Merkel: Nem biztos a megállapodás a rendkívüli EU-csúcson

2020. július 13. 19:31
A támogatások és a jogállamiság elveinek lehetséges kapcsolatáról szólva Angela Merkel kijelentette, hogy figyelembe kell venni a 27 tagország elképzelései és érdekei közötti különbségeket, de „bizonyos elvekből nem lehet engedni”.

Nem biztos, hogy sikerül megállapodásra jutni az Európai Unió (EU) pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alapról és az EU következő hétéves költségvetéséről – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Guiseppe Conte olasz miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után a szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.

Angela Merkel kiemelte, hogy hosszú még az út a megegyezésig, és „hidakat kell építeni” a tagországok között. Az a legfontosabb, hogy nagyszabású és erőteljes csomagot állítsanak össze, mert a koronavírus-járványból eredő kihívás „hatalmas”, és nem lehet „törpe” léptékű megoldással válaszolni rá.

„A legjobb megoldás sem jó, ha későn érkezik”

Guiseppe Conte aláhúzta, hogy gyorsan kell cselekedni, mert a járvánnyal együtt járó válság a belső piac és az egész EU széttöredezéséhez vezethet, ami a járványt legkevésbé megszenvedő országoknak sem lenne jó. Minél előbb meg kell állapodni, mert „a legjobb megoldás sem jó, ha későn érkezik” – mondta az olasz kormányfő.

Egyaránt hangsúlyozták, hogy sok a közös elem a német és az olasz kormány elképzeléseiben, és mindketten üdvözölték az Európai Tanács elnöke, Charles Michel minapi javaslatait a 750 milliárd eurósra tervezett helyreállításai alapról és a 2021-ben kezdődő hétéves időszakra szóló, hozzávetőleg ezermilliárd eurós költségvetésről. A közösségi támogatások felhasználását világos szabályokhoz kell kötni, és rendszeresen ellenőrizni, monitorozni kell, de az Európai Bizottságnak nem szükséges minden egyes részkérdés eldöntésében részt vennie – szögezte le Guiseppe Conte.

„Bizonyos elvekből nem lehet engedni”

A támogatások és a jogállamiság elveinek lehetséges kapcsolatáról szólva Angela Merkel kijelentette, hogy figyelembe kell venni a 27 tagország elképzelései és érdekei közötti különbségeket, de „bizonyos elvekből nem lehet engedni”. Guiseppe Conte hozzátette, hogy a megállapodásnak nem lehet az ára a közös értékek feladása. Ugyanakkor arról is gondoskodni kell, hogy ne keletkezzék kelet-nyugati és észak-déli megosztottság a tagállamok között.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a közösség és Kína viszonyáról, illetve Hongkong helyzetéről kérdésre válaszolva aláhúzta: nagyon fontosnak tartja, hogy a tagországok közös, egységes álláspontot alakítsanak ki a fejlemények megítéléséről és a Kínához fűződő kapcsolatok további alakításáról.

Angela Merkel a rendkívüli uniós csúcsot megelőző konzultációk részeként kedden a koronavírus-járványt Olaszországhoz hasonlóan súlyosan megszenvedő Spanyolország miniszterelnökét, Pedro Sánchezt fogadja a kormány vendégházában, a Meseberg kastélyban.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biztos, hogy nem biztos.
Különösen, ha olyan feltételeket akar szabni, hogy először el kell fogadni a hitelt, aztán megszabja, mi a kutya füle is az a jogállamiság?
Mert hülyék azért nem vagyunk!!!!!

Bár vki megvétózná a jövő generáció terhére a kötvénykibocsátást! Semmi garancia csuklóból kifizetik. Vagy majd ők is a következő generációra lövik át. Fasza. Tök mindegy kit választasz, mire szavazol, a kötvényesek kezében vagy. Abszurd ami folyik.

"Közben Európa gazdasága és turizmusa azonnal támogatást igényelne"

Ez maga a gond. Ha vmi fasza, az mért igényel "támogatást"? Turizmust támogatni, napelemet, autógyártást, most épp villanyost főleg, szélpropikat, Tesco hubhoz körforgalmat. Beteg. Mindent támogatni kell. Európa gazdaságát, turizmusát immáron Ázsia fogja megtámogatni. A kínai meritokrácia. A Soros-Mürkül-Macaroni kötvényeket legkésőbb a másodlagos piacon, már nem Gyuri báék veszik meg, hanem főleg kínai biztosítási és pénzintézetek.
Mea Culpa! Élj a mának!

Nincs lefutva. Minden országnak van vétója.
Abban biztos vagyok, hogy nem vehetnek minket hülyére.

Merkel megértette, hogy lehet választani a jogállamiság és a demokrácia százféle értelmezése, az ezzel való zaklatás és az EU megmentése között. Tudom, keserű dolog megérteni, de ez van.

Azt akarod mondani, hogy mondvacsinált indokokkal az EU felrúgja az érvényes szerződéseket, ezzel a jogállamiság rá háruló követelményeit? Hát, azt megnézem, ezzel vége az EU-nak.

A bizottság, mint a szerződések őre nem rúghatja fel a szerződéseket, nem helyezheti magát az államfők testülete fölé. Ezt a parlament sem teheti meg.

Na látod, Merkel és Macron ezt a jogállamiság paródiát is félre teheti, és meg is teszik. Nekik most nagyobb gondjaik vannak, mint az, hogy a liberálisok jól érezzék magukat a homokozójukban. Az EU-nak nagyobb szüksége van a másképpen gondolkodó országokra, mint azoknak az EU-ra. Az EU-nak egy is elég volt a Brexit típusú kilépésekből.

Merkel teljesen kizárta a szoci partnereit az EU mostani gondjainak az intézéséből.

Európában ahány ország, annyi jogállamiság. Melyiket kéne alapul venni, melyik állam berendezkedése az egyedüli jogállam?

Azóta változott egy-két dolog, miközben a szerződést nem vizsgálták felül.

"Az Alkotmánybíróság mostani döntésében ismét megerősítette azt a nézetet, miszerint az ÁSZ által hozott megállapítások nem tekinthetők sem közigazgatási, sem bírósági döntésnek, ennek megfelelően ezek bírósági felülvizsgálatát sem kell biztosítani. "

https://precedens.mandiner.hu/..

Brüsszelnek nem érdeke a szakadás, most aztán szükségük lenne az adósrabszolgákra.
A mi vezetésünk több lépéssel mások előtt jár mindenben.

Arra tippelsz, hogy Brüsszel kijátssza a saját szabályait?????
Volt már ilyen nem is egyszer, de bízom benne, hogy most nem teszi meg.

Jah. Lehet carpe diem. Is

Némileg változott a helyzet. Lehet, hogy csak ki kell várnunk, amíg mások végeznek a box-szal

https://hvg.hu/gazdasag/202007..

Látom, nem olvastad el, akkor legyen itt a folytatás:

Így van ez az Alkotmánybíróság szerint a pártok gazdálkodásának ellenőrzése tekintetében is, hiszen az e körben elfogadott jelentés sem minősül hatósági döntésnek. A Párttörvény értelmében amennyiben az ÁSZ észleli, hogy a párt gazdálkodása jogellenes, az ÁSZ nem jogosult közvetlen intézkedések alkalmazására, csupán az ügyészhez fordulhat.

A Párttörvény ugyanakkor tartalmaz egy olyan rendelkezést is, amely szankcionálja a tiltott támogatások elfogadását: az ilyen hozzájárulások értékét a támogatott párt köteles a központi költségvetésbe befizetni az ÁSZ felhívására, illetve ezzel az összeggel csökkenteni kell a költségvetésből juttatott támogatást.

Ezzel kapcsolatban mondta ki az Alkotmánybíróság azt az újdonságot, amely az eddigi határozatokban nem szerepelt: AZ ÁSZ ÁLTAL KIBOCSÁTOTT FIZETÉSI FELHÍVÁSOK KÖZVETLEN, ÖNÁLLÓ KÖZIGAZGATÁSI PERBEN TÖRTÉNŐ VITATHATÓSÁGÁNAK HIÁNYA NEM JELENTI AZT, HOGY AZ ÁSZ ÁLTAL KIBOCSÁTOTT EZEN FELHÍVÁS UTÓBB, KÖZVETETTEN NE LEHETNE BÍRÓSÁG ELŐTT MEGTÁMADHATÓ.

Általánosságoktól hemzsegő blabla, semmi konkrétum nincs benne. Improvizatív jogászkodás - ez lenne a jogállamiság meghatározása?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés