Válaszd a szabadságot!

2020. július 28. 15:44

Szentesi Zöldi László
Demokrata
Negyven évvel ezelőtt az akkor tízéves gyerek attól félt a legjobban, hogy a két nagy, az oroszok és az amerikaiak szembenállása nukleáris katasztrófába torkollik.

„Olykor érdemes visszarévednünk legkedvesebb gyermekkori félelmeinkbe. Mindannyiunknak, akik legalább felnőttkorunk küszöbéig benne éltünk a Kádár-korszakban, akad ezekből egy egész csokorra való.

Az én kedvenc gyermekkori félelmem például szorosan kötődik a hidegháborúhoz. Negyven évvel ezelőtt az akkor tízéves gyerek attól félt a legjobban, hogy a két nagy, az oroszok és az amerikaiak szembenállása nukleáris katasztrófába torkollik.

Nem csak én tartottam ettől. Az egész nemzedékemet, sőt, az előttünk járókat is áthatotta a szorongás, hogy valami példátlanul embertelen, megállíthatatlan, kozmikus erejű csapás készülődik titkos laborok, támaszpontok és dolgozószobák mélyén. Aki ezt nem élte át, nem értheti pontosan Dürrenmattot és az ő fizikusait. Aki nem volt ott és akkor, nem érzi a pórusaiban, miért gondolta több egymást követő nemzedék is, főleg nyugaton, hogy carpe diem, az idők véget értek, legalább érezzük jól magunkat, ha már mást nem tehetünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a baj, hogy játszadozol a szóval, a kifejezéssel, hogy "fejlődés", de fogalmod sincs róla, milyen tartalommal kéne megtölteni. Marad a BLM, a gender, az LMBTQ, Greta, Marx reaktiválása. Mindössze ennyire futja, de ezt is úgy rágják a szátokba. Nem csoda, hogy nem tudsz mit kezdeni azzal, ha valakinek önálló gondolatai vannak, ezért jó szokásotok szerint személyeskedsz.

És akkoriban pofán vágtak a rendőrök a Petőfi szobornál, vagy beszorítva a Lánchídra. Azt is ti csináltátok, csak most átálltatok a jobban fizető nyugati oldalra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés