Nobel-díjat adhattak volna a trükkös megoldásért, amellyel átvertük a nyugatot

2020. július 28. 15:34

Németh Miklós
24.hu
Az a környezet, amiben a nyolcvanas években van Magyarország, 1947-től nézve egy folyamat végeredménye. Interjú.

Most, amikor készültem erre a beszélgetésre, fogalmazódott meg bennem, hogy a történelem mindig kitermel olyan személyiségeket, akik egy bizonyos korszak meghatározó alakjai lesznek. Az életpályáját ismerve úgy gondolom, hogy ön is egy ilyen kiválasztott személy, mégpedig azáltal, hogy Magyarország miniszterelnökeként 1989-ben levezényelt egy olyan rendszerváltást, ami vér nélkül zajlott le. Milyen adottságai voltak, vannak ahhoz, hogy ezt meg tudta tenni?

Két vagy talán még több síkon is érdemes ezt a kérdést közelíteni. Az egyik a személyes oldala, majd erről később mondanék pár szót, a másik az adott társadalmi, politikai légkör, rendszer, közeg, amiben ez az ország a nyolcvanas évek közepén leledzett. Ezt tartom előbbre valónak, ezt a környezetet, hiszen hozzám hasonló felkészültségű közgazdász, energiával teli fiatal szakember nagyon sok volt. Az a környezet, amiben a nyolcvanas években van Magyarország, 1947-től nézve egy folyamat végeredménye. Sok mindent átélt ország, sok csalódás, kiábrándultság, kilátástalanság jellemzi, és ha dátumokhoz kell kötni, akkor meghatározó eseményláncokra fűzhető fel ez az állapot.

1947 után, amikor egypártrendszerré alakul a II. világháború után kibontakozó éppen sarjadó demokrácia és a még polgárosodó Magyarország nagyon hamar szembetalálja magát a sztálini, a marxizmusból a legrosszabb oldalát mutató, zsarnoki jegyeket magán viselő gyakorlattal. Nem véletlen, hogy a Kelet-Közép-Európa történelmével foglalkozó emberek Rákosit és csapatát Jóska bácsi legjobb, leghűségesebb tanítványaiként jellemezték, túl akartak tenni még Sztálinon is, hogy elnyerjék a moszkvai főnökségnek, magának Sztálinnak a támogatását. Ez a zsarnoki magatartás az, amit gyerekként már fel tudok fogni.

Az ötvenes évek második felében?

Nem, még az elsőben. Ha becsukom a szemem, látom a füstgomolyagot, a nádtetős házunkat meggyulladni és leégni. És nagyon jól emlékszem azokra az eseményekre, amelyekkel megmérgezték a lelkeket és tönkretették a becsületes dolgozó emberek életét, a parasztságot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
- ...Rákosit és csapatát Jóska bácsi legjobb, leghűségesebb tanítványaiként jellemezték, túl akartak tenni még Sztálinon is...

- Az ötvenes évek második felében?

- Nem, még az elsőben.
"

A kérdező tényleg nem tudta, hogy Rákosiék ámokfutása mikor volt, vagy csak töltelékkérdésnek szánta ezt az "Az ötvenes évek második felében"-t?

Egy talpnyaló komcsi voltál fiam, élvezd a Balatont, s ne akarj hőssé válni, egy senki voltál a forgatagban, hagytad magad megvásárolni, mint a többi elvtársad. A munkanélkülivé, gyár nélkülivé vált prolit nem vitték ki az EBRD-be, busás fizetésé. Te csak meggazdagodtál azon, amin mások csórók lettek.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. július 28. 17:33

Több figyelmet, 47 előtt, valóban alakult, próbálkozott a demokrácia, ezt elkapkodtad, de más is járt már így, pl. én is...
De itt van ez, a lényeg:
"amelyekkel (a kommunista baloldaliak) megmérgezték a lelkeket és tönkretették a becsületes dolgozó emberek életét,"
Mi a különbség akkor és ma között?
A kommunista szót kell kicserélni bal-libre, ennyi.
Ha lehet, a mai mérgezők Indextől kezdve..., többszörösen etetik a mérgüket a magyar társadalommal.

Valamint törvényt hozott az MSZMP vagyonarol

Ha akkor éltél volna, felelős apaként, nem így kiabálnál.
Nem volt akkor még semmi sem annyira egyszerű.
Csak az volt, hogy Némethék többszörös információval rendelkeztek, mint az átlagember, és ebből a helyzetből siralmas eredményt tudtak csak kihozni.
AZ EGÉSZ RENDSZERVÁLTÁS-MIZÉRIA LEGNAGYOBB VESZTESE:
MAGYARORSZÁG, A BECSÜLETES MAGYAR DOLGOZÓK VOLTAK, VANNAK, MA IS
A VOLT SZOCIALISTA ORSZÁGOK KÖZÜL.

Válaszok:
Türelem | 2020. július 28. 20:00

Önpúderezés

Felhabosított mese, aminek a fele sem igaz, vagy nem úgy igaz egészen ahogy előadja. 1948. januárban született, így nem sok mindent érthetett a rákosi korszakból, az 1956 előtti és utáni közvetlen eseményekből.
Ami pedig ,,Nos, én ezt a korrupciós világot mindig is utáltam és lenéztem. Nálam ugyanis egyetlen fillér lopása egyenlő az egymilliárdos lopással.,, állítást illeti az ő kormányzása alatt kezdett kibontakozni a spontán privatizációval.

Kormányzása alatt a gazdasági reform keretében új privatizációs törvényt fogadtak el, amely kiindulása lett a spontán privatizációnak, az állami vagyon lenyúlásának, az ország kiárusítsanak.
Erről a wikin a következőket olvashatjuk.

,,A gazdasági reform keretében új privatizációs törvényt fogadott el. Azóta is sokan vádolják azzal a kormányt, hogy utat nyitott a spontán privatizáció nevű folyamatnak, melynek során ellenőrizetlenül alakítottak át állami tulajdont magántulajdonná többnyire a pártállam jóvoltából pozícióba került állami vállalati vezetők. Több minisztérium vagyona is magánalapítványhoz vándorolt ekkoriban.,,

Aki ebben az időben nagy vállalatnál dolgozott vezetői beosztásban láthatta a történéseket. tapasztalhatta, hogy mi ment

Azóta is sokan vádolják azzal a kormányt, hogy utat nyitott a spontán privatizáció nevű folyamatnak, melynek során ellenőrizetlenül alakítottak át állami tulajdont magántulajdonná többnyire a pártállam jóvoltából pozícióba került állami vállalati vezetők. Több minisztérium vagyona is magánalapítványhoz vándorolt ekkoriban. ,,

Az alkotmányozásról pedig csak annyit, hogy az a párt - későbbi koaliciós partnere - akadályozta aki őt hatalomba emelte. A Horn kormánynak lehetősége let volna rá, mivel megvolt a kétharmada, de addig ügyeskedett míg a végén nem lett belőle semmi.
Szerintem Németh Miklós sokkal közelebb állt az SZDSZ-hez, mint az MSZP-hez.

Menjél a p.csába ezzel a mentalitásoddal.
A nyugatiak fékezték a magyar kormányt, Károlyiékat, ne szálljanak szembe a kis-antanttal, húzz a szolgaiságoddal a francba...
Mindig bennünket fékeztek, a cseheket, szlovákokat, románokat, ecetera, azokat valahogy sosem.
Mert ott nem voltak olyan barmok, mint ti vagytok.

Németh Miklós a nemzetközi tőke az érdemei elismeréséül 1991-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik alelnöki székét kínálták fel neki, melyet nagy ,,alázattal,, elfogadott.
Amit meg mi egyszerű polgárok kaptunk annak az összes keservét napjainkban is érezzük.

Feltételezem, hogy az 1945 választásra gondolsz.
Sajnos az csak amolyan felemás változás volt.

,,1945. november 4-én tartották a második világháború utáni Magyarországon az első demokratikus nemzetgyűlési választást, melyet a Független Kisgazdapárt nyert meg fölényesen (57%) a három baloldali párt előtt (17% szociáldemokraták, 17% kommunisták, 7% parasztpárt),Ennek ellenére a szovjetek kikényszerítették, hogy koalíciós kormány alakuljon, a miniszteri tárcákat ne a választás arányában osszák, a kommunista párté legyen a belügyi tárca, s náluk maradhasson a 45-től megszerzett fegyveres rendfenntartó testületek fölötti rendelkezés.

A választáson valóban több pártra lehetett szavazni, bár a Horthy-rendszerben szerepet játszó jobboldali pártoknak nem engedélyezték a működését, így a választásokon való részvételét. A választás győztese a Független Kisgazdapárt lett, amely abszolút többséget (57,03%) szerzett a parlamentben. A szovjet megszálló erők által támogatott kommunista párt nyomására mégis koalíciós kormány alakítására kényszerültek a kommunistákkal és a többi párttal. Ezt a kommunisták arra használták fel, hogy alacsony választási eredményük ellenére megszerezzék többek között a belügyi tárcát, melyet a további hatalomszerzés szempontjából kiemelt fontosságúnak ítéltek. A nemzetgyűlés alakulásakor így mindössze a Polgári Demokrata Párt két képviselője számított ellenzékinek.,,
Forrás Wiki

És ezért intették óvatosságra a magyar kormányt, hogy ne kérje az államadósság elengedését, legalább egy részét... és sok mást.
És, intették, hogy mindent el kell adni a semmiért...
Mindegy, hogy világszínvonalú, vagy csak európai, el kell adni és dereguláció, szabadság, liberrrr...

Rákosiékról beszéltek épp. Ha nem is tudta évre pontosan, hogy mettől meddig volt hatalmon, annyit tudnia kellett volna, hogy ez 1956 előtt volt.

Ne haragudj OberEnnsinnen elvtárs, hogy megsértettem az elvtársaidat........

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. július 28. 20:10

Van egy szilárd meggyőződésem: az, hogy vagy fehér, vagy fekete van és más nincs, az a magyarság legnagyobb ellensége.

Válaszok:
Türelem | 2020. július 28. 20:39

Te csak egyszerűen tájékozatlan vagy az elvtársad alatt beinndult rablóprivatizáció kárait, haszonélvezőit illetően. Ezek szerint Te ennek nyertese voltál.

Juszt Lacinak szólt az egyik barátja, szeretne-e papírgyárat venni, bagóért, ha nem, akkor is vegye meg. Józsinak, a tizediken is felajánlották a Váci úti üzemek megvásárlását, baráti áron, de szóltak neki,, hogy meg akarja-e venni a MEDICOR-t is, a Fehérvári úti gyárakban, üzemekben is lehetett volna érdekeltsége.

Józsi, mint faluról, kulák csemeteként, a TSZ szervezéskor elüldözött ember rákérdezett, hogy szülőfaluja négy szocialista nagyüzeméből mit lehetne megvenni, a gyárakhoz nem ért. Ott már falakba ütközött, a TSZ párttitkára, elnöke, az agronómusok, a főkönyvelő megvett mindent, ami értékhordozó volt......

Így Józsi maradt a tizediken, de azért még Karácsonyra szavazott, az asszony mondta, hogy ez egy derék, szimpatikus fiú...... A Mama fiatalon ezért szavazott Demszkyre is. .A gyermekei azóta ritkábban látogatják Józsit és a Mamát.

Ebben egyetértünk.
De mégsem, az a sötétszürke ugyanis koromfekete.
Azért, mert folyamatosan van egy erő, amely kiterveli és kitermeli a lehető legrosszabb pozíciónk ránk kényszerítését és elfogadását.
Pici fellendülés után, mindig mínusz 100-ról kell újrastartolni.
Ez az erő: a 110 ezres bűvös szám, Budapest népesség-összetételében.
Amire ráerősít a 900 ezres újabb bűvös szám, egyik sem magyar.
Kivételek természetesen vannak, rengeteg a kiváló ember, főként a zsidóság soraiban.
Ezért, akikre nem vonatkozik, amit leírtam, azoktól elnézést kérek, mert rájuk nem gondoltam negatív összefüggésben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés