Orosz telefonbetyárok az ENSZ főtitkáraként tréfálták meg a lengyel elnököt

2020. július 15. 18:56
A lengyel elnöki hivatal a PAP hírügynökségen keresztül megerősítette az esetet.

Alaposan megtréfálták orosz telefonbetyárok Andrzej Duda lengyel elnököt választási győzelme után, ugyanis sikerült telefonkapcsolatba lépniük vele, s egyikük az ENSZ főtitkárának kiadva magát egészen hosszan beszélgetett vele az országot érintő kérdésekről.

A lengyel elnöki hivatal a PAP hírügynökségen keresztül megerősítette az esetet, a tréfát – mint utóbb kiderült – két közismert telefonbetyár, a humorista Vlagyimir Kuznyecov (Vovan) és társa, Alekszej Sztoljarov (Lekszusz) eszelte ki és szervezte meg. Hogy miként sikerült a két telefonos prankernek vonalba kerülnie a második elnöki mandátumát nyert Dudával, arról a lengyel titkosszolgálatok próbáltak utólag tájékozódni. Annyit sikerült megtudni, hogy a lengyel ENSZ-misszió egyik munkatársa az ismeretlen helyről érkezett hívásigénylést egyenesen a varsói elnöki hivatalba továbbította.

Így hát az egyik pranker, Kuznyecov (Vovan) António Guterres ENSZ-főtitkár nevében gratulálhatott Dudának a választási győzelméhez. A beszélgetés során az ál-Guterres több olyan téma iránt érdeklődött, amely mostanában megosztja a lengyel társadalmat. Megkérdezte például beszélgetőpartnerét, szerinte hogyan kerülhetett be az országba a koronavírus. Az elnök pedig szemrebbenés nélkül megállapította, hogy valószínűleg Ukrajnából. „Mivel hozzánk sokan Ukrajnából jöttek” – mondta. A telefonbetyár őszinte hangsúllyal kérdezett a Vörös Hadsereg lengyelországi emlékműveinek a helyzetéről, amely miatt oly sok tömegtüntetést rendeztek az országban. „Varsó nem hadakozik emlékművekkel (...), ez nem jelent nagy problémát” – szögezte le még mindig semmit sem sejtve Duda.

Ennél is kényesebb kérdést tett fel az álfőtitkár, miszerint szándékában áll-e Lengyelországnak az Ukrajnához tartozó Lvov városát annektálni. „Erről nincs vita, egyetlen politikai erő sem beszél erről a kérdésről” – volt Duda válasza. Vovan megosztotta az elnökkel, mennyire ízlett neki a lengyel zubrówka vodka. A megviccelt államfő Twitter-bejegyzésében maga is igyekezett jó képet vágni az esethez, egy mosolygó szmájli kíséretében elismerte, hogy

a vodkatémánál megingott kissé, mert – mint mondta – az ENSZ-főtitkár nem képes ilyen tökéletesen kiejteni a zubrówka szót.

A Vovan és Lexus néven ismert orosz telefonbetyárduónak már volt hasonló „akciója”. A korábbi ukrán elnöknek, Petro Porosenkónak és a NATO főtitkárának, Jens Stoltenbergnek adták ki magukat, és csúnyán rászedték Észak-Macedónia miniszterelnökét, aki hajlandónak mutatkozott Moszkva érdekeit keresztezve kenőpénzeket fizetni bizonyos ügyekben. Az orosz telefonbetyároknak Emmanuel Macron francia elnök, Elton John énekes, Boris Johnson brit miniszterelnök, Aljakszandar Lukasenka fehérorosz elnök és Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök is a horgukra akadt. Elemzők szerint a Kreml állhat ezeknek a betyárkodásoknak a hátterében.

(MTI)

Nyitóképünk forrása: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés