Óvatosságra int a NAIH a nemzeti konzultációs ívek gyűjtésével kapcsolatban

2020. július 14. 9:28
A postaládákból akkor is jogellenesnek minősül a kérdőívek gyűjtése, ha azokról a címzési adatokat utólag eltávolítják – mutat rá a hatóság.

Közleményben figyelmeztet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a nemzeti konzultációs ívek gyűjtésével kapcsolatos esetleges visszaélésekre. Mint írják: a NAIH a sajtóból értesült arról, hogy az interneten több személy különböző weboldalakon és bejegyzésekben arra szólítja fel az érintetteket, hogy a nemzeti konzultációs kérdőíveket ne a kormány részére, hanem egy harmadik személynek küldjék el postán, illetve adják át személyesen.

A NAIH nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy főszabály szerint a személyes adatok kezelésére a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679/EU rendelet (a továbbiakban: általános adatvédelmi rendelet) rendelkezéseit kötelező alkalmazni. A nemzeti konzultációs kérdőíveken kizárólag az eredeti adatkezelési cél szerepel az eredeti adatkezelő feltüntetésével. Más célból történő felhasználás esetén a más célra felhasználó köteles az általános adatvédelmi rendelet rendelkezéseit betartani.

Amennyiben a nemzeti konzultációs kérdőíveken – vagy az azok megküldésére szolgáló borítékokon – nevek, címek, egyéb személyes adatok találhatóak, vagy azokat azonosításra alkalmas adatokkal együtt gyűjtik be, akkor fennáll a veszélye annak, hogy ezen adatokat az adatvédelmi követelmények érvényesülése nélkül szimpatizánsi adatbázis építésére használják fel. Különösen felmerül ennek eshetősége akkor, ha a fenti felhívás mellett nem található arra vonatkozó tájékoztatás, hogy pontosan mely adatkezelők, mely adatokat, mely célokból, mely jogalappal és meddig kezelnének, és milyen módon lehet adott esetben az érintetti jogokat érvényesíteni, vagy milyen módon lehet azokat úgy beküldeni, hogy azok anonimak maradjanak. A fenti tájékoztatás hiányában, illetve nem kellően konkrét vagy a meghirdetettől eltérő célokból végzett adatgyűjtés esetén a személyes adatok kezelése sérti az általános adatvédelmi rendelet rendelkezéseit.

Amennyiben a nemzeti konzultációs kérdőíveket harmadik személy az érintettek hozzájárulása nélkül a postaládákból kiveszi és összegyűjti, az akkor is jogellenes adatkezelésnek minősül, ha a címzés adatokat utólag megsemmisítik. Ez adott esetben más hatóság hatáskörébe tartozó tényállást is megvalósíthat.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A NAIH közleményében helyenként egészen durva csúsztatások vannak.

1.)
Hogy (idegen) postaládából valaki kilop (valószínűleg konzultációs) borítékot,
arra a bizonyíték 1 (egy) videó, amin egy nő látszik, aki ezt csinálja.
2.)
A KÉRDŐÍVEN NINCS semmilyen személyes adat.
3.)
Hadházyék CSAK A KÉRDŐÍVEKET gyűjtik.
4.)
A kormány által küldött borítékokon (nagy boríték, válaszboríték) NINCS RAJTA az illető neve és címe,
az csak a "Maradjunk kapcsolatban!" című KÜLÖN lapon szerepel,
de azt Hadháziék NEM gyűjtik.
5.)
Hadházyékhoz vagy személyes átadással, vagy postán küldve lehet az üres kérdőíveket eljuttatni
- személyesen csak az üres kérdőíveket adják át
- aki SAJÁT BORÍTÉKBAN, postán, normál feladással küldi Hadházyéknak az ő üres konzultációs ívét,
az vajon miért írna rá feladót, hiszen az nem is kötelező.

Nagyon nem gondoltad végig a hasonlatodat.

A láncszavazás módszerével annak a jelöltnek a szavazatszámát növelhették,
akit a láncszavazás szervezői képviselőséghez akartak juttatni.
NEM azért csinálták,
hogy összegyűjtött, üres szavazólapok tömegét mutogathassák a választás lezárása után.

A nemzkonz kérdőíveinek gyűjtésével viszont Hadházyéknak ÉPPEN EZ A CÉLJA.
Felmutatni minél nagyobb számú, kitöltetlen kérdőívet,
ezzel bizonyítva, hogy ennyi választópolgár tartja értelmetlennek/hiteltelennek a nemzeti konzultációt.

1.)
"Postán levelet csak úgy lehet feladni, ha rajta van a feladó."

Az állításod HAMIS.
Elég csak megnézned a nemzkonz válaszborítékját, azon sincs feladó.

2.)
"A konzultációs kérdőíveket amelyeket összegyűjtöttek fel tudják adni saját adatbázisuk alapján más nevében."

Más nevébeeeeeen?
A konzultációs kérdőív NÉVTELEN. Nem kell (még jó, hogy nem kell!) ráírni a visszaküldő nevét és címét.
A MEGCÍMZETT válaszboríték pedig a kormány küldeményének része, arra SEM kell feladót írni.

3.)
"Ki fogja megállapítani hogy adott ember tényleg feladta?"

Na, ne hülyéskedj, mert úgy maradsz!
Nem kell ezt megállapítani. Miért kellene?
A 2. nemzkonz-nál még volt egy sunyi kísérlete Orbánéknak (a visszaküldendő kérdőív alapján azonosítható volt a válaszoló), de azóta nem próbálkoznak ilyesmivel.

4.)
Sajnálatosan tájékozatlan vagy a nemzkonz ügyeiben.

Az egyik gondolatodra:
semmiféle csalás sincs abban, ha Hadházyék olyan kérdőíveket gyűjtenek,
amiket az emberek ÖNKÉNT adtak/küldtek nekik.

A másik gondolatodra:
majd kiderül, hogy bejön-e a feltételezésed.
De
izgulnod kicsit sem kell, mert a nemzkonz "feldolgozási rendszere" zárt, ezért a kormány olyan adatokat mond be eredményként, amilyeneket csak akar.
Hadházyék bemutathatnak akár 1 millió üres kérdőívet, attól még Orbánék bemondhatnak még 3 millió nekik visszaküldöttet is. Senki nem tudja ellenőrizni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés