Győzelem vagy vereség Brüsszelben?

2020. július 29. 12:33

Bauer Tamás
Facebook
Orbán európai ambícióinak egy időre vége.

„Érdemes visszaemlékezni: a tavaly májusi európai parlamenti választás előtt még az volt Orbán ambíciója, hogy alapjaiban megváltozhatnak az európai erőviszonyok, a szélsőjobb mellé kényszeríthető a Néppárt, és ez a jobboldali új szövetség vezetheti Európát, ellenzékbe szorítva a szociáldemokratákat, liberálisokat és zöldeket. Akkoriban beszéltek arról a Fidesz-párti »elemzők«, hogy Orbán kilépett az európai színpadra, és a »dekadens« régi Európával szemben sikerre viheti a »nemzetek Európájának« eszméjét. Az európai parlamenti választáson azonban ezt nem sikerült elérnie, a szociáldemokraták és néppártiak mandátumvesztését a liberálisok és zöldek erősödése ellensúlyozta.

Az új Bizottság létrehozatalakor még úgy tűnt, hogy a visegrádiak erős hatalmi tényezővé válhattak az európai politikai játszmában, mostanra azonban az derült ki, hogy még erről sincs szó. Sőt, a közös hitelfelvétellel az Európai Unió föderatív jellege erősebb lett, mint valaha is volt. A járványválságban a legsúlyosabb veszteségeket elszenvedő Olaszország és Spanyolország kényszerült rá, hogy támogassa az erre irányuló német-francia kezdeményezést (ami mellesleg támogatást jelent Giuseppe Conte olasz miniszterelnök számára Orbán barátjával, Matteo Salvinivel szemben). Orbán európai ambícióinak egy időre vége.

Egyetlen dologban könyvelhetett el sikert: egyelőre csak egy szó szerepel a közleményben, de nincs szó arról, hogy az európai demokráciák érdemben beleszólnának abba, hogy mi történhet Magyarországon. Saját országában továbbra is azt csinálhat, amit akar, és ehhez minden jel szerint továbbra is folyósítják neki az európai adófizetők pénzét. Ez persze azt is jelenti, hogy az az értelmezés, miszerint Orbán teljes vereséget szenvedett volna – a DK és az MSZP képviselőitől ezt hallottuk – szintén nem állja meg a helyét.

Ők tették központi kérdéssé azt, hogy kaphat-e uniós pénzeket a magyar kormány a jogállamisági kritériumok érdemi érvényesítése, például az európai ügyészség elfogadása nélkül, és egyelőre kaphat. Arról megszületett a döntés, hogy mennyi pénzt kap Magyarország, de arról nem, hogy ez milyen ellenőrzéssel párosul. Orbán nem volt már abban a helyzetben, hogy kenyértörésre vigye a dolgot Brüsszellel szemben – és nekem az a gyanúm, hogy Brüsszel (illetve Berlin) sem lesz abban a helyzetben, hogy a jogállamisági mechanizmus kialakításával kenyértörésre vigye a dolgot Orbánnal is Kaczyńskival szemben. Nekünk sincs okunk az ünneplésre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rosszul gondolod. A Fidesznek nem volt érdeke, pláne nem a szeptberi tárgyalások előtt.
A dk-nak konkrét érdeke fűződött az index szetvereséhez.

Dull Gyurcsanyinéval és Nyakóval trecselt rendszeresen. Ok nem fideszesek:-))))) ha-ha-ha

Hagyjuk ezt az 'európai adófizetők pénze' mesét. Bőven megéri egyes nyugat-európai országok adófizetőinek, hogy nálunk működő vállalataik bőséges hasznot visznek haza.

"figyeljünk a románokra, ők mindig időben árulták el a szövetségeseiket, és mindig profitáltak belőlük...:)"

:D

Figyusz: a fidesz akkor is nyert, amíg volt index.

Hidd el, Borkai nem hatott Budapesten. Nekik ott volt Wittinghof szexügye

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés