Európa jövőjének biztosítása a következő generáció számára

2020. július 29. 8:16

Ursula von der Leyen | Várhelyi Olivér
Magyar Nemzet
A történelem nem mindig ismétli önmagát, de Európa általában igen. Legalábbis korábban ez így volt.

„A számtalan életet követelő és az embereket a megélhetésüktől megfosztó vírus ellen folytatott küzdelem során Európa nem ragaszkodott a régi berögződésekhez, és nem szakította fel újra az egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság során szerzett, alig begyógyult sebeket. Ehelyett úgy döntöttünk, hogy a közös jövő megteremtése érdekében összefogunk. Ezért mondhatjuk, hogy a 27 tagállam vezetői a múlt héten történelmi jelentőségű döntést hoztak az Európai Bizottság helyreállítási javaslatának támogatásáról.

Először is: a számok. Európának 750 milliárd euró értékű helyreállítási eszköz áll majd a rendelkezésére a válság által leginkább sújtottak megsegítésére. A NextGenerationEU elnevezésű kezdeményezés olyan helyreállítási beruházás, amely hozzájárul ahhoz, hogy gyermekeink számára zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb uniót teremthessünk meg. Ezt segíti majd a következő hét évre szóló uniós költségvetés, amellyel együtt a csomag teljes összege 1,8 ezer milliárd euró lesz.

Másodszor: a döntés azért történelmi jelentőségű, mert megmutatja, hogy Európa hogyan valósítja azt meg. Az Európai Bizottság – a 27 tagállam támogatásával – most először használja fel erős hitelminősítését arra, hogy a NextGenerationEU számára a tőkepiacokon gyűjtsön pénzt.

A korábbi válságokat a tehetősebbek élték túl, míg a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőknek súlyos árat kellett fizetniük. Ez alkalommal azonban ennek máshogy kell történnie. Ezúttal csak akkor tudunk talpra állni, ha összefogunk. Ez az oka annak, hogy a NextGenerationEU forrásainak nagy részét vissza nem térítendő támogatások formájában adják majd a tagállamoknak a kulcsfontosságú reformok és beruházások finanszírozására. Ez az európai pénz olyan projekteket támogat, amelyek helyi munkahelyeket teremtenek és Európa globális erejét növelik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon szép szöveg.
Majd meglátjuk, felrúgják-e a megállapodást némi átértelmezésével a fogalmaknak.

Nosza rajta!
Csukjuk börtönbe a korrupt, közpénztolvaj, olajszőkítő, tolvaj politikusokat, akarom mondani maffiavezéreket.
Aki egyetért nyomjon egy lájkot.
A maffiózók meg diszlájkot.

Az EP már elkaszálta. Az a 750 milliárd euro meg NEM áll rendelkezésre.

évi 440 ezer Euro + benefits

Ez egy ellentámadás az EP szabotázs kivédésére.

Rutténak nincs nagy többsége. Nem biztos hogy, ha most vasárnap
lennének a választások, nyerne.

A szerzők által megfogalmazottakkal egyetértek. Akinek már volt/van komolyabb vállalkozása - nem kényszervállalkozó - az tudja, hogy mit jelent ha technikában, technológiában lemarad.

Mivel a legtöbb vállalkozónak nincs akkora saját tőkéje, hogy a fejlesztéseket végre tudja hajtani, ezért szükséges az idegen tőke. Ilyen lehet az uniós forrás és a hitel különböző formáinak az igénybevétele.

Amit viszont hiányolok a szerzők írásából az a politikai, pártpolitikai ideológia ellen való fellépés.
Szerintem az EU-nak gazdasági szövetségnek kellene lennie és nem politikai pártok harcmezejének, ahogy ez napjainkban kinéz. Ennek oka pedig az Európai Unió Parlamentjében keresendő, ahova bejutnak olyan személyek - sokszor vezetőknek - akiknek nincs meg a megfelelő szakmai végzettségük és gyakorlatuk, de jó pártkatonák.

Röviden fogalmazva: Az előzőekben írtak az EU-ban reformra szorulnának. Ahogy már többször írtam, az EP döntési jogosultságát vissza kellene adni a Tanácsnak, illetve a Tanácstól egyes döntési pontokat a tagországoknak.

Nem jó, ha minden gumiból van

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés