Törökül elmélkedett Vona Gábor

2020. július 19. 21:45
Törökül posztolt a Jobbik volt elnöke Facebook-oldalára.

Török nyelvű posztot helyezett ki Facebook-oldalára a Jobbik ex-elnöke. Vona Gábor a turanizmussal kapcsolatos gondolatait osztotta meg nem csak a magyar, hanem a török követőivel is. A még politikai pályafutása során sokszor a török érdekek képviseletével megvádolt egykori radikális politikus a metakulturalizmus és a szellemi nomádság gondolatait hangsúlyozta a turanizmussal kapcsolatban. „A turanizmus nagyrészt múltidézés, hagyományőrzés, a közös gyökerekre való emlékezés volt, de számomra ennél jóval többről van szó. A 21. század eddig a multikulturalizmus és a törzsi gondolkodás meddő párharcáról szól. De csak ebből a kettőből lehet választani? Vagy van esetleg más alternatíva is? Szerintem igen. A metakulturalizmus és a szellemi nomádság” – fogalmaz Vona Gábor.

A turanizmus vagy turáni mozgalom központi elképzelése a turáni népek, országok kulturális, gazdasági és politikai együttműködése. A mozgalom magyarországi megalapítója Paikert Alajos volt az 1900-as évek elején. Később több neves magyar politikus és gondolkodó is vallotta a turáni elképzelést, köztük gr. Teleki Pál, Szemere György és Lechner Jenő is. A turanizmus fénykorát az 1930-as években élte, amikor felerősödött a kapcsolat több turáni országgal is, így pl. Törökországgal és Japánnal is. Az itthoni turáni mozgalomnak a német megszállás vetett véget, amikor jelentősen lecsökkent népszerűsége. Az eszme a szocializmus alatt „fasisztának” lett minősítve, ezzel végleg kitörölve a rendszerváltásig azt a közgondolkodásból.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erdogant egyre többen utálják itthon, legutóbb ugye a Hagia Sophia iszlamizálása miatt ... szóval ismét remekül időzített.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés