egy kvázi elsöprő győzelemnek. Orbán Viktor hatalomtechnikában kitűnő, ezt a helyzetet nagyon pontosan felmérte és kihasználta. Az ellenzék és a társadalom pedig dermedten bámulta. Amikor pedig az új választójogi törvény, amely megszüntette a kétfordulós választást, terítékre került, beszéltem néhány ellenzéki képviselővel, sőt üzentem is: hé, fiúk, a szavazáskor nem kell ott ülni a parlamentben, mert ha az országgyűlés ezt elfogadja, akkor harminc évig nem fogjátok tudni demokratikusan kibillenteni Orbánékat a hatalomból. Mert, ez egy ilyen technika. El lehet adni a népnek, egy kis népnemzeti maszlaggal, kicsit megspékelve a vallásos emberek érzelmeire hatva.

Csak a hívószavakat kell megtalálni, és akkor tartósan el lehet vele evickélni, különösen úgy, hogy a nemzetközi körülmények erre rásegítenek. Hiszen egy kegyelmi állapot az, amibe a térség országai, köztük Magyarország is bekerült. Én is szerettem volna ilyen nemzetközi helyzetben adósságot menedzselni, de nekem nem adatott meg. Nekik igen. Nem kívánom, hogy a jelenlegi helyzet rosszra forduljon, mert olyat nem szeretnék látni, de a csalódottság bennem él. Hiába nyitottuk ki a kapukat, hiába mentünk előre folyamatosan tanulva, ezek valahogy még nem vertek mélyen gyökeret ebben a társadalomban – a demokratikus elvekről, az erkölcsi értékekről ne is beszéljünk. Működik, persze működik a parlament, de milyen törvényeket hoznak, amelyeket szakmai előkészítés és szakmai viták nélkül fogadnak el? 1989–1990-ben nagyon szerettem volna a nyugati partnereknél elérni a kettes számú Marshall-tervet, amelynek nemcsak pénzügyi, hanem adminisztratív, demokrácia és intézményépítő elemei voltak, és amelyek esélyt adtak volna arra, hogy a ma létező mellékvágányok ne jöjjenek létre.

Miért nem sikerült?

Mert az amerikaiak azt mondták, hogy nekik erre már nincs keretük, Kohl kancellár és Margaret Thatcher pedig azt, hogy Amerika nélkül ezt nem lehet működtetni. Így jött be kompromisszumként az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank), amelynek úgynevezett politikai mandátumot biztosítottak, csak elegendő pénzt nem adtak hozzá. Miközben az NDK és az NSZK egyesülésekor hosszú éveken át átlagosan évi 170 milliárd nyugatnémet márka ment be a keleti országrészbe úgy, hogy az EBRD-t húszmilliárd dollár alaptőkével hozták létre és akkor még csak hét ország támogatására. Akkor miről beszélünk? 1991 után már nincs Szovjetunió, Csehszlovákia, Jugoszlávia, több önálló tagország lett, a pénzecske meg a boríték nagysága pedig maradt. Ezt csak azért hoztam fel, mert aki azt várja Magyarországon, hogy majd az Európai Unió lesz a jótevőnk, azt szeretném kiábrándítani. Azt a leckét, ami nekünk adatott, azt nekünk kell megoldani, mert az unió nem fogja. Magyarország hosszú éveken keresztül hamis adatokat jelentett a költségvetés egyensúlyáról és számadatsorairól, de a brüsszeli bürokráciában akkor sem hülyegyerekek ültek. Mindenki tudta, a hazai közgazdászok is, hogy amit Medgyessy meg Gyurcsány jelentett, az nem volt igaz.

Lenyelték?

Le. Egészen addig, amíg Gyurcsány Ferenc oda nem ment, és azt nem mondta, még szeretnénk egy kicsit kérni, és akkor azt mondták, hogy elég. Nincs tovább.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németh Miklós rendszerváltásértelmezése:

Ez a szemét Orbán aljas módon kihasználta, hogy a Feri elqurta. Nem
kicsit, nagyon. Én is ki tudtam volna ezt használni, de én becsületes
vagyok, mint egy középkori lovag.

,,Igazi szakértői kormány volt.,,

Na ja! Szagértői! Az eredmény is olyan lett.

"Én is szerettem volna ilyen nemzetközi helyzetben adósságot menedzselni, de nekem nem adatott meg. Nekik igen."

És milyen helyzetben voltak az utódok? Medgyessy és Gyurcsány? Miféle helyzet volt az, amit nem hogy kezelni nem tudtak, hanem még az EU-nak is folyamatosan kamuzniuk kellett? És még Orbán a "hatalomtechnikus", miközben Feri, aki épp a "legeurópaibb párt"-ot vezeti, arra nem volt képes, hogy legalább Brüsszelnek ne hazudott volna? Ez micsoda, ha nem hatalomtechnika, ráadásul az a fajta hatalomtechnika, ami a többségnek semmiféle előnnyel nem jár, sőt, őket viszont a hatalomban tartja?

"Még két évem lett volna, körülbelül ennyi időt terveztünk az 'istálló' kitisztázásához, kitrágyázásához..."

Ahha. Szóval akkor nem 1990-ben lettek volna a választások, hanem 1992-ben? Mégis hogy a faszba képzeltétek? Az ellenzék választásokat akart, és azt követelte, hogy az újonnan megválasztott Országgyűlés alkotmányozzon, ne pedig ti, a reformkomcsik. Ehhez képest Alkotmányoztatok, persze szigorúan a 1949-es alapokon, mer nehogymár ne a rákosi féle bolsevik szeméthalmaz képezze az új állam alapjait. Még a Köztársaságot is muszáj volt nektek kikiáltani. Miután 4x évig ti irányítottaok mindent, mindenhol.

Azt az istállót ti szartátok tele, rohadék!

Németh Miklós bizonyára már nem emlékszik, hogy ő, és társai az MSZMP élén pont ezt csinálták. !x évig náluk volt a hatalom. Szóval elmehet a kurva anyjába azzal, hogy Orbánt gyanusítgatja azzal, hogy kisajátítja magának a hatalmat.

Orbán többek közt azért nyert 3-szor egymás után, mert az ellenzéki térfél az ő haverjaival van tele. A DK micsoda, hanem egy bolsevik utódpárt utódja?

Németh egy rövid ideig tartó, hosszú távon fenntarthatatlan patyolat-kormányzást csinált, hasonlóan Bajnaihoz. Az ideje alatt az MSZMP már csak népszerű és populista döntéseket hozott, miközben egyrészt gőzerővel mentette át a hatalmát a bankok, média, ipar területén, másrészt a KGST összeomlásával borítékolható gazdasági csődről mélyen hallgatva kiürítette a pénztárt. Vagyis kommunista szokás szerint válságot és csődöt hagyott az utódjára, amiről Németh mélyen hallgat.

Ebben a perspektívában érdemes felidézni az akkoriban igen népszerű világútlevél történetét:

"Ebben az évben (1988) vezették be ugyanis a – szinte – bárki által igényelhető világútlevelet, majd törölték a kiváltható valutamennyiség korlátozását is. A hatás pedig elsöprőnek bizonyult: míg 1984-ben 625 ezeren lépték át nyugat felé a magyar határt, ez a szám 1988-ra 3,3 millióra(!) nőtt. Az ország szűkös valutakészlete pedig egyszerűen képtelen volt lekövetni a brutális mennyiségű igényt. A kormányzatnak egyszerűen lépnie kellett valamit, de a világútlevél visszavonása valószínűleg európai léptékű blamát jelentett volna. Ekkor – 1989 januárjában – szültetett a nagy ötlet a dupla szigorításról. Első lépésben a forint értékét lefelezték a dollárhoz képest (vagyis ugyanannyi forintért már csak fele annyi valutát vásárolhattak a magyarok) és a vámolandó termékek értékhatárát 5000 forintra csökkentették (vagyis minden ennél drágább termék behozatalát vám terhelte). Ez utóbbi intézkedés életbe lépését pedig jó előre be is jelentették. Ezzel szabadult el végérvényesen a pokol! Elérkezett ugyanis az 1989 április 4-ei hét...
...A nagy roham idején egy hét alatt 2 milliárd schillinget hagytak Ausztriában a magyarok, ami mai árfolyamon nagyjából 144 milliárd forint."
https://toretro.blog.hu/2020/0..

Az intézkedést valóban Grósz vezette be, de a láz tetőpontja, és a híressé vált '89 ápr. 4-i roham már bőven Németh idejére esett. Megjegyzésem egyébként az egész átmeneti korszak politikájára vonatkozik, aminek a végéhez Németh az arcát adta. Nyilván esze ágában nem volt maradni a gazdasági bili kiborulása után, és kínos gazdasági-politikai kérdésekre válaszolnia, vagy később egy Bokros csomaghoz asszisztálnia.

Az intézkedést valóban Grósz vezette be, de a láz tetőpontja, és a híressé vált '89 ápr. 4-i roham már bőven Németh idejére esett. Megjegyzésem egyébként az egész átmeneti korszak politikájára vonatkozik, aminek a végéhez Németh az arcát adta. Nyilván esze ágában nem volt maradni a gazdasági bili kiborulása után, és kínos gazdasági-politikai kérdésekre válaszolnia, vagy később egy Bokros csomaghoz asszisztálnia.

Hogy az Augiász istállóját, amit a Németh-félék töltöttel fel, nem sikerült a mai napig kitakarítani, az egy dolog, de h. miért nem lehetett a magyar államnak a haszonnal Magyarországot gazdagítva behozni a sok Ny-i elektronikai árut és háztartási kisgépet a valuta keretek szabaddá tételekor, az az akkori magyar kormányzati dilettánsokra vall. Ausztria sokat keresett akkor a szerencsétlen magyarokon. Mi lett volna, ha csak Tatabányáig kell kimenni a mikrosütőért, a hűtőládáért? Felejthetetlen a magyar vámszervek tehetetlensége, a kocsisor vissza, Hegyeshalom előtt.

Ez a cikk az akkori magyar legfelsőbb vezetőt sztárolja. Röhej.

Nekem valahogy összefolynak már azok az évek. Sok minden akkor dőlt el és a a népség-katonaság számára nagyon NEM előnyösen. Ami meg később egyedi megoldás volt, mint a "kárpótlás", az azért néhány szerencsés okoson kívül éppen a kisemmizettek többségét nem segítette ki.

Mindegy, de a Németh Miklós érdemeit nem igazán tudom méltányolni.

Ha a Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai kormányok alattihoz hasonlítom az ország helyzetét, nekem ez tetszik. A lehetőségek határain belül.

Nem csoda. A férjem félig székely, vallásgyakorlók vagyunk, egész életünkben nagyon sokat dolgoztunk, h. a négy gyerekünket ne csak felneveljük, de taníttassuk, elindítsuk is. A csodás Kádár korszakban nemhogy lakást, de még egy soron kívüli Trabant kiutalást sem kaptunk, a gyerek magán-hobbinak számított.

Szilárd meggyőződésem, h. ha sikerül az Orbán kormányt 22-ben a most alakuló Gyurcsány blokknak leváltani, csak SOKKAL rosszabb lesz. Nekünk már majdnem mindegy, a fiatalok fognak nagyon rosszul járni.

Tényleg nem, a médiájuk számít.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés