Ki a magyar?

2020. július 11. 8:09

Bihari Tamás
Népszava
Akik eddig pökhendiséggel, önteltséggel vádolták a miniszterelnököt, most csattanós cáfolatot kaptak.

„A magyar férfi archetípusa a gazda! – osztotta meg a napokban a nemzettel Orbán Viktor. Akik eddig pökhendiséggel, önteltséggel vádolták a miniszterelnököt, most csattanós cáfolatot kaptak. Ez a mondat éppen ellenkezőleg, a kormányfő dicséretes szerénységét bizonyítja, hiszen eszerint önmagát sem sorolja a magyar férfi archetípusába.

Persze fölvetődik a kérdés, hogy akkor például Árpád apánk és a honfoglaló magyarok, akik a gazdálkodás helyett Nyugat-Európában kalandoztak – de mondhatnánk úgy is: végigfosztogatták a Lajtán túlt – vajon minek számítanak? S ha ők nem a magyar férfi archetípusai voltak, akkor milyen evolúciós folyamatban alakult ki ez az eddig ismeretlen etnoszociológiai embercsoport?

A dzsenderista, liberális bajkeverők persze azt is megkérdezhetik, hogy az archetípus születik, vagy lesz? Mert a magyar nő archetípusáról Orbán nem szólt. A formállogika alapján persze a válasz egyszerűnek tűnik: a magyar férfi archetípusa egy magyar gazda és egy magyar gazdasszony frigyéből származik. De azért amíg erről nem hangzik el a legfelsőbb helyről a megerősítés, marad a bizonytalanság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rasdi 2020. július 11. 12:05
"és a honfoglaló magyarok, akik a gazdálkodás helyett Nyugat-Európában kalandoztak - de mondhatnánk úgy is: végigfosztogatták a Lajtán túlt "

Történelemferdítés. Azok a "kalandozások" nem öncélú "fosztogatások" voltak. Elsősorban a frankok által elrabolt un. "avar-kincsek" és köztük a Szent Korona visszaszerzlésére törekvő utak. Szinte mindig diplomáciailag megalapozottan valamilyen helyi hatalmasság kérésére.


A Szent Korona visszaszerzésére?
Tessék?

Jó gazdánál NEM kell jobb archetípus. Mindnyájan lehetünk jó gazdák, ez a cél. Sajnos, hiába tűnik valaki jó embernek, ha nem jó gazda.

A jó gazda a helyen, ahová eljutott, ahová a sors állította, legjobb képességeit felhasználva, értéket teremtve, az örök erkölcsi szabályokat betartva dolgozik. Ez egy nagyon tág fogalom.

Talán az egyik legkitüntetőbb dicséret.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés