Mike Pompeo: Törvénytelenek Peking területi követelései a Dél-kínai-tengeren

2020. július 13. 22:42
A tárcavezető azzal vádolta meg Kínát, hogy „megfélemlítő propagandát” folytat a térség államai ellen, éppen ezeknek az erőforrásoknak a kihasználása érdekében.

Törvénytelenek Peking területi követelései a Dél-kínai-tengeren – jelentette ki hétfőn kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Leszögezte: az amerikai álláspont szerint Kínának „nincs joga” arra, hogy kiaknázza a Dél-kínai-tenger nagy részének part menti erőforrásait. A tárcavezető azzal vádolta meg Kínát, hogy „megfélemlítő propagandát” folytat a térség államai ellen, éppen ezeknek az erőforrásoknak a kihasználása érdekében.

Kína a Dél-kínai-tenger egész térségét magának követeli, s a vitatott területen több mesterséges szigetet is létrehozott. A tenger e vidékeit a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tudja.

Az Egyesült Államok „dél-ázsiai szövetségesei és partnerei mellett áll a part menti erőforrások kiaknázására vonatkozó szuverén jogaik megóvásában” – szögezte le közleményében Mike Pompeo. Álláspontjának alátámasztásakor az amerikai kormányzat rendszeresen hivatkozik arra a 2016-ban született nemzetközi bírósági döntésre, miszerint Kínának nincs jogi alapja a követelt területek feletti szuverenitásra.

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés