Leváltaná Matovic-ot a szlovák ellenzék

2020. július 21. 16:47
Igor Matovic kormányfő leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülést indítványozott ellenzéki képviselők egy csoportja kedden.

A szlovák kormányfő, Igor Matovic leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülést indítványozott ellenzéki képviselők egy csoportja kedden, részint a kormányfő plágiumbotrányára, részint pedig állítólagos „felkészületlenségére és hozzá nem értésére” és más okokra hivatkozva. A rendkívüli ülést a pozsonyi törvényhozás legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer - SD) és az ebből a pártból kilépett, Peter Pellegrini volt miniszterelnök köré csoportosuló képviselők egy csoportja indítványozta. A 150 fős pozsonyi törvényhozásban 30 képviselői aláírásra van szükség egy rendkívüli ülés összehívásához, a mostani indítványt 39-en írták alá. A parlament elnökének a rendkívüli ülést a vonatkozó szabályozás szerint legkésőbb egy héten belüli időpontra össze kell hívnia.

„Az állam élén nem állhatnak inkompetens és felkészületlen emberek. Ez az egyik ok arra, hogy Matovic távozzon a kormányfői posztról” – mondta Robert Fico az indítvány beadását beharangozó sajtótájékoztatóján. A szlovák miniszterelnök plágiumbotránya a múlt héten robbant ki, nem sokkal azután, hogy ugyancsak diplomamunkáik kapcsán hasonló vádak érték a parlament elnökét és az oktatásügyi minisztert. Mindhármuk diplomamunkáját ugyanaz a Denník N szlovák liberális lap minősítette plágiumnak. Matovic esetében a lap azt írta, hogy 79 oldalas szakdolgozatának csak az első két oldalát írta, a többit két másik publikációból másolta ki. Matovic reakciójában elismerte, hogy tanulmányai során „másolt”, és elnézést kért ezért, de jelezte, hogy egyelőre nem készül lemondani. Matovic-ot a plágiumügyet leszámítva is több kritika érte az elmúlt időszakban, részint olyan kézzelfogható ügyekben, mint hogy nem kezeli megfelelően a koronavírus-járvánnyal összefüggésben kialakult válságot, hogy eltér a kormányprogramtól, de olyan ügyek miatt is, hogy a korábbi kormányfőktől jelentősen eltérő stílusban nyilatkozik a közösségi hálón.

Az eddigi talán legkomolyabb vádak az ellenzék részéről kedden érték a brüsszeli EU-csúcsról hazatérő Igor Matovicot, ottani - állítólagosan – „gyenge teljesítményéért”, amiatt, hogy a szomszédos országok erőteljesebben tárgyaltak Brüsszelben, illetve azért is, hogy Szlovákia hangja az ellenzék állítása szerint gyengül az EU-ban és a V4-ben is. Igor Matovic az ellenzék állításaival szemben „nem jó, hanem zseniális hírnek” minősítette az EU-csúcs Szlovákiára vonatkozó eredményét, amelynek értelmében az ország 7,5 milliárd eurót kap majd a megújítási alapból, amit 6,8 milliárd euróig terjedő hitellel egészíthet ki. Tekintve, hogy a jelenlegi négypárti szlovák kormánykoalíciónak a 150 fős parlamentben 95 mandátuma van, és Matovic menesztéséhez legalább 76 voks kellene, legfeljebb elvi esélye van annak, hogy leváltják a kormányfőt. A rendkívüli ülés inkább azért lehet majd érdekes, mert az előző kormányzati időszakban Igor Matovic – az akkori ellenzék leghangosabb fenegyerekeként – maga is több ilyen rendkívüli ülést indítványozott, az akkori kabinet szinte összes szereplője ellen.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés