Tiszteletben kell tartani a szuverenitást

2020. július 10. 12:40

Novák Katalin
Magyar Hírlap
A konfliktus forrása általában az, hogy nem állunk be olyan sorba, ahova a magyar emberek nem akarnak. Interjú.

„Mit vetítenek elő a konferencián megfogalmazott gondolatok?

A célunk az olyan valódi kereszténydemokrata pártoknak a megerősítése Európában, amelyek tenni is szeretnének a kontinens jövőjéért, nem csak egy helyben toporogni. A szerdai konferencián előadást tartó három nemzetállami vezető, Orbán Viktor, Janez Janša és Aleksandar Vučić számos kérdésben alapvető szövetségesek, mint például a nyugat-balkáni bővítés, a demográfia vagy a migráció. Új elem, hogy ehhez a beszélgetéshez csatlakozott a francia Republikánusok európai parlamen­ti képviselőcsoportjának veze­tője, François-Xavier Bellamy is. Ő a francia jobboldal vezető politikusa, aki valóban jobboldali értékrendet követ, pontosan érti a kontinens keleti és nyugati része közti történelmi különbségeket és azok kihatását napjainkra. Ő is abban érdekelt, hogy legyen egy olyan jobboldal Európában, amely erős és akcióképes.

François-Xavier Bellamy a napokban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a Europe Uncensored konferencián megmutatkozott párbeszéd előbbre vihetné a Fidesz és az Európai Néppárt ügyét is. Hogyan áll ez az ügy? Lát nyitottságot a pártcsalád vezetése részéről, vagy marad a patthelyzet?

A múlt héten Gulyás Gergely miniszter úrral Berlinben tárgyaltunk a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió politikusaival. A párbeszéd tehát már zajlik is. Vannak pontok, amelyekben még nem teljes az egyetértés. Az egyik ilyen kérdés, hogy mennyire avatkozunk be egymás belügyeibe, azt gondoljuk-e, hogy egyetlen helyes út van, amin mindenkinek ugyanúgy kell lépkednie, vagy képesek vagyunk elfogadni, hogy vannak különbségek. Van közös jövőnk, de nem minden elemében egyforma. Mi szeretnénk megőrizni ezt a különbözőséget, a döntési szabadságot, szuverenitást, amivel minden nemzetnek rendelkeznie kell. Szóval, a konfliktus forrása általában az, hogy nem állunk be olyan sorba, ahova a magyar emberek nem akarnak.

Ez a konfliktus magja Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével is?

Tusk mindent feltett egy lapra, a személyes lengyel belpolitikai érdekeinek megfelelően igyekszik mozgatni a teljes pártcsaládot. Olyan megnyilatkozásokra ragadtatja magát, amelyek kifejezetten kisebbségi véleményt képviselnek. Ezért sok bírálat éri zárt ajtók mögött, ami helyes is, szerintünk egy pártcsaládban így kellene megfogalmazni a kritikákat. Ezt várnánk tőle is, de ő folyamatosan, nyilvánosan teszi egyértelművé, hogy a Néppárton kívül akarja látni a Fideszt, a magyar kormánypárt ellen kampányol, amivel minket is megnyilatkozásra késztet. Donald Tusk ugyan formálisan a Néppárt elnöke, de megnyilatkozásaiban csak az elfogult személyes álláspontját képviseli.”

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés