Egy év börtönre ítélték a januári, röszkei határsértőket

2020. július 7. 13:22
„Fuck you magyarski” – üvöltötték a férfiak az országba betörve.

Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden azt a négy férfit, aki januárban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére. A bíróság határzár tiltott – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett – átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat két évre kiutasították Magyarországról. Január 28-án fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél legalább ötventagú tömeg gyűlt össze, hogy illegálisan magyar területre lépjen. A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök vallomása szerint a nagyon erős köd miatt a látótávolság nem haladta meg a harminc métert.

„Fuck you magyarski”

Néhányan letaposták a dróthálót, majd a skandáló – a többi közt a „Fuck you magyarski” kifejezést ordibáló – tömeg a megrongált kerítésen keresztül magyar területére lépett, és futva az ország belseje felé indult. A magyar terültre lépő emberek mozgása fenyegetőnek hatott, az egyik őr úgy fogalmazott, olyan volt, „mintha rohamra indulna egy tömeg”. Az őrök próbálták feltartóztatni a feléjük tartókat, de hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek. A tömeg nem állt meg, skandálva tovább haladt, ezért az egyik őr szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le.

Mivel a még mindig mozgó, kiabáló tömeg öt-hat méterre megközelítette egyiküket, újabb két figyelmeztető lövés dördült el. A többszöri lövés hatására és a közben megérkező rendőrök létszámfölényét látva a határsértők többsége visszafutott Szerbiába. A törvényszék döntésével annyiban enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság által a vádlottakra kiszabott büntetést, hogy négyről két évre mérsékelte kiutasításuk időtartamát.

(MTI)

 

 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Goldie! Az megvan, hogy a 1956-ban Soproni Erdészeti Egyetem egy
komlett évfolyama lelépett professzorostul és azóta van Kanadában
értelmesen vezényelt erdőgazdálkodás?

Szépen bevonultak a tranzitzónába, amely nem 3, hanem 4 oldalról
volt zárva és türelmesen megvárták, mig jelentkezik értük egy
befogadóország. A genfi konvenciók értelmében menekültek voltak,
nem gazdasági migránsok.

(Tudod, akkoriban éppen a középosztály iparszerű megsemmisítése
volt napirenden, kb úgy, mint auschwitzban és mivel ez némi nehézségbe ütközött, elvtársi szolidaritásra volt szükség, hogy
gördülékenyen menjen a project.)

A börtönben, szólni kellene nekik, a "cigányski fuck you" lesz a helyes kifejezés...

Valahol hallottam már ezeket a frappáns hasonlatokat- segíts már hol és mikor?

600 és tényleg nem kell...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés