A mítosz születése

2020. július 27. 14:53
Itt és most, velünk születik egy új legenda: az Index című kiadvány halálának mítosza.

„Alapvetően roppant keveset tudunk a mítoszok születéséről, eredetük az íratlan történelem távolába vész. Homéroszról például nem tudjuk, élt-e egyáltalán, csak az tűnik biztosnak, hogy vak volt. Most azonban, egy röpke pillanatra betekinthetünk e folyamatba, hiszen, itt és most, velünk születik egy új legenda: az Index című kiadvány halálának mítosza.

A mítoszképzés megértésében nagy segítségünkre van, hogy – a legtöbb mítosszal ellentétben – ismerjük a keletkezés körülményeit és azokat az eseményeket, melyek elindították. Vegyük először ezeket szemügyre, de csak röviden, mert mindenki unalomig ismeri őket.

A kiadvány évek óta lejtmenetben van. Ennek kezdete visszanyúlik arra az időre, mikor a „régiek” közül néhányan felmondtak. Ez ellentmondásos hatást gyakorolt az eredményekre, például Tóta W felmondása sokat segített, de nem tudta kompenzálni Uj Péter távozását. A bevételek és az olvasottság megfeleződött, előretört a konkurencia (444.hu, 24.hu, hvg.hu stb.), a működési költségek magasak voltak a bevételekhez képest; egyszóval baj lett. Igen sok pénz, milliárdos összegek, forognak kockán. Ebben a helyzetben, ahogyan az szokás, a menedzsmentnek ötletei támadtak, melyeket a szerkesztőség, beképzelt hülyeségből, rendszeresen elutasított, sőt, még nekik állt följebb, holott – minden bizonnyal – ők dolgoztak rosszul, az olvasottság csökkenése legalábbis ezt bizonyítja.

Végül, mindenféle kalamajkák után, kirúgták az eszelős tekintetű Dull Szabolcs főszerkesztőt, mindezek hatására pedig – most úgy tűnik – a függetlenobjektív szerkesztőség kollektív harakirit követett el, és felmondott.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mítoszok világképe emlékeztet a népmesékére. Egyik oldalon a talpig becsületes, tisztességes és függetlenobjektív királyfiak, a másikon a velejéig romlott, aljas és gonosz ördög.

Ez utóbbit most ugyan csak fotoshoppal sikerült odatenni, a mese gyermekded olvasóközönségét ez nem zavarja. Sőt, ha az ördög nem szerepelne a történetben, végig sem lennének hajlandók hallgatni.

Ez a mese tehát nem jöhetett volna létre a befogadói igények szervilis teljesítésének vágya nélkül.

Szegény, egyszeri olvasó csak pislog, CheBergből KláriFeribe kerül és
ezt észre sem veszi, mert O1G.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés