A Twitter-csőcselék tündöklése a nyugati civilizáció bukása

2020. július 29. 12:23

Ablonczy Bálint
Válasz Online
A rabszolgaságot például nem a Nyugat találta ki, de a Nyugat szüntette meg.

„Senki sem állítja, hogy az ehhez a kultúrkörhöz tartozó népek és államok az elmúlt évszázadokban bűntelenek voltak. Bármekkora westernfilm-rajongó az ember, összeszorul a szíve attól, ahogy a Vadnyugat meghódítása idején a fiatal állam az őslakosokkal bánt. Aligha van kedve eljelentékteleníteni a hatvanas évekig létező szegregációt annak, aki felkereste az atlantai Martin Luther King Múzeumot. Ott, a korabeli híradófelvételeket nézve döbben rá a látogató, hogy szinte tegnap törölték el a faji megkülönböztetést. Bőven élnek még azok a fekete kisgyerekek, akiket a hatvanas évek végén a déli államokban gyakran szövetségi ügynökök kísértek reggelente iskolába, hogy megvédjék őket a gyűlölködő fehérektől.

Érthető, hogy alig fél évszázaddal később még eleven seb ez és sok érzékenység tapad a faji kérdéshez. Mégis, arra példa, hogy Amerika és a sokat bírált nyugati civilizáció képes az önkorrekcióra, amikor elvei és a valóság eltér egymástól. A rabszolgaságot például nem a Nyugat találta ki, de a Nyugat szüntette meg. Amiképpen a szegregáció nagy amerikai szégyenét is többek között a faji egyenlőséget a keresztény tanításból levezető baptista prédikátor, Martin Luther King vezette polgárjogi mozgalom hatására számolták fel. (Ma már King is kényelmetlen örökség, hiszen például biblikus alapon ellenezte az azonos neműek házasságát.)

Az Egyesült Államokban zajló múltrombolás fontos kérdése, vajon kisiklás történik-e (az optimistábbak szerint csupán az 1968-at követő felfordulás ismétlődik meg), vagy egy civilizációs életciklus végén tartunk. Pesszimista olvasat szerint ugyanis a kereszténység és a felvilágosodás talapzatára épített államok, társadalmak szétesésének vagyunk tanúi, s a szétgurult kövekből valami más épül. Új világ, újracsomagolt marxizmusból (amely szerint az eszmék egyedül az uralkodó osztály elnyomási eszközei), a posztmodernből (amely szerint az igazság nem létezik, csak egymással egyenértékű versenyző narratívák) és a nagyvállalatok által felszított hisztérikus hedonizmusból összegyúrva. Olyan kor, amelyben az embereket bőrszínük, származásuk szerint sorolják be jók és rosszak, áldozatok és tettesek közé.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem semmi bajom a négerekkel. Nagyapámnak is voltak négerei. Eladta őket.

Ó, b+, te kis néprajzos.

A rabszolgatartás nem volt 'szép' dolog, mint ahogy a jobbágyság sem. Nosza, döntsük le jobbágytartó történelmi személyiségeink szobrait?

Válaszok:
legyetek | 2020. július 29. 13:36

Az indián kultúrák természeti kultúrák voltak. Ne kövessük el azt a
hibát, hogy gőgös és megvető pillantással vetjük össze saját
magasabb rendű szocializációnkat az övékével. Ilyen aspektusból
megvetően kéne nyilatkoznunk az USAról és minden olyan országról,
amelyekben a halálbüntetés még dívik. Ehelyett csodáljuk őket és
buzgón kereskedünk velük.

Az pedig, hogy az indiánokkal nem történt semmi olyasmi, amit
egymással szemben el ne követtek volna, meglehetős cinikus
megközelítése a történteknek.

Óriási hiba, hogy egy adott technológiai fejlettséghez tartozó
társadalmi berendezkedést a mai technológiai szint alapján és
erkölcsi normáin keresztül ítélünk meg.

A rabszolgatartás annak a femismerése, hogy a legyőzött nép élő
munkaereje felhaswználható anyagi javak létrehozására. Vagyis az
adott pillanatban ezt úgy kell értékelni, hogy a hasznos emberek életben maradhattak.

A skalpolást konkrétan a spanyolok vezették be, mert 100 és később 300 dollárt lehetett kapni minden leadott skalpért.

"(Ma már King is kényelmetlen örökség, hiszen például biblikus alapon ellenezte az azonos neműek házasságát.)"

Manapság a Deokraták, Béelemék és Antifáék nem nagyon emlegetik Martin Luther Kinget, mivel azt mondta, hogy az az álma, hogy az embereket a jellemük, és ne a bőrszínük alapján ítéljik meg.

"Van egy álmom, hogy négy kis gyerekem egy nap olyan nemzetben fog élni, ahol nem a bőrük színe alapján ítélik meg őket, hanem jellemük értéke szerint. Ez ma az álmom!"

Manapság ugye az a divat, hogyha fehér vagy, akkor kussoljál, csókogasd a feketék seggét (bakancsát), és kérj sűrűn bocsánatot. Ha nem teszed, akkor kinyírnak, kirúgatnak, rád szálnak, megaláznak.

Kezd olyan képet ölteni ez az egész fehérellenes pogrom, mint amilyen a zsidók helyzete lehetett a náci Németországban, az 1930-as években.

Nem terrorkultúra ez, hanem ez a törzsi kultúra. Mindenhol ilyen volt, agresszív-zsákmányszerző-területvédő. A többi törzs tagjait nem tartották embereknek, az "ember" kifejezés sk esetben a a saját törzs tagjaira volt értelmes. A rabszolgatartás is bevett gyakorlat volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés