Elment egy angyal. A tisztesség és becsület angyala

2020. július 27. 18:31

Gyurcsány Ferenc
Facebook
Iszonyatos heteket élünk. Mennek el barátaink, akik mércét is jelentettek.

„Elment egy angyal. A tisztesség, a becsület, a felelősség angyala. Kósáné Kovács Magda. Az egyik legtisztességesebb politikusa a magyar hazának. “Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani” – hangzik szállóigévé vált krédója. És ő megfelelt az önmaga által állított mércének: tisztességes volt, és annak is látszott. Ha kellett, szakított, ha kellett, küzdött. Csak egy dolog érdekelte: hűségesen szolgálni tisztességes hitét. Szerény ferencvárosi lakásából szervezte, segítette a nehéz helyzetben lévők, az elesettek ügyét. Semmi urizálás. Semmi zavaros háttér. Baloldali volt. De nem dogmatikus. Nem régimódi. Franciás eleganciával, tudással, európai nyitottsággal mozgott itthon, és Brüsszelben, aluljárókban, és az Európai Parlament épületében.

Volt miniszter, magyar és európai képviselő, a Demokratikus Koalíció alapítója, tisztségviselője. Pár hónapja találkoztunk utoljára. Édesanyám és Magda egy helyen szenvedték utolsó hónapjaikat. Egyazon betegségben. Fogta a kezemet, és beszélt az országról. Egyenes mondatokban. Régi tűzzel. De mégis erőtlenül. Ma elment. Iszonyatos heteket élünk. Mennek el barátaink, akik mércét is jelentettek. Nekünk, a maradóknak. Elment egy angyal. A tisztesség és becsület angyala. Mosolyod melege maradjon a szívünkben!
Ölellek, Magda! Mindhalálig.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Semmi urizálás. Semmi zavaros háttér. Baloldali volt. De nem dogmatikus. Nem régimódi. "

Ki írja neki ezeket a szövegeket?. Én nem vagyok híve a többszörösen összetett mondatoknak, aminek soha nincs véne, de ez túlzás. Olyan, mintha valaki kapkodná a levegőt, vagy hüppögve beszélne, persze kurvára mesterkélten.

Meg muszáj állandóak ilyen ordenáré ripacsként megnyilvánulnia még egy nekrológban is? "Elment egy angyal".

Kibaszott gusztustalan nyáladzás.

,,Az egyik legtisztességesebb politikusa a magyar hazának. ,,Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani,, - hangzik szállóigévé vált krédója.,,

Ennek az a szépséghibája, hogy Honoré de Balzac A vidéki orvos c. regényéből plagizálta Forditotta Nagy Géza

,,Mint látja - kezdte az orvos - itt a halált előre látott balesetnek tartják, amely egyáltalán nem forgatja fel a családok életét: az elhunytat még csak nem is gyászolják. A falvakban senki sem hajlandó erre a költséges dologra, akár nyomorúságból, akár takarékosságból. Faluhelyen tehát nem gyászolnak. Igaz, a gyász se nem szokás, se nem törvény: sokkal emelkedettebb dolog, mely rokon mindama törvényekkel, melyek megtartását egyazon elv, az erkölcs határozza meg. Nos, minden erőfeszítésünk ellenére sem nekem, sem Janvier úrnak nem sikerült megértetnünk parasztjainkkal, hogy a társadalmi rend fenntartása szempontjából milyen fontos az érzelmek külsőségekben kifejeződő nyilvánítása. Ezek a derék, tegnap még kiskorú emberek egyelőre fel sem foghatják, miféle új kapcsolatok fűzik őket ezekhez az általános gondolatokhoz: ők még csak azoknál az eszméknél tartanak, melyek a rendet és a fizikai jólétet vonják maguk után: egyszer majd, ha valaki folytatja művemet, eljutnak a közjogok fenntartását szolgáló elvekhez is.

Valójában nem elég, ha valaki becsületes ember, szükséges, hogy annak is látsszék.

A Társadalmat nemcsak az erkölcsi elvek éltetik: fennmaradásához tettek is kellenek, melyek összhangban állnak ezekkel az eszmékkel. A falusi közösségek legtöbbjében, mondjuk, száz családból, melyet a halál megfosztott a családfőtől, mindössze néhány, érzékeny lelkülettel megáldott személy őrzi meg sokáig a halott emlékét: az összes többiek egy év leforgása alatt tökéletesen megfeledkeznek róla. S vajon nem nagy csapás-e ez a feledés? A vallás egy nép szíve: kifejezésre juttatja és naggyá teszi érzéseit azáltal, hogy célt tűz elébük: ám a szemmel láthatóan tisztelt isten nélkül a vallás nem létezik, következésképpen az emberi törvények is hatályukat vesztik.,,

Válaszok:
packó | 2020. július 27. 20:46

Természetesen azon már nem is csodálkozom, hogy egy Szeplő(s)hegyi mucsai nem ismeri Honoré de Balzac műveit.

Gyurcsány Ferenc számtalan esetben bizonyítja rátermettségét, hogy ő egy marék aranyból egy marék szart tud összebűvészkedni. Ehhez öszödi félcédulája is van.

Sajnos nem mondasz igazat, ez ugyanis nem a gyászhír topicja, hanem a Gyurcsány műzokogás topicja.

Ez a mennek el barátaink, akik a Mércét jelentették, nem áthallásos kicsit? Felkészül Jámbor?

A Magyar-szovjet Baráti Társaság saját halottjának tekinti. Előre a gyilkolási világterv teljesítésére!!!

Feri!

Magda fordított helyzetben azért nem írt volna Rólad ilyen nekrológot, már csak a tisztesség, az objektivitás okán.......

Ezt honnan lehet tudni? Ha jól olvasom, a DK-ba is azonnal követte Ferit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés