Orbán szerint a jóléti állam „már nem működő struktúra” többé

2020. július 8. 19:16

Ungár Péter
Facebook
Ezzel kapcsolatban a következő kérdést tettem föl a miniszterelnöknek.

„Orbán Viktor ma egy konferencián azt mondta, hogy a jóléti állam „már nem működő struktúra” többé. Ezzel kapcsolatban a következő kérdést tettem föl a Miniszterelnöknek:

Tisztelt Miniszterelnök úr!

A „Cenzúrázatlan Európa” című, online nemzetközi konferencián úgy fogalmazott, hogy „az új világkorszakban a jóléti állam már nem alternatíva, és ezzel szemben a kormány munkaalapú társadalmat épít.”

Ezzel kapcsolatban kérdezném Miniszterelnök urat:

1. Igazságosnak és munkaalapúnak lehet azt a társadalmat nevezni, ahol a szociális dolgozók jelentős többsége nem keres többet, mint a garantált bérminimum?

2. Igazságosnak és munkaalapúnak lehet azt a társadalmat nevezni, ahol a közalkalmazotti bérek már-már a mindennapi megélhetéshez sem elegendők?

3. Igazságosnak és munkaalapúnak lehet azt a társadalmat nevezni, ahol a közalkalmazottak esetében egy érettségivel rendelkező pályakezdő pontosan annyit keres, amennyit egy 18 éve a pályán levő felsőfokú végzettséggel rendelkező kollégája?

4. Igazságosnak és munkaalapúnak lehet azt a társadalmat nevezni, ahol a közalkalmazott bértáblába tekintetében tizenkét éve érdemi változtatás nem történt?

5. Igazságosnak és munkaalapúnak lehet azt a társadalmat nevezni, ahol a közalkalmazotti bértáblába kategóriának 82 százaléka vagy a 161 000 forintos fizetést kínálja, vagy a 210 ezer forintost?

6. Miniszterelnök úr szerint a közalkalmazottak nem végeznek munkát vagy a munkalapú társadalomban nem érdemlik meg a megbecsülést?

Tisztelettel,
Ungár Péter”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

7. Hülyének lehet-e nevezni azt a politikust, aki azt hiszi, hogy a béren kívüli juttatások smafuk?

Nem hülye, demagóg. Van 60 ezer szavazójuk. Az SzDSz 60 ezernél számolta fel magát és terjedt szanaszét, mint egy vírus mindenfelé.

"a muzeológusok, könyvtárosok fizetése gyakorlatilag 2007 óta ugyanott tart."

JAVA és Delphi pogramozókat keresünk betanítással. Ha valaki egész életében könyvtáros akar lenni, az maradjon!

A szokásos csúsztatás.
Kiragadnak egy mondta felét, elhagyva a szövegkörnyezetet és egészen mást hoznak ki belőle, mint amiről szó van.


Kiragadott szöveg: a jóléti állam már nem működő struktúra

A teljes szövegkörnyezettel.

,, továbbra is a kontextusnál maradva felhívnám a figyelmet arra, hogy nagyon rövid időn belül három válság is megpróbálta Európát. Az elmúlt 22 évben válságról válságra haladtunk. Az első válság a pénzügyi válság volt 2008-ban, ezt követte a migrációs válság 2015-ben, majd pedig a most tapasztalható koronavírus-válság. És ahogy épp most említették, egyik válságot sem kezelték megfelelően. Továbbá mindegyiket másként kezelték az öreg kontinens két oldalán. Másként kezelték a válságot Nyugat-Európában, és másként kezelték itt, Közép-Európában. Az első válságot, a pénzügyi válságot Nyugat-Európában a jóléti állam megmentésével kívánták megoldani: Kelet-Európában és főleg Magyarországon mi a munkaalapú állam gondolatát tettük magunkévá. Úgy gondoltuk, hogy ez a válság egy új korszak nyitánya, és meg kell újítanunk a gazdasági és politikai szerkezetünket. Tehát már nem a jóléti állam a megfelelő rendszer, hanem az általunk munkaalapú társadalomnak nevezett rendszerre van inkább szükség. Közvetlenül a vírusválságot megelőzően a munkanélküliségi ráta Magyarországon, de egyébként a többi V4-es államban is 3 százalék körül mozgott, és a gazdasági növekedés pedig GDP-arányosan 4-5 százalékos volt. Ezt követte a migrációs válság, erre megint különböző válasz született Nyugaton és Keleten. Nyugat-Európában a demográfiai problémát a migráció elősegítésével kívánták megoldani, tehát egyáltalán nem voltak migránsellenesek. Közép-Európában viszont nem akartuk behozni más civilizációk problémáit országainkba, mert az évszázadok során országaink megtapasztalták, hogy ez azt jelenti, olyan emberekkel kell együtt élnünk, akiknek a kulturális szokásai gyökeresen eltérnek a miénktől, és ez a jövőben sok problémát eredményezhet. És nem akartuk, hogy egy ilyen helyzet megismétlődhessen. ,,
Itt a beszéd teljes szövege: http://www.miniszterelnok.hu/o..

Ungár Péter állításai pedig csak részben valósak.

Ungár Péter: Igazságosnak és munkaalapúnak lehet azt a társadalmat nevezni, ahol a közalkalmazottak esetében egy érettségivel rendelkező pályakezdő pontosan annyit keres, amennyit egy 18 éve a pályán levő felsőfokú végzettséggel rendelkező kollégája?

Kérdésem: Melyik végzettség ér többet, a közgazdasági, vagy a ,,ruhatár,, szakon szerzett diploma?

Ungár Péter: Igazságosnak és munkaalapúnak lehet azt a társadalmat nevezni, ahol a közalkalmazott bértáblába tekintetében tizenkét éve érdemi változtatás nem történt?

Hamis a kérdés megfogalmazása.
A bértáblában a szorzók és a kategóriák 10 éve nem változtak. Mivel a kiindulás alapja a minimálbér, ami évről-évre változott, így a közalkalmazotti bérek is változtak, növekedtek.

Ungár Péter: Igazságosnak és munkaalapúnak lehet azt a társadalmat nevezni, ahol a közalkalmazotti bértáblába kategóriának 82 százaléka vagy a 161 000 forintos fizetést kínálja, vagy a 210 ezer forintost?

Amennyiben a balliberális kormányok is olyan mértékben emelték volna a minimálbéreket, mint 2010 után az Orbán Kormány, akkor a 161 000 és a 210 000 ezer helyett ma 250 000 és 310 000 lenne.

Honnét varázsoltad ezeket a számokat?
Az alábbi linken olvasható írások nem támasztják alá az állításodat.
https://www.azenpenzem.hu/cikk..
https://www.mnb.hu/letoltes/ki..

Van. Utazási hozzájárulás, ingyen tankönyv, iskolai étkeztetés, magas helyetesítési rátájú nyugdíj, stb.
Lehet, hogy azt se tudod hol élsz?

Akkor az olyan bűn, amit a polgárok elegendő szavazattal hálálnak. Tehát még ügyesek is.

Csak azzal a pénzzel célszerű számolni, ami ott van valakinek a zsebében, számláján, páncélszekrényében. - írod.
Aztán dollárban számolsz.
Erre mondja Kohn bácsi: ügyes.

:D

Jobb lenne, ha magadon segítenél, mert összehordasz hetet avat és fogalmad nincs arról amit olvasol.

Magyarország/Egy főre jutó GDP (2010.)
13 113,50 USD (2010.)

•Csehország
19 808,07 USD

•Magyarország
13 113,53 USD

•Lengyelország
12 599,53 USD
‌-------
17 463 dollár/13 113=30%-os növekedés. Az átlagbérek 100-kal, duplára növekedtek. 200 eFt-ról 400 eFt-ra. Ami mutatja, az "Orbáni lopás"-t, a növekedés 70%-a ugyanis a kormánymunka HATÉKONYABBÁ válásának eredménye.

A 31 tonna aranyvásárlás eredménye: 1300 dollárról mára 1700 dolláros aranyár mellett: 500 millió dollár tiszta nyereség.

Az olcsó külföldi munkahelyek, amelyek megalázó módon fizetnek, előbb-utóbb, tetszik-nem tetszik, a teljes vertikumra építő hatást kénytelenek gyakorolni. Más út, saját tőke híján - amit Lőrincnél a teljes lib-balos csorda ordít - tehát más út, nincs.
De még ha lenne tőke, a piacok oly mértékben monopolizáltak, ahová betörni lehetetlen, mert 1. ezt Brüsszel nem engedi, 2. akkora kockázati tőke kellene hozzá, amely a mesében nincs egy akkora országban, mint Magyarország.
Marad az új, kreatív ötletek piacra vitele, amit viszont a nagyobb halak azonnal felvásárolnak.
Itt a hajunknál kell magunkat kirángatni a felszínre, nem semmi feladat ez.

Dollárról beszéltél, én szintén: 13 ezer milliárd a 17 ezer milliárdhoz.
Számold ki, mennyi az infláció, megmondom: 10×max. 3,5, azaz: 35%.
Azért az messze van a 100%-ostól.

Már komolytalan is vagy: Svájc és Magyarország.
Erre nincs mit mondani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés