Járványhullám, Fradi, Göd, franciák, szobordöntők és balatoni impressziók – itt az új Mandiner hetilap

2020. július 16. 9:54
Körkép a koronavírus-járvány új hullámáról, riport Gödről, interjúk a Fradiról, a horvátországi magyarságról és a francia politikáról; elemzések a vallásszabadságról és az uniós csomagról; megemlékezések Mészöly Miklós és Petri György munkásságáról; Korzenszky Richárd atya, Demkó Attila és Hegyi Zoltán írásai: megjelent az új Mandiner!

Megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma? Közel a megoldás, vagy elhúzódó átmeneti időszakra kell berendezkednünk? Új lapszámunk vezető összeállításában ezt járjuk körbe. 
 
Lapunk vezércikkét Leimeiszter Barnabás írta, megfejtésekkel a járvány tudatalattijából.

Közélet rovatunkban riportot olvashatnak Gödről, a helyi politika harcmezejéről. 

A Fradi helyzetéről és terveiről kérdeztük nagyinterjúnkban Orosz Pált, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatóját.

Lapszámunkban olvashatják Balog Zoltán és Szánthó Miklós publicisztikáit is.

Külhon rovatunkban a horvátországi választás tanulságait és a helyi magyarság helyzetét boncolgattuk Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökével.

Külföld rovatunkban a francia politikára koncentráltunk: nagyinterjút olvashatnak  François-Xavier Bellamy-val, a francia jobboldali Republikánusok EP-képviselőjével, filozófussal a jobboldal előtt álló kihívásokról. Elemzésünkben pedig a kormányfőt váltó Emmanuel Macron elnök politikáját és új törekvéseit jártuk körbe.

Külföld véleménycikkünket kolozsvári szerzőnk, Sólyom István írta a marosvásárhelyi politikáról az önkormányzati választások előtt.

Precedens rovatunkban az EU és a vallásszabadság kérdéskörének kapcsolatairól írtunk; emellett Deli Gergely, az Alkotmánybíróság főtanácsadójának véleménycikkét olvashatják.

Makronóm rovatunk elemzésében az új uniós pénzügyi csomagot és lehetséges hatásait vizsgáltuk meg.

Meta rovatunkban folytatódik Böszörményi Nagy Gergely, a Brain Bar Jövőfesztivál alapítójának könyvajánló-sorozata, ezúttal egy olyan könyvről, amely az új feudalizmus eljövetelét vázolja föl.

Feminens rovatunk e heti alanya Makray Katica, aki olimpikonból lett magyar first lady.

Az Élet és Tudománnyal együttműködésben készített Tudomány rovatunkban ezúton a kognitív narratológia rejtelmei nyomába eredtünk.

Jegyzet írt lapunkba Korzenszky Richárd atya, a tihanyi bencés apátság korábbi elöljárója.

Élet rovatunkban portréinterjút olvashatnak Pribojszki Mátyással a szájharmonika világáról és a balatoni bluesról.

A rovat további írásaiban megemlékezünk Mészöly Miklós munkásságáról, Petri György életművéről.

Az Élet rovatban olvashatják Hegyi Zoltán tárcáját is:

„Huszonhét éve élek a Balaton közelében. Életvitel-szerűen, ezt hozzá szoktam tenni, »csupán a pontosság miatt«, jut eszembe váratlanul Bereményi. Ezer arcát ismerem a tónak, milliónyit meg nem. Mindenesetre egy kádban is felismerném a vizét, érintéssel. Megérintett. A lelkem Balaton-könyvtárában sok a teleírt lap, és még több az üres. Bizonyos szempontból úgy vagyok vele, mint Erdéllyel. A szemem előtt zajlik az átváltozása, és az átmenet még akkor is izgalmas, ha a végéhez már semmi közöm. Lelkileg főleg.”

A lapot záró Utolsó Figyelmeztetés rovatunkban az UFi egykori szerzői közül most Demkó Attila írt a szoborrongálásokról és az emlékezetpolitikai játszmák zsákutcáiról.

 

A Mandiner hetilap előfizetéssel, illetve az újságárusoknál elérhető kedves olvasóink számára.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés