Korlátozások ellen tiltakozók ostromolták meg a parlamentet Szerbiában

2020. július 08. 09:16

A rendőrök végül könnygázzal oszlatták fel a tüntetést.

2020. július 08. 09:16
null

A szerb rohamrendőrség könnygázzal oszlatta kedd este Belgrádban a járványügyi szigorítások ellen tiltakozókat, akik a parlament épületébe próbáltak bejutni. A megmozduláson értesülések szerint néhány ezren vettek részt. A tiltakozók egy része áttörte a rendőrségi lezárást, és behatolt a törvényhozás épületébe, ahonnan a rendvédelmi szervek rövid időn belül kiszorították őket. Egy nagyjából száz fős csoport ismét megpróbálkozott bejutni a parlamentbe, de a biztonsági erők könnygázzal és időnkénti rohamokkal tartották távol a tüntetőket. A tiltakozók kukákat és egyéb törmeléket dobáltak a rendvédelmi szervek tagjaira. A helyi sajtó zavargásokról és fosztogatásokról is beszámolt, ezt azonban egyelőre nem erősítették meg.

Vucic sajtótájékoztatója után kezdődött a tüntetés

A tüntetés nem sokkal azt követően kezdődött, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján bejelentette: péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt. Mint fogalmazott, „csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb”. A szerb elnök először csak Belgrádról beszélve nevezte kritikusnak a járványhelyzetet. Újságírói kérdésre válaszolva egyértelműsítette, hogy az intézkedést szíve szerint az egész országra kiterjesztené.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy a belgrádi kórházak majdnem megteltek, ezért tábori kórházakat alakítanak ki, és ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki több helyszínen. Mint mondta, nemcsak a fővárosban drámai a helyzet, az ország több pontján is járványgócok alakultak ki, mindenhol majdnem beteltek már a kórházak kapacitásai. Az azonosított fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése miatt az Európai Unió országainak többsége nem engedi be a szerbiai állampolgárokat, vagy kéthetes karanténra kötelezi őket. Szerbiából eddig 16 719 fertőzöttet és 330 halálesetet jelentettek a Covid-19-járvány következtében.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miroslav
2020. július 08. 19:24
... ostromolták meg Szerbiában . . Szerbiában? Nándorfehérvárott, kérem, a nándorfehérvári bánság központjában.
kamu
2020. július 08. 11:05
Lezartak mar a hatarokat Szerbia fele a virus miatt?
packó_
2020. július 08. 10:25
Az ottani Berni Szélics nekiszaladt a büdi ajtajának. Kitört a forradalom.
u.cserkész
2020. július 08. 10:10
A járvány miatti korlátozások ellen tiltakoznak. Az eszem megáll. Mondanám, hogy akkor dögöljenek meg, ha nem tudnám, hogy a járvány a normálisakra is átterjedhet. A szerbek már csak ilyenek, ha jól emlékszem, Titó ellen is tiltakoztak rendszeresen. Most mondja a szomszédom, hogy akkor nem volt ilyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik