Orbán Viktor: Szükség lesz korlátozásokra

2020. július 10. 8:34
A vírus miatti korlátozásokról, az uniós költségvetésről és a Kaleta-ügyről is beszélt a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

Orbán Viktor az operatív törzs tegnapi üléséről azt mondta, hogy szükség lesz korlátozásokra, de nem tudni mifélére. Az első hullámot levertük, a gazdaságra fókuszálunk, de amíg nincs vakcina, addig „nem tudjuk eltenni láb alól az ellenséget” ami most a vírust jelenti. 

A szomszédos országokról szólva emlékeztetett, hogy Horvátországban és Szlovéniában megugrott a fertőzések száma. A legnagyobb veszély a behurcolás, mivel az emberek jönnek-mennek. Az újabb fertőzések esetén megtalálható valami külföldhöz kapcsolódó mozzanat.

Ma délig kapott időt az operatív törzs, hogy tervet kovácsoljon a behurcolás leküzdésére. Ma vagy holnap döntéseket tudunk hozni – mondta a kormányfő. Nyár van, az emberek nyaralni szeretnének, amivel nincs baj, de a jelszó legyen az, hogy

„több Balaton, kevesebb Adria.”

Feltételekkel támogatjuk az uniós hitelfelvételt 

A jövő héten esedékes EU-csúcsról Orbán Viktor elmondta: más most a helyzet, mint korábban és fennáll annak a veszélye, hogy szeptemberre „térdre eshet” néhány nálunk gazdagabb, de gazdaságilag érzékenyebb ország.

Ezért a mostani uniós költségvetés mellé odabiggyesztenek egy csomagot, egy 750 milliárd eurós csomagot gazdaság újraindítása miatt. Viszont ez a pénz nincs, nincs az Unióban, nincs a tagállamokban. „Ezért úgy döntöttek a nagyok, hogy hitelt vegyünk föl.” Vegyük fel és osszuk szét egymás között. A magyar ember már ismeri az adósrabszolgaság fogalmát, a kommunizmus öröksége ez is, tehát az emberek fejében megszólal a vészcsengő.

„Nem szeretem ezt a megoldást”

– jelentette ki a miniszterelnök, majd hozzátette: 27 ország van az EU-ban, köztük a nagyok, a németek és a franciák, akik már megegyeztek. Megvétózhatnánk ugyan a tervet, de 26 ország állna velünk szemben és a magyar nemzeti érdek nem az, hogy magunk ellen fordítsuk őket.

A kormányfő ezért feltételekkel fogja támogatni a javaslatot. Ezek között szerepel a rugalmas pénzelosztás, és az, hogy ne keverjék bele a politikát. Ez szokássá vált az európai világban, a „nagyszájú balliberális hőbörgés” nagyon jellemző. Ezt gazdasági kérdésekhez nem szabad hozzákötni a kormányfő szerint.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: A jogállamisági problémák tekintetében a németek helyében „inkább csendben lennék”, hiszen nálunk például nem lehet alkotmánybírósági tag az, aki párttag is, míg a németeknél igen. A kormányfő felhozta továbbá, hogy Hollandiában állítólag rendszerszintű rasszizmus van, Berlusconi ítélete előtt pedig összebeszéltek a baloldali pártvezetők a bírákkal.

„Ők oktatnak minket?”

– tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Magyarországnak barátokra van szüksége

Az Európa Cenzúrátlanul című konferenciáról a miniszterelnök kifejtette: a gondolat valójában a francia elnöktől származik, ő mondta, hogy beszélni, konzultálni kell Európa problémáiról. A demográfiai helyzet nem jó. A migrációval érintett területeken nem tudunk segíteni, és itt a szomszédban az ukrán háború. A hanyatlás szót ugyanakkor a miniszterelnök nem használná, inkább hátrálásnak nevezné azt az állapotot, amiben az az EU jelenleg van.

Magyarország az elmúlt száz évben karanténban volt, de most ennek vége és barátokat kell gyűjtenünk. Ezért van a V4, akik hazánk északi barátait jelentik, de tőlünk délre is szükség van barátokra. Példaként említette a szlovéneket és szerbeket, valamint a horvátokat, bár utóbbiakkal szoktak vitáink lenni – fűzte hozzá.

Orbán Viktor szerint az ilyen regionális szintű egyeztetések azért is fontosak, mert van egy világ, ami a németek és oroszok világa között van és a kérdés évszázadokon át úgy hangzott, hogy melyikük fogja ezt a világot megszervezni. Meg kéne próbálnunk magunknak megszervezni ezt a térséget. 

A gazdaságvédelem eredményei látszanak

A gazdaság védelméről szólva a kormányfő úgy fogalmazott: „Áttörés van.” Kifejtette, hogy ugyan nehéz egy ilyen méretű gazdaságnál pontosan nyomon követni a változásokat, de azt látja, hogy a járvány előtt négy és fél millióan dolgoztak, a vírus mélypontján pedig 130 ezerrel kevesebben. Viszont a múlt héten már többen léptek be a munkaerőpiacra, mint ahányan kiestek belőle. A miniszterelnök hozzátette: több mint 1 millió ember munkáját mentettük meg. Az állam mindent megtett, az eredmények pedig látszanak.

„Ismét lesz mindenkinek munkája.”

– jelentette ki Orbán Viktor.

„Láttam már néhány pénzügyi és gazdasági válságot” – mondta a kormányfő. Ezeknek van azonnali és késleltetett hatásuk, ezért valamikor január végén „még lesz egy megpróbáltatás” a mostani válság miatt. A kormány nyáron is ülésezik és folyamatosan figyeli a fejleményeket.

Tankönyvekből és okoskodással nem lehet mindenre válaszolni

„A mi szakmánkban a tapasztalat a döntő”, bár fontos hogy az ember jól nézzen ki a kamerában, értelmesen tudjon válaszolni, legyen kedves, de a tapasztalat a döntő. Tankönyvekből és okoskodással nem lehet mindenre válaszolni – tette hozzá. A kormány tagjai nem ma kezdték a játszmát, mindannyian tapasztaltak és felkészültek – jelentette ki Orbán Viktor.

Kaleta-ügy

A Kaleta-ügy kapcsán a miniszterelnök szerint az enyhe ítélet annak bizonytéka, hogy a kormány nem befolyásolja a bíróságokat, mert akkor jóval keményebb ítélet született volna. Az ember ilyenkor a saját gyerekeire gondol és semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak.

„Én nem akarok ebbe beletörődni”

– mondta. Az ügynek nincs vége. Nem javaslom, hogy ellenőrzés alá vonjuk az ügyészséget, de használnunk kell a kormány és a parlament eszközeit, ami a gyermekeket érintő bűncselekményekre megnyugtató választ tud adni. „Nem szabad kompromisszumot kötni, a gyerekeket meg kell védeni” – zárult az interjú.

(Mandiner)

Fotó: MTI/Balazs Mohai

Összesen 174 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most elképzelem, hogy Dobrev Klára (Szél Bernadett, Karácsony Gergely, Tordai Bence, Jakab Péter, Gyurcsány Ferenc, nem kívánt törlendő) a miniszterelnök...

"Nem ezt látjuk"? TE nem ezt látod...Pardon, nem ugyanaz!

"10 év Fidesz uralom eredménye kész katasztrófa!"
Kicsit nagyon hülyécske vagy, de folytasd tovább, ennyire vagy képes.
"28.500-Ft az öregségi nyugdíjminimum"
Az öregségi nyugdíj: 40 év feletti munkaviszony után jár.
40 év után teljes képtelenség a 28.500 Ft.
Persze, nálatok, bal-lib-hibbantaknál minden lehetséges.
2010 és 2020 között, 10 év alatt a magyar államháztartás bevételei és a kiadások 12 ezer milliárdról 23 ezer milliárdra növekedett.
Közel megduplázta a Fidesz-kormány a Magyarországon felhasználható pénz mennyiségét.
Államcsődből indítva, 2010-ben.
Adósság nélkül, sőt, GDP-arányos adósságcsökkenéssel, sőt: adósság-visszafizetéssel. Ahogyan szerintetek: a Fidesz ellopja az országot...
De csak mondjátok, mondjatok ezeknél nagyobb hazugságokat, mert az emberek ezekre más csak legyintenek.

Kis hülye: az egészségügyi válsághelyzet, meg a behurcolás elkerülése, az
kettő különböző fogalom.

Nem is értheted, mert ő sem érti: pedig egyszerű.
Cilike beszámol, megállapít, javaslatot tesz.
A kormány meghallgat, mérlegel, aztán megadja a felhatalmazást az ismertetett alternatívák felhasználására.

Ha augusztus 20-án nem lesz ingyencirkusz a nép birka részének, akkor a feszültség hogyan fog levezetődni?

Kedves Fórumtársak!

Mi lenne, ha egyszer logikusan gondolkoznátok és nemcsak ideböffentenétek a balliberális firkászok, közgazdászok agymenését?

Az EU-nak nincs önálló bevétele. Abból gazdálkodik, ami összeget a tagállamok befizetnek. Ebből fedezi a működési költséget és az uniós támogatásokat.

A 750 milliárd tervezett euró hitelt az EU a tagállamok egyhangú beleegyezésével veszi fel, és a tagállamok befizetéséből fizeti vissza a tőkét, illetve a kamatokat. Vagyis az EU egy közbeiktatott szerv a hitelfelvételnél.

Az 500 milliárd euró hitelt is vissza kell fizetni, a ,,vissza nem térítendő,, szavak csak a kobór apácák megtévesztésére szolgál.

A visszafizetés forrás lehet:
A tagállamok befizetései.
- Csökkentik az uniós támogatások összegét.
- Növelik a tagállamok befizetéseit.
- Pluszba minden tagállam annyit fizet be, amennyit igénybe vett.
- Azok a tagállamok, akik nem tudják teljesíteni a kötelezettségeiket, a többi tagállamnak kell helytállnia.

Azok a tagállamok - főleg a déli tagállamok - akik ma rosszul állnak már a járvány előtt eladósodtak, így nincs lehetőségük kedvező hitelfelvételre. Mivel a járvány tovább rontott a helyzetükön, így szükségük van a többi tagállam segítségére. Ezt fogná össze az EU.

Ugyanakkor a legnehezebb helyzetben lévő országok tagjai az euró övezetnek. Az esetleges csődjük az eurót is romba döntené. Ez is egyik - ha nem a legfőbb - indoka a közös hitelfelvételnek. Ezzel kapcsolatos Orbán Viktor álláspontja is, melyet szerintem pozitívumként kell értékelni.

A másik terv a Soros féle örök hitel terv volt. Orbán Viktor a magyar kormány nevében ezt utasította el és nem a közös hitelfelvételt. Így hazudik az, aki azt állítja: 180 fokos fordulat történt.

Racionális elvárás az is, hogy az elosztásnál ne vegyenek figyelembe politikai - főleg pártpolitikai - tényezőket, hanem csak szigorúan gazdasági tényezőket. Racionális az is, hogy csak olyanra lehessen fordítani, ami erősíti, növeli a gazdaság teljesítőképességét, a foglalkoztatást, a technológiai- technikai fejlesztést.

Aki pedig mindezt másként képzeli el, az politikai, ideológiai célra akarja felhasználni.

Csak az igyekezet dicsérhető, a többi..., fantáziálgatás...
Ki vitte be az országot a túlzottdeficit-eljárásba?
Ki hozta ki onnan Magyarországot?

2013. június. 21. 13:16 2013. június. 21. 15:30 GAZDASÁG
Vége a magyar túlzottdeficit-eljárásnak
Megszüntették a Magyarország ellen a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt 2004 óta folyó eljárást - közölte pénteken Luxembourgban újságírókkal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) döntését ismertetve.
És 2004-ben még kiválóak voltunk, ahhoz képest, ami ezután jött, 2007, 2008. közel 10% hiány, ami óriási, tekintve, hogy a többi V4 rakétasebességgel fejlődött...
Szóval, ne legyél büszke magadra, és tanulj, érdemes.

2010, Magyarország, GDP: 13 000 dollár/fő.
2019, Magyarország, GDP: 17 000 dollár/fő.
GDP-növekedés: 30%.
Átlagbér-növekedés Magyarországon:
200 ról 400 eFt, 2010-2019 között.
Megduplázva, ami másként nem mehetett volna létre, mint:
plusz 30% GDP + kormányzati hatékonyságnövelés.
A MANYUP, megszüntetéséig kb. 3000 milliárdot vett ki az államháztartásból, évi 700 milliárdot, ennyivel kellett kiegészíteni a magánpénztárakat a kormánynak. Itt egyszerűen a rablás visszazökkent a természetes állapotba, semmiféle elvonás nem történt.
Az elmúlt 2-3 évben Magyarország Európa leggyorsabban növekvő országa.
Az uniós pénzügyminiszterek 2014-es jelentése alapján, az Orbán-kormány így nyírta ki már középtávon az ország növekedési potenciálját.
Összevetve: Magyarország a 2010-es reménytelen helyzetéből, adósságtengeréből kijutott a partszakaszra, ahol a továbblépés bázisának kicsi, de biztonságos épületét hozta létre.

Nem mindig jön ez elő, de időnként igen.
Általában, ha komolynak gondolom az "ellenfél" gondolatait, akkor...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés