A Lánchíd nem tűzijáték-állvány

2020. július 08. 08:54

Kaptunk egy hivatalos papírt, hogy ők továbbra is szeretnének tűzijáték bombákat telepíteni a Lánchídra. Interjú.

2020. július 08. 08:54
Tüttő Kata
Tüttő Kata
Hírklikk

Ebben közrejátszhat, hogy a Lánchíd állagát a kormány köteles megőrizni annak világörökségi mivolta miatt?

Valóban így van. A Lánchíd a világörökség része, és fel is kell újítani. Ez nem kérdés. Mi nem passzolgatni akarjuk a feladatot – mi partnerséget keresünk, mert ez mégiscsak közös ügyünk. Ez a partnerség viszont egyelőre nem nagyon áll fenn.

A minap kiírta a Facebookra, hogy a kormány továbbra is tervez a híddal a tűzijáték kapcsán, pedig a Fővárosi Önkormányzat kijelentette, hogy ehhez nem járul hozzá.

Kaptunk egy hivatalos papírt, hogy ők továbbra is szeretnének tűzijáték bombákat telepíteni a Lánchídra. Erre hivatalosan fogunk válaszolni, és nemleges lesz a válaszunk. Sem a szikrák, sem a hőhatás nem hiányzik a Lánchídnak. Ebben a kérdésben elég hangosak voltunk korábban is: a Lánchíd a világörökség része, autók, gyalogosok járnak rajta, és nem tűzijáték-állvány, ne tessék annak tekinteni.

Mi a helyzet a felújításra kiírandó közbeszerzéssel? Vannak már dátumok?

Jelen pillanatban az előkészítési eljárás zajlik. Ennek van műszaki-, jogi- és pénzügyi része. Ha mindhárom rendben van, akkor lehet kiírni a közbeszerzési eljárást. A pénzügyi részben van egy függőben lévő kormányhatározat, ami még mindig nem módosult úgy, hogy a hatmilliárd forintot felhasználhassuk csak a Lánchídra. Márpedig ahhoz, hogy a Lánchidat felújíthassuk, eredményes tender kell, ahhoz pedig pénz, mert anélkül nem fog menni. Azt viszont, hogy van-e erre forrás, nem az önkormányzat dönti el, hiszen a kormány minden héten belenyúl a zsebünkbe, és így nagyon nehéz megmondani, hogy holnap marad-e még pénz, amivel ki tudjuk fizetni a Lánchíd felújítását. Azon dolgozunk, hogy legyen forrás, amiből ki fogjuk fizetni a felújítást, ha már a kormány az összes fejlesztési pénzünket elvitte. Úgy tervezzük, hogy hitelből fogjuk ezt kifizetni. Ha a kormány határozott, módosul és fel lehet használni csak a Lánchídra ezt az összeget, akkor az a hatmilliárd nagyon sokat számítana.

Ez már átcsap a műszaki részbe is…

Igen, hiszen ez közlekedésfejlesztési projekt része volt, a kettes villamos aluljárója és a Váralagút átépítésével együtt. Ezt műszakilag szét kellett választani. Ezen belül is vizsgáljuk, hogy mi az, ami mindenképpen szükséges, és mit hagyhatunk egy következő rekonstrukcióra. A Lánchíd ügye a kormány miatt az észszerű pályáról egy kényszerű pályára került. Nemhogy partnerség nem lett belőle, hanem még azt a pénzt is elvették, amiből fel tudtuk volna újítani.

Akkor még eltart egy ideig?

A műszaki rész nagyjából lezárult, a pénzügyi részben a kormányra várunk. Van még egy jogi rész: törvények szabályozzák, hogy össze kell rakni egy közbeszerzési dokumentációt. Ez most zajlik, de a beruházás a Budapesti Közlekedési Központnál van, az igazgatóságnak kell a dokumentációt jóváhagyni. Ha mindez rendben lesz, akkor lehet majd kiírni a közbeszerzést.„

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. július 13. 09:23
Kaptunk egy hivatalos papírt, hogy ők továbbra is szeretnének tűzijáték bombákat telepíteni a Lánchídra. " sőt, atombombát, Tüttő elvtársnő!
bagira
2020. július 09. 11:22
Rossz nyelvek mondják . Fidesz a pénzért nem hajol le , igen ám esésközben a pénzt ballibsik elkapják.
kitiltott
2020. július 09. 10:25
Budapest pedig nem Gyurcsány jatekszere. Meg az ő seggnyalóié
kitiltott
2020. július 09. 10:24
Minden betűddel.egyet értek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik