Az Európai Parlament szabad utat adott a protekcionizmusnak

2020. július 09. 09:56

Várhatóan az Európai Unió Tanácsa is zöld lámpát fog adni a belső piacot torzító új szabályoknak.

2020. július 09. 09:56
Varga Judit
Varga Judit
Facebook

„Tegnap az Európai Parlament szabad utat adott a protekcionizmusnak, miután elfogadta az európai fuvarozói ágazat hosszú távú szabályait meghatározó I. Mobilitási Csomagot, melynek egyes rendelkezései nemcsak a belső piaci alapszabadságokkal, de a klímasemlegesség célkitűzését rögzítő Európai Zöld Megállapodással is ellentétesek. A Csomag aránytalan terheket ró a közúti közlekedési ágazatra, az egész Unió versenyképességét csökkenti, és a közép-kelet-európai közúti áruszállítók helyett a harmadik országok árufuvarozóit hozza előnyős helyzetbe.

A javaslatcsomagról súlyos politikai törésvonalakat eredményező tárgyalások zajlottak. Az EU tagállamok egyharmada, köztük Magyarország, illetve még az iparág képviselői is folyamatosan kifogásolták a protekcionista célzatú, túlzott adminisztrációs terhekkel járó és teljesen alkalmazhatatlan szabályok bevezetését. Éppen ezért június végén kilenc tagállam miniszterével együtt közös levélben fordultam az EP-képviselőkhöz, amelyben a belső piac szellemiségével ellentétes szabályok kiiktatását kértük.
Sajnálatos módon az Európai Parlament döntését követően többségi szavazással várhatóan az Európai Unió Tanácsa is zöld lámpát fog adni a belső piacot torzító új szabályoknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. július 09. 19:14
Juditka nagyon kikupálódott Brüsszelben...
Pelso j.
2020. július 09. 15:21
Az okosok, lehetőségeik és képességük szerint csatlakoznak, kihasználják a protekcionista jelenséget, folyamatot. A jelentéktelenek, tehetetlenek meg hőbörögnek kicsit a fb-n.
makapaka2
2020. július 09. 12:22
Köszönjük a munkáját Judit. Nincs könnyű dolga a sok idióta EP képviselővel és EU vezetővel szemben.
Rasdi
2020. július 09. 11:48
Sőt, lehetőleg minden nyugatin. Kezdve a magyar áruk keresésén a különböző üzletekben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik