Dobrev Klára: Óriási lépést tettünk az Európai Egyesült Államok felé

2020. július 27. 15:39
A Demokratikus Koalíció EP-képviselője egyre biztosabb abban, hogy Orbán Viktortól el fogják venni az EU-pénzek szétosztásának jogát. Gyurcsány Ferenc felesége a Népszavának adott interjúban úgy vélte, hogy nincs itt az ideje annak a kérdésnek, hogy lenne-e közös miniszterelnök-jelölt 2022-ben.

„Egyre biztosabb vagyok abban, hogy a kormányfőtől el fogják venni az EU-pénzek szétosztásának jogát”jelentette ki Dobrev Klára a Népszavának adott interjújában. „Pénzügyi és politikai szempontból is Orbán drámai kudarcáról van szó” – mondta a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. Arra a kérdésre, miszerint több pénzt is ki lehetett volna járni Brüsszelben Magyarország számára, úgy felelt, hogy az ország  soha nem kapott olyan kevés pénzt, mint amennyi a következő ciklusban fog érkezni. Szerinte „a kudarc hátterében a miniszterelnök rossz szövetségi politikája és tárgyalási stratégiája áll. Az elmúlt években lehetett tudni, hogy kevesebb jut felzárkóztatásra, mert a kohéziós pénzeket átcsoportosítják. Az erről szóló vitában a kormánynak nagyon intenzíven jelen kellett volna lennie, meg kellett volna próbálnia visszafordítani ezt folyamatot a magyar érdekeknek megfelelően, de ezt nem tudta megtenni, kudarcot vallott”.

Gyurcsány Ferenc felesége szerint az, hogy a felzárkóztatási támogatásokat 24-25 százalékkal vágták meg, ehhez képest

Magyarország esetében végül 15 százalékra mérsékelték a csökkentést, nem a kormány érdeme.

„Általános elv volt, hogy a szegényebb országoktól kevesebbet vonjanak el. Ráadásul tényleg annak kellene most örülnünk, hogy azért vonnak el tőlük kevesebbet, mert a magyar lakosság jelentős része még mindig az uniós átlag 50 százaléka alatt él? Ez inkább dráma. Egyébként ezzel együtt lett 20 milliárdos a keret, e nélkül még nagyobb lett volna a visszaesés az előző ciklushoz képest” – magyarázta a politikus.

A népszavás újságíró felvetésére, miszerint nem érzi ellentmondásnak, hogy egyszer azért bírálják a kormányfőt, mert pénzautomatának tekinti az Uniót, máskor pedig azért, mert kevés támogatást „szerzett”, így felelt: „Egyáltalán nem. A miniszterelnöknek az Unióban alapvetően két feladata van. Az egyik, hogy képviselje a magyar állampolgárok tízmilliós közösségének az érdekeit. Lehetőleg barátokkal, szövetségesekkel együttműködve, okos külpolitikával, nem kivont karddal, hanem kézfogásra nyújtott karral. A másik a közös európai értékek képviselete, egyebek mellett azzal, hogy védi és nem rombolja a demokráciát, a jogállamiságot. Orbán egyik feladatát sem teljesítette. Ahogy itthon, Brüsszelben is erőből próbált politizálni, de elbukott, a nemzetközi színtéren ez nem működik”.

A DK-s politikus elmondta véleményét a sokak által homályosnak nevezett jogállamisági kritériumrendszerről is. „Az tény, hogy az Európai Tanács most először jogállamisági feltételrendszert szabott a finanszírozáshoz. Az is tény, hogy ilyen még soha nem szerepelt uniós dokumentumban. Magyarként szégyenkezve kell mondanom, hogy erre elsősorban a Fidesz-kormány politikája miatt került sor. Mindezek után az Európai Parlament ötpárti egyezség alapján még egyértelműbbé tette, hogy nincs pénz azoknak, akik nem tartják tiszteletben az alapértékeket és a közösség szabályait” – jelentette ki.

Dobrev szerint a minősített többség sem akadály.

Bő fél éve, az akkor még az EU elnöki tisztét betöltő finn miniszterelnökkel beszéltem erről, aki egy papíron nagyon szépen levezette, hogy miért lehet meg ez a minősített többség könnyen. Orbán Viktor még a keleti tagállamok egységes blokkolására sem számíthat” – mondta.

A politikus értékelte a helyreállítási csomagot is.  Meggyőződése szerint unokáink történelemkönyvében szerepel majd a helyreállítási csomagról született döntés, olyan nagy eredmény ugyanis az, hogy a tagállamok nem külön-külön, hanem együtt vettek fel hitelt, közösen vállalták annak visszafizetését. „Óriási lépést tettünk a föderalizmus, vagy ahogyan mi, a Demokratikus Koalícióban mondjuk, az Európai Egyesült Államok felé” – mondta.

Az interjú végén szóba került a belpolitika is. Dobrev arra a felvetésre, miszerint lenne-e közös miniszterelnök-jelölt, úgy reagált, hogy ennek a kérdésnek nincs itt az ideje. Egy másik kérdésre úgy válaszolt, hogy leülne a miniszterelnökkel vitatkozni. „De ilyen úgysem lesz, és nem miattam. Nem véletlen, hogy Orbán lábbal tiporja a független sajtót. Nem bírja az ellenvéleményt. Egy demokratikus vitában már csak azért sem merne hazudni, mert a független sajtó rögtön megírja, ha nem mond igazat. Ezért folyik most az Index kivégzése is” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 196 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fletóné csak ilyen "Szovjetúniókban" tud gondolkodni.

Ezt kapta otthon. Nemzeteket eltörölni. Hazát elárulni.

No, thanks.

"A miniszterelnöknek az Unióban alapvetően két feladata van. Az egyik, hogy képviselje a magyar állampolgárok tízmilliós közösségének az érdekeit. Lehetőleg barátokkal, szövetségesekkel együttműködve, okos külpolitikával, nem kivont karddal, hanem kézfogásra nyújtott karral. A másik a közös európai értékek képviselete, egyebek mellett azzal, hogy védi és nem rombolja a demokráciát, a jogállamiságot. "
1. barátokkal, szövetségesekkel - ezek volnának a holland, belga, svéd barátok, Budapest, Magyarország így lesz a migráns No-Go zónák országa
"Svédországban 55 különösen veszélyes no-go zóna van"
"A svéd rendőrség 61 kiemelt figyelmet igénylő területet azonosított, “veszélyeztetett”, “magas kockázatú” és “különösen sérülékeny” megnevezést használva. Ezeket a területeket a vallási szélsőségek jelenléte jellemzi, a rendőrség számára operatív szempontból állandó kihívást jelentenek, a lakosok gyakran nem jelentik a bűncselekményeket a megtorlástól való félelem miatt, vagy pedig azért, mert úgy gondolják, hogy a helyzeten ez sem változtat. A "különösen veszélyeztetett" területek száma Svédországban 2015 és 2017 között 15-ről 23-ra nőtt. A svéd rendőrség szerint e területeken 5000 bűnöző személy és 200 bűnözői hálózat működik. Franciaországban már 1996-ban mintegy 750 fokozott figyelmet követelő városrészt tartottak számon. "
2. demokrácia, a jogállamiság - mivel ennek nincs explicit jogi leírása, bárki hivatkozhat rá, főleg, aki ellopott egykori zsidó házat tulajdonol, bizonyítván, a jogtalan tulajdonlás ellenére mekkora nagy demokrata ő.

Klárika!

ha kérhetem, kifejtenéd mit takar az Európai Egyesült Államok víziója? Tételesen, gazdaságirányításban, milyen érdekek dominanciáját jelentheti, lerabolható lesz-e a maradék családi ezüst, cégek, földek, mit tartogat a nemzeti szektorok számára, viszonyulás a globális kereskedelmi megállapodásokhoz, a migránsok betelepülésének kérdése, milyen lehetőség marad a népakarat érvényesítésére a brüsszeli diktattal szemben, milyen adórendszert, szociálpolitikát, az EEÁ a mai uniós vezetéshez hasonlóan Izrael-ellenes politikát kíván folytatni, lesz-e az egészről általános népszavazás, kik választják meg az irányító testületeket, mi marad a demokráciából, kik lesznek az egésznek a haszonélvezői?

... és ezt szem rebbenés nélkül. Van aki el is hiszi.

Orbán Viktor nem oszthat pénzt. De akkor ki oszthat?

Egyébként nem is rossz ötlet: ki kell találni egy rotációs rendszer és
a miniszterelnökök mindig egy másik országban osztanák a pénzt, nem
a sajátjukban.

Lehet, hogy Dobrev Klára az oroszok beépített ügynöke az EP-ben és feladata az EU szétverése?

Azt az országot, ahol nincs jogállam, azt ki kell zárni az Unióból.
Magácska miért finomkodik?
Zárassa ki az országot és csomagoljon, csak akkor ugye magácska sem lesz ott alelnök képviselő.
A kedves férjével majd elpolitizálgathat kettesben arról, vajon jó dolog volt e a tűzzel játszani.

Dobrev Klára a baloldali diktatúrát támogatja?

Az Európai Unió, az Európai Parlament a tagországok alkotmányos jogát akarja csorbítani, miközben a jogállamiság megsértésével vádol egyes országokat.

,,A jogban az ártatlanság vélelme alkotmányos alapelv, amely szerint senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.,,

Az EU mellett működik az Európai Unió Bírósága, amely a végső szót kimondaná. Ennek ellenére, a holland miniszterelnök és köré csoportosult társai bíráskodni akarnak, és azt akarják elérni, ha egy ország egy másik országgal szemben felveti a jogállamiság megsértését, akkor azonnal szankciót alkalmazzanak vele szemben. Másként fogalmazva: míg a tagországoknál megkövetelik a hatalmi ágak szétválasztását, az EU-ban ezt koncentrálni akarják.

Ez lenne a hiteles liberális demokrácia?
Netán liberális diktatúra?

Jákobnak egyre jobban megy a nyeldeklés a kazántestűvel. Eleinte nem esett jól, de már mély torokra kapta.

Szovjet Únió, Ejrópa Únió, Iszlám Únió.

Remélem, hogy még az én életemben népszavazásra bocsájtják ennek az "EEÁ"-nak a témáját. Mondjuk "Európai Egyesült Államok, vagy kilépés" címen. Biztos, hogy a kilépés mellett szavaznék.

Dobrev Klára bebizonyítja, hogy a Gyurcsány kormány rosszabbul kormányzott, mint az Orbán kormány és nem véletlen a háromszor három harmad

,, A felzárkóztatási támogatásokat 24-25 százalékkal vágták meg, ehhez képest Magyarország esetében végül 15 százalékra mérsékelték a csökkentést. Ez nem elég eredmény? Ez nem a kormány érdeme. Általános elv volt, hogy a szegényebb országoktól kevesebbet vonjanak el. Ráadásul tényleg annak kellene most örülnünk, hogy azért vonnak el tőlük kevesebbet, mert a magyar lakosság jelentős része még mindig az uniós átlag 50 százaléka alatt él? Ez inkább dráma. Egyébként ezzel együtt lett 20 milliárdos a keret, e nélkül még nagyobb lett volna a visszaesés az előző ciklushoz képest.,, - állítja Dobrev Klára.

Amennyiben,, azért vonnak el tőlük kevesebbet, mert a magyar lakosság jelentős része még mindig az uniós átlag 50 százaléka alatt él,, állítást elfogadjuk, akkor azt is el kell fogadni, hogy a Gyurcsány kormány alatt és hagyatéka miatt az ország sokkal rosszabb helyzetben volt, mint amilyenben jelenleg van és azért kaptunk többletforrást. Ugyanakkor abból a többlet uniós forrásból a Gyurcsány kormány eredménye mégis a majdnem csődbe jutás volt.

Válaszok:
Agnieszka | 2020. július 27. 17:42

Kiváló logika. Kár, hogy a gyurcsánykövetők nem gondolkodnak logikusan.

A SOROS féle témát másként látom.
Soros György pénzügyi spekuláns és az összes ténykedése ehhez kapcsolódik. Számára fontos az euró árfolyamának alakulása a nemzeti valutákhoz viszonyítva. Minél nagyobb az ingás, változás annál nagyobbat tud kaszálni. Az általa propagált, támogatott ideológiai is ebbe a sorba illeszthető bele.

Az Amerikai Egyesült Államok meg épp most csődöl be. Remek példákat követ ez a némber.

A Seattle Autonóm Terület soviet vezetőt keres..

Ezt a spinét a kazántestével azonnal EP alelnöknek tették meg. Kell még vmit mondanom Ildikó?

Téved ez a bolgár-Apró ivadék!
Az fogja kapni a pénzt aki az ország költségvetését készíti és felel érte.

Ha Brüsszelben szalonképes Dobrev, akinek a családja az 56-os megtorlásokat vezető nagyapával alapozta meg eddigi pályfutását, akinek a férje még Kádár KISZ felsővezetője volt - akkor ez mindent elmond az EU-ról.

Nehéz lesz az Európai Uniót is összetartani, nem hogy Egyesült Államokat kreálni belőle.

Bolgár, de mindegy. Sajnos, stimmel. Felejthetetlen az első utunk Pestre okt.13. után, Dunakeszin és Óbudán utcahosszat az út fölött lengedező sztárfotóival. Dunakeszin nem jött be, de a Főváros!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés