Külügyminiszteri sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter Izraelben

2020. július 20. 16:05
A jeruzsálemi külügyminiszteri sajtótájékoztatón megállapodások aláírásáról értekezett Szijjártó Péter és Gabriel Ashkenazi.

Különleges külügyminiszteri sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jeruzsálemben, Izraelben kollégájával, Gabriel Ashkenazival, a zsidó állam képviselőjével. A ceremónia első részén megállapodások aláírására került sor. Az első aláírt megállapodás a Stipendium Hungaricum ösztöndíj izraeli hallgatói számának kibővítéséről, a második pedig a magyar-izraeli közös űrkutatási együttműködés kiterjesztéséről szólt. Az ünnepség második részén ezt követően megkezdődött a sajtótájékoztató.

Elsőként Ashkenazi izraeli külügyminiszter szólalt fel. A külügyminiszter üdvözölte kollégáját Izraelben, majd kiemelte a magyar-izraeli barátság fontosságát. Az izraeli külügyminiszter megköszönte az aláírt megállapodásokat. Szóba került ezt követően a gazdasági-, autóipari-, mezőgazdasági- és kibervédelmi együttműködés kiterjesztése is. Ashkenazi megállapította, hogy a koronavírus miatti lélegeztetőgép-fejlesztés terén is előrelépés várható a két ország között. Az izraeli külügyminiszter megköszönte Magyarország következetes és hathatós segítségét a nemzetközi közösségben. Ashkenazi kiemelte, hogy Magyarország és Izrael egyetért az iráni nukleáris fejlesztés elfogadhatatlanságával kapcsolatban, majd a Teheránra helyezett szankciók fenntartására és kibővítésére kérte fel a nemzetközi közösséget. Az izraeli külügyminiszter pozitívnak tartja, hogy Németország nemrég illegális szervezetté nyilvánította a Hezbollahot, majd hasonló lépésre kérte fel a többi európai uniós tagállamot is. Ashkenazi végül reményét fejezte ki, hogy a jövőben bővülhet a turisztikai együttműködés Magyarország és Izrael között.  

Szijjártó Péter sajtótájékoztatója elején megköszönte a meghívást Jeruzsálembe és megtisztelőnek nevezte Izrael bizalmát Magyarországban. Szijjártó Péter kiemelte a hasonlóságot Magyarország és Izrael között, mint két ország, akiket rendkívül sokat támad a nemzetközi „mainstream-média”. A magyar külügyminiszter ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a két ország között egyre gyümölcsözőbb a kapcsolat és Budapest továbbra is ki fog állni Izrael mellett a nagy nyomás ellenére. Szijjártó hansúlyozta, hogy Magyarország a jövőben is ki fog állni a zsidó állam mellett a nemzetközi közösségben és nem fogja megszavazni a rá kirótt megalapozatlan szankciókat. A magyar külügyminiszter szerint a közel-keleti tartós béke érdeke Izrael Állam fennmaradása. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a világjárvány által létrehozott válság ismét rávilágított a két ország közötti együttműködés relevanciájára, így Budapest célja ennek fenntartása és kibővítése, főleg, hogy a legkorszerűbb lélegeztetőgépek Izraelben készülnek, melyek beszerzésében és forgalmazásában Magyarország is részt szeretne venni. A külügyminiszter ezt követően kiemelte a kóser vágóhidak építésének és az űrkutatási együttműködés bővítésének fontosságát is. Magyarország elkötelezett amellett, hogy évente egyre több izraeli diák tanulhassunk Magyarországon, melynek egyik eszköze a Stipendum Hungaricum ösztöndíj program bővítése, mellyel immáron évi 50 izraeli hallgató tanulhat Magyarországot – emelte ki Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter kijelentette, Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az antiszemitizmussal szemben, melyet fenn is kívánnak tartani a jövőben. Ennek eszköze például a nemrég megtartott budapesti Maccabi-játékok és a széleskörű zsinagóga-felújítási program is – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A ceremónia végén a felek közös könyökérintéssel zárták a sajtótájékoztatót.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

űrkutatás, az már döfi

Talán az MSZP tagokra gondoltál---------

Alacsonyabb székre ültették?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés