Fordul a hajó

2020. július 12. 18:48

Faggyas Sándor
Magyar Hírlap
Rég nem látott házasságkötési láz tört ki hazánkban, s idén az első öt hónapban a múlt évinél öt százalékkal több gyermek született.

„Az Európai Bizottság nemrég közzétett jelentése is elismeri, hogy az alacsonyabb születési ráták miatt Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ összlakosságában: míg 1970-ben még tizennyolc, ma már kevesebb mint tíz, 2070-ben pedig előreláthatóan csupán négy százalékát teszi ki. Hacsak nem változik meg lényegesen a nők és férfiak gyermekvállalási hajlandósága és a kormányok családpolitikája, teszem hozzá. A miniszterelnök szerint e tekintetben is megosztott Európa: a liberális, baloldali elképzelés a multikulturalizmust, a migrációt támogatja – ez család- és nemzetellenes. A másik elképzelés alapja az örökölt keresztény kultúra, s ez elkötelezett a családok mellett és a nemzeti identitást értékként kezeli.

A népességfogyást illetően hazánk sem kivétel. Abban azonban igen, ahogyan a magyar kormány – immár tíz éve – igyekszik azt lassítani. Orbán Viktor a 2017. májusi II. Budapesti Demográfiai Fórumon hirdette meg a 2030-ig elérendő demográfiai fordulatot, s másfél éve az ezt szolgáló családvédelmi akciótervet, amely a múlt év közepén indult el. A kormány egy év alatt kétszázezer családnak segített valamely új támogatási formával, s jövőre tovább, 2300 milliárd forintra nő a családok támogatására jutó költségvetési összeg, ami két és félszerese a 2010. évinek. Ennek köszönhetően rég nem látott házasságkötési láz tört ki hazánkban, s idén az első öt hónapban a múlt évinél öt százalékkal több gyermek született. Bár a demográfia olyan, mint egy nagy óceánjáró, amely csak lassan fordul, ma már jól látható, hogy a mi hajónk nem hátra, hanem előre megy.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, azért ebben az 5 %-ban elég sok az olyan, akik csúsztatták a
gyerekcsinálást hogy belekerüljenek ilyen-olyan kategóriába.

Szóval én egy kicsit szkeptikus vagyok. Amíg a fejekben nem kerülnek
helyükre a dolgok, addig igazi áttörés nem lesz.

Ha cigányból pottyant ki több, akkor ne örüljünk!

Öröm a háznál. Gyerek nélkül valóban kényelmesebb, de aki nem kockáztat, kimarad sok vidámságból, boldogságból is. Az ember NEM magányra van teremtve, öregkorunk támasza, vigasza lehet a saját gyerek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés