Kenyértörés?

2020. július 14. 21:38

Bauer Tamás
Facebook
Orbán ezzel a maga által gerjesztett konfliktussal kenyértörése viszi a Brüsszellel tíz éve folyó vitát. Az EU elhagyását készíti elő.

„Nekem úgy tűnik, hogy a fő kérdés az: kit tud Orbán ebben a konfliktusban maga mellé állítani. Ha maga mellett tudja a visegrádi négyeket és az immár az ő szövetségese, Janez Jansa miniszterelnök által vezetett Szlovéniát, az már olyan blokkoló kisebbség lehet, amellyel a brüsszeli vezetők alkura kényszerülhetnek. Egy szóvivői nyilatkozatból tudni lehet, hogy az Orbán-kormány erre a négy szövetségesre számít. Csakhogy a felsorolt feltételek az Orbán-kormányon kívül csak a lengyel kormány számára fontosak, s a három kritikus feltételből annak is legfeljebb kettő. Ha nem teljesítik feltételeit, Orbán nehezen léphet vissza a vétótól. Az viszont nem elképzelhető, hogy teljesítsék azokat.

Kézenfekvő a feltételezés, hogy Orbán ezzel a maga által gerjesztett konfliktussal kenyértörése viszi a Brüsszellel tíz éve folyó vitát. Az EU elhagyását készíti elő, s azt próbálgatja, hogy vajon hogyan reagál erre a konfliktusra saját tábora, hogyan az ellenzék különböző pártjai, hogyan a közvélemény különböző szegmensei, és hogyan reagál a nemzetközi környezet.

A konfliktus váratlan, de nem meglepő. Valójában előbb-utóbb el kellett ide jutni: Orbán és pártja más világot, a múlt század harmincas éveinek világát, az egymással szemben álló európai nacionalizmusok világát képviseli. Azt a világot, amelynek meghaladására előbb az ENSZ, majd az Európai Unió létrejött. Orbán saját bevallása szerint nem az európai fővárosokban, hanem a keleti despota rendszerben érzi magát otthon. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, mindenekelőtt a hétfői és keddi parlamenti ülést. Várjuk, hogyan lépnek fel az ügyben az egyes ellenzéki pártok, és mozgósítják-e támogatóikat Magyarország EU-tagsága védelmében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

kivanom hogy legyen igazad most az egyszer, ideje volna mar otthagyni ezt a gittegyletet

Dehogy lépünk ki. Mi majd a villanyt kapcsoljuk le.

Ez egy recsegősre játszott lemez, amit úja és újra feltesznek:
A oldal: 1. Bukik a zorbán (Schöck-S.Nagy) 2. Elszigetelődött a Zorbán (Sztevanovity-S.Nagy) 3. Kivezet minket az EU-ból a Zorbán 4. Diktatúravan mer a Zorbán 5. Kongatom a harangot (Újhelyi-S.Nagy) B oldal: 1. Zorbán, a cigány (Theodorakisz) 2. Unokáink is eladósodnak (Széll-S-Nagy) 3. Nincsittsajtószabadság mer a Zorbán (Index-S.Nagy) 4. Zorbán, a náci (Theodorakisz)

Tamás! Egy ilyen silány agitprop klisét az itt kommentelő DK-s jánosbácsi is meg tudna írni, Tőled többet vártam volna.

Például azt, hogy felsorakoztatod a megállapodás mellett és ellen szóló szakmai érveket, de nem a politikailag, ideológiailag determináltakat. Azt mindenki tudja, jánosbácsi is, hogy a balliberális oldal, szellemi örökösökként mindig idegen erőközpontok érdekeit szereti kiszolgálni, s nem a nemzet érdekeit. Ebben a képletben teljesen egyértelmű, hogy Te és a balliberális oldal a feltételek nélküli, lakáj politizálás hívei vagytok.

Pedig mennyivel hitelesebb lettél volna, ha valóban érvelsz mellette és ellene is, felvonultatod a kockázatokat, de az előnyöket is. nyilvánvalóan mindkettő jelen van. Jó lett volna, ha rákérdezel, az Európai Központi Bank 2.218 milliárdos államkötvény állománya milyen szerepet fog betölteni a válságkezelésben?

A program hogyan segíti az egyes régiók közötti, egyre élesebb különbségek nivellálását, közelítését. Valóban jó-e az, ha a németek keresztülverik a kompromisszumos csomag keretében a közös adópolitikát, milyen hátrányt jelenthet ez a gazdaságilag gyengébb tagállamok számára.

Azt is boncolhattad volna, hogy a program segíti-e, s hogyan a szegénység, az egyre élesebb társadalmi különbségek felszámolását. Biztosan olvastad, a Federal Reserve március 31-én kiadott egy elemzést arról, hogy az USA-ban a részvények, kötvények 91 százalékát a fehérek birtokolják, a befektetési kötvények 51.6 százalékát pedig a lakosság 1 százaléka tartja a kezében, a spanyolok, afro-amerikaiaik aránya e téren 1 százalék. Erről mi a véleményed? A tervezett programnak szerinted vannak az uniós, hasonló helyzetet orvosló elemei német részről? A németek valóban igazságosan akarják elosztani a forrásokat? S a kérdések sora végtelen.....

Belőled csak az Orbán elleni gyűlölet beszél, értelmes gondolatok nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés